Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Αναβολή των 3/4 των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ζητά η Λ.Σ. του Δήμου Κέρκυρας

Μπαίνουμε αυτό το διάστημα ουσιαστικά στον αντιδραστικό χαρακτήρα και στην ουσία του Νόμου Καλλικράτη.
Είναι καθοριστικής σημασίας ζήτημα για τους κερκυραίους εργαζόμενους, διότι πλέον εκτός από την τρόικα και την κυβέρνηση το χέρι στην τσέπη των κερκυραίων εργαζομένων θα το βάλει και ο Δήμος και μάλιστα βαθιά το χέρι στην τσέπη!
Αυτό το πρόβλημα επιδεινώνεται από τον τρόπο και τη μορφή λειτουργίας του...
δημοτικού Συμβουλίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε τρεις μέρες καλείται το δημοτικό Συμβούλιο που απαρτίζεται από 49 μέλη, να συζητήσει την Παρασκευή τεχνικό πρόγραμμα μαζί με 50 περίπου θέματα από τα οποία τα 48 εγγεγραμμένα στην ημερήσια διάταξη και άλλα δύο τρία έκτακτα και την ερχόμενη Δευτέρα τον προϋπολογισμό!!! Δηλαδή με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής το Συμβούλιο οδηγείται στο πρωτοφανές, να καλείται το ίδιο απόγευμα να πραγματοποιήσει δύο συνεδριάσεις!!!
Θεωρούμε ότι το παραπάνω είναι απαράδεκτο και έχει σχέση με το πώς κατανοεί ο καθένας το ζήτημα της ευθύνης απέναντι σε 120000 ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στο νησί.
Εμείς θεωρούμε ότι για να πάρουμε θέση σε τόσο σοβαρά ζητήματα, θα πρέπει να έχουμε άνεση χρόνου να μελετήσουμε και να τοποθετηθούμε υπεύθυνα, από τη θέση που μας κατέταξε ο κερκυραϊκός λαός, να μελετήσουμε τις προτάσεις που θα κάνουμε, που θα πούμε ναι και που θα πούμε όχι, για να δούμε πως μπορούν να μετριαστούν και να λιγοστέψουν τα προβλήματα που προκύπτουν από αυτή τη νέα διοικητική δομή.
Καλούμε το πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, τον κύριο Δήμαρχο και τις παρατάξεις, να αναβάλλουν τουλάχιστον τα τρία τέταρτα των θεμάτων για να υπάρχει άνεση για τη συζήτηση στο τεχνικό πρόγραμμα ή να προχωρήσει τη συζήτησή τους σε συνεχόμενη συνεδρίαση ακόμα και την επόμενη ημέρα.
Επίσης θεωρούμε απαράδεκτο να συζητάτε τη Δευτέρα ο προϋπολογισμός του Δήμου χωρίς να μας έχει δοθεί ακόμα το σχέδιο προϋπολογισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή την ώρα συζητιέται στην οικονομική επιτροπή ο προϋπολογισμός, χωρίς τα μέλη της να έχουν πάρει εκ των προτέρων το σχέδιο προϋπολογισμού στα χέρια τους! Αυτό κατά τη γνώμη μας είναι καθοριστικής σημασίας ζήτημα αφού ο προϋπολογισμός καθορίζει την οικονομική λειτουργία του δήμου, τους φόρους, τις επιδιώξεις της πλειοψηφίας και η συζήτησή του απαιτεί άπλετο χρόνο.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι μεγάλος αριθμός τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων δεν έχει στείλει προτάσεις για έργα, δεν έχει στείλει τοπικό τεχνικό πρόγραμμα. Μεγάλο κομμάτι των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων δεν έχει κάνει επίσης προϋπολογισμό, την ώρα που θέση του ίδιου του Καλλικράτη είναι ότι στον προϋπολογισμού του δήμου πρέπει να επισυνάπτεται και ο προϋπολογισμός των τοπικών και δημοτικών κοινοτήτων . Αυτά είναι σοβαρά ζητήματα κατά τη γνώμη μας που δεν είναι προετοιμασμένη η δημοτική αρχή να τα θέσει στο δημοτικό συμβούλιο. Εδώ πέρα από την ουσία του Καλλικράτη θα είναι κι αυτό εις βάρος της Κέρκυρας.