Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Η ΜΕρόπη Υδραίου (κατάλαβε νωρίς και) εξαπολύει σφορδρή επίθεση κατά Τρεπεκλή- Αυλωνίτη

Η παράταξή μας διαμαρτύρεται έντονα για την πρακτική που ακολουθήθηκε από την παράταξη της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας στην προηγούμενη συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, όταν τέθηκε προς συζήτηση το θέμα της λήψης απόφασης για δάνειο ύψους (10.000.000,00) ευρω από το Δήμο Κέρκυρας και στα πλαίσια της συζήτησης του προϋπολογισμού του έτους 2011κατόπιν εισήγησης του εισηγητή της δημοτικής πλειοψηφίας.
H θέση της παράταξης μας και για τα δύο παραπάνω ζητήματα ήταν αντίθετη διότι
κατά την άποψή μας διαφάνηκε ότι το κείμενο του προϋπολογισμού καταρτίστηκε με βιασύνη, προχειρότητα, επιφανειακή και υπηρεσιακή προσέγγιση, εμπεριέχει εσφαλμένες και αντιφατικές ή διπλές σε κάποιες περιπτώσεις εγγραφές, ενώ δεν διαπνέεται από κανένα αναπτυξιακό πνεύμα, διότι δεν εμπεριέχει κανένα νέο έργο ουσιαστικής σημασίας για την Κέρκυρας, αφού τα περισσότερα είναι συνεχιζόμενα από προηγούμενες χρήσεις ή από χρηματοδοτικά προγράμματα. Επιπλέον, βασίζεται σε εντελώς υποθετικές, ρευστές και κατά προσέγγιση καταγραφές (όπως, άλλωστε, είπε και ο εισηγητής),τόσο για τα έσοδα όσο και για τα έξοδα , αφού ούτε το πόρισμα των ορκωτών ελεγκτών έχει οριστικοποιηθεί και δημοσιοποιηθεί όσον αφορά τις οφειλές και τις εν γένει υποχρεώσεις που κληρονομεί ο νέος Δήμος από τους πρώην καπποδιστριακούς, αλλά και όσον αφορά στα έσοδα δεν υπάρχει ο κατάλληλος εισπρακτικός και ελεγκτικός μηχανισμός για να τα φέρει στο ταμείο του Δήμου, ο οποίος για να στηθεί και να λειτουργήσει με οργάνωση και αρτιότητα θα έχει παρέλθει η θητεία της παρούσας δημοτικής αρχής . Επίσης, κατά την κρίση μας ο προϋπολογισμός αυτός δεν χαρακτηρίζεται από τη λογική της οικονομικής εξυγίανσης, της εξοικονόμησης και περικοπής όσο των δυνατόν περισσότερων δαπανών και γενικότερα της ταπεινής και συνετής δημοσιονομικής πολιτικής. Όσον αφορά στη λήψη δανείου είμαστε ομοίως αντίθετοι, διότι πιστεύουμε ότι οι πολιτικές επιλογές και πρακτικές των αλλεπάλληλων δανεισμών , με τόκους επί τόκων και ληξιπρόθεσμες οφειλές να πολλαπλασιάζονται και να συσσωρεύονται δημιουργώντας τεράστια χρέη, είναι μία από τις κύριες αιτίες που οδήγησαν όχι μόνον τον τόπο μας αλλά και τη χώρα μας στην τραγική αυτή κατάσταση που βιώνουμε σήμερα. Συμφωνούμε, λοιπόν, μεν στην επαναδιαπραγμάτευση των ήδη διαμορφωθέντων χρεών για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και την διεκδίκηση περιόδου χάριτος για τους τόκους προκειμένου να υπάρξει μια μεγάλη οικονομική ανακούφιση για το Δήμο, αφού κατανοούμε τις δυσκολίες ,με την παράλληλη όμως εξοικονόμηση δαπανών και το εσωτερικό οικονομικό «μάζεμα». Σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούμε με τη λήψη νέου δανείου μόλις από το πρώτο...
τετράμηνο της θητείας της νέας δημοτικής αρχής, επειδή πρεσβεύουμε ότι θα δημιουργήσει περισσότερα οικονομικά προβλήματα από ότι θα επιλύσει και θα υποθηκεύσει το μέλλον της παρούσας και της επόμενης γενιάς καθώς και την βιώσιμη και ορθολογική λειτουργία και ανάπτυξη όλου του Δήμου της Κέρκυρας.
Πέρα από τις δικές μας θέσεις, ο τρόπος που εξελίχθηκε η συζήτηση για τα συγκεκριμένα θέματα μετά τις πρωτολογίες, όταν μάλιστα είχαν αποχωρήσει τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αντιστρατεύεται κάθε πνεύμα δημοκρατίας, πολυφωνίας, πολιτικής αξιοπρέπειας, πολιτικής συνέπειας, σοβαρότητας και υπευθυνότητας απέναντι στα μεγάλα προβλήματα του τόπου και των συνδημοτών μας.
Συγκεκριμένα, αναφέρουμε ότι ενώ οι πρώτες τοποθετήσεις τόσο του επί κεφαλής όσο και συμβούλων της μείζονος μειοψηφίας όσον αφορά στον προϋπολογισμό και τη λήψη του ως άνω δανείου, ήταν αρχικά λαύρες , ιδιαίτερα καυστικές και επικριτικές, αφού ανέφεραν πολλές αντιφατικότητες, ασάφειες, αοριστίες και λανθασμένες εγγραφές στο κείμενο του προϋπολογισμού και δήλωσαν συνολικά ότι «είναι απλά υπηρεσιακός χωρίς καμία αναπτυξιακή τροχιά, ενώ και για το δάνειο είπαν ότι «θα πρέπει πρώτα η δημοτική πλειοψηφία να προσπαθήσει να επιφέρει νοικοκύρεμα και όχι να καταφεύγει τόσο γρήγορα στον εύκολο δρόμο του δανεισμού, μιας πρακτικής που ακολουθήθηκε τα παρελθόντα έτη και μας έφερε στη δεινή κατάσταση που μας έφερε», μετά από τις καταιγιστικές αυτές δηλώσεις, καταψήφισαν αρχικά με απόλυτο τρόπο τον προυπολογιασμό και στάθηκαν αρνητικά στη λήψη του εν λόγω δανείου. Μάλιστα, ο επι κεφαλής της μείζονος μειοψηφίας δήλωσε χαρακτηριστικά ότι « επειδή σέβεται τον εαυτό του και την παράταξη που εκπροσωπεί δεν μπορεί να ψηφίσει τον προϋπολογισμό και τη λήψη του δάνειου».
Στη δευτερολογία του, όμως, ο επι κεφαλής της μείζονος μειοψηφίας άρχισε να κάνει στροφή 180 μοιρών, να «γυρνάει» τα πράγματα και να αναζητάει απεγνωσμένα γέφυρες συνεννόησης και συνεργασίας και εμμέσως πλην σαφώς να προτρέπει και να παρακαλάει, ουσιαστικά, με συνεχείς εκκλήσεις τη δημοτική πλειοψηφία να αναβάλει το θέμα για να συζητήσουν και να διαβουλευτούν, προκειμένου να βρουν κοινή οδό πορείας και να συμφωνήσουν για τη λήψη του δανείου, αφού η συγκεκριμένη απόφαση απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία των 2/3 του δημοτικού συμβουλίου.
Η δημοτική πλειοψηφία επέμεινε στις θέσεις της και στην εισήγησή της, τόσο για το δάνειο όσο και για τον προϋπολογισμό, αφού βέβαια αντικατοπτρίζουν τις πολιτικές επιλογές, τις πρακτικές και την πολιτική φιλοσοφία της για το πώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα του Δήμου. Παρ’ όλα αυτά ο επι κεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και σύμβουλοι της παράταξης του, συνέχισαν το πολιτικό «φλερτ» (που δεν το βλέπουμε για πρώτη φορά), κάνοντας παρακλητικές παραινέσεις, σε βαθμό παρεξηγήσεως για να πείσουν να αναβληθεί το θέμα. Ουσιαστικά φώναζαν, αλλά δεν μπορούσαν να το πουν πιο ξεκάθαρα για να κρατηθούν και κάποια προσχήματα, ότι πρέπει να γίνει αποδεκτό το αίτημά τους , να τους λάβουν υπόψιν και να αναβάλει η πλειοψηφία το θέμα, για να τους ενημερώσουν καλύτερα και να τους δώσουν ένα επιχείρημα και ένα «πάτημα», όπως λέγεται κοινώς, για να μπορέσουν να καμφθούν οι αντιστάσεις τους και να το ψηφίσουν τη δεύτερη φορά !Γι’ αυτό και ως δια μαγείας το βροντερό αρχικό «ΟΧΙ» στον προϋπολογισμό μετατράπηκε σε «ΛΕΥΚΟ» , για να μην έρθουν φυσικά και σε λογική αντίφαση και χαρακτηριστούν ως ευήθεις, αφού το δάνειο συμπεριλαμβάνεται στον προϋπολογισμό και πώς θα μπορούσαν διαφορετικά να το ψηφίσουν αν δεν μετέτρεπαν την ψήφο τους;
Και η συνέχεια ήταν ακόμα πιο τραγική, για έναν κατά τα άλλα δημοκρατικό θεσμό όπως η δημοτική αρχή και για το κορυφαίο θεσμικά όργανο της Κέρκυρας όπως είναι το δημοτικό συμβούλιο. Μπροστά, λοιπόν, στα εμβρόντητα μάτια των υπολοίπων συμβούλων της μειοψηφίας και ενδεχομένως και κάποιων της πλειοψηφίας που πιστεύω είναι ευθυκρινείς, ο Πρόεδρος διακόπτει τη συνεδρίαση για πέντε λεπτά όχι για να διαβουλευτεί, βεβαίως, το Σώμα ή οι επικεφαλής των παρατάξεων αφού ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κος Χαραλάμπους, εγώ προσωπικά ως επικεφαλής της παράταξης «Κερκυραίων Δήμος» και ο κος Σαμοϊλης ως επικεφαλής της παράταξης «Μαζί με εσένα για την Κέρκυρα» είχαμε τοποθετηθεί ξεκάθαρα, με υπευθυνότητα, με συνέπεια από την αρχή μέχρι το τέλος και είχαμε καταψηφίσει τον προϋπολογισμό και τη λήψη του δανείου, αιτιολογώντας και τις αρνητικές μας ψήφους. Άρα η διακοπή έγινε για να διαβουλευτεί μόνον η πλειοψηφία με τον κ. Αυλωνίτη και την παράταξή του, κοινώς να γίνει το πάντρεμα κατά τη λαϊκή ρήση!
Οι λοιποί σύμβουλοι των παρατάξεων της μειοψηφίας παρακολουθήσαμε να εκτυλίσσεται μπροστά μας το θέατρο του παραλόγου, με το να διαδραματίζεται ουσιαστικά μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, και με την απουσία το τονίζω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, ένα «παζάρεμα» προκειμένου να «τα βρουν» όπως λέει ο λαός η παράταξη της πλειοψηφίας και της μείζονος μειοψηφίας. Λυπάμαι πραγματικά αλλά αυτές οι συμπεριφορές και πρακτικές υποβαθμίζουν το κύρος , την αξία και τον ίδιο το θεσμό του δημοτικού συμβουλίου και καταδεικνύουν ότι ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι δεν σέβονται τους συναδέλφους δημοτικούς συμβούλους αλλά τελικά ούτε τον ίδιο τον εαυτό τους και τους πολίτες που τους τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους.
Αποτελεί όνειδος γιατί για δεύτερη φορά ο επικαφελής της μείζονος μειοψηφίας κ. Αλέκος Αυλωνίτης δεν στέκεται με σταθερότητα, πολιτική υπευθυνότητα, ωριμότητα και συνέπεια, αλλά κυρίως συνέπεια λόγων και πράξεων που πρέπει να χαρακτηρίζει έναν πολιτικό άνδρα και οποιονδήποτε αναλαμβάνει τη μεγάλη ευθύνη και το καθήκον να ασχολείται με τα κοινά, απέναντι σε μείζονος σημασίας ζητήματα, τόσο ουσιαστικά όσο και πολιτικά για το μέλλον του τόπου και των κερκυραίων πολιτών. Και αναφέρω ότι είναι δεύτερη φορά που ο κ. Αυλωνίτης επιδεικνύει την ίδια τακτική θέλοντας να του θυμίσω ότι ακριβώς την ίδια συμπεριφορά, στροφής 180 μοιρών και μεταβολής γνώμης και ψήφου και όπως λέει ο σοφός λαός χαρακτηριστικά της πρακτικής της «κωλοτούμπας» την ακολούθησε και στο ζήτημα του συμπαραστάτη του δημότη, και δικαίως για αυτό κατακρίθηκε από μερίδα του πολιτικού κόσμου και των συνδημοτών μας.
Είναι πιστεύω και πεποίθηση εμού και των συνεργατών μου και με γνώμονα αυτά πολιτευτήκαμε, ότι όποιος έχει βαρίδια, δουλείες, εξαρτήσεις , αδυναμίες, τρωτά και ευαίσθητα σημεία που τον κάνουν πολιτικά ευαίσθητο, ευμετάβολο και την πράξη με το λόγο του να έρχονται σε αντίφαση και ασυνέπεια, είναι συνετό, φρόνιμο και περισσότερο ειλικρινές και υπεύθυνο, να μην πολιτεύονται, διότι κατά την ταπεινή μας άποψη, είναι επιζήμιοι και επικίνδυνοι για την πολιτική ζωή, για τον τόπο και για τους συμπολίτες μας.
Επίσης, κλείνοντας οφείλουμε να αναφέρουμε ότι απογοητευτήκαμε για τον τρόπο που ο Πρόεδρος διέκοψε βιαίως, αυθαιρέτως και χωρίς να το θέσει ως θέμα για ψηφοφορία στο Σώμα, τη συνεδρίαση για να συνεχιστεί την Μεγάλη Τετάρτη (αντίκειται άλλωστε και στα θρησκευτικά ιδεώδη του ελληνικού λαού και δεν ξέρω αν υπάρχει και όμοιο προηγούμενο), όπως είχε συμφωνήσει πριν από λίγα λεπτά η πλειοψηφία με την παράταξη του κ. Αυλωνίτη, με μοναδικό θέμα τη λήψη του δανείου που απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία, αδιαφορώντας για την άποψη όλων των υπολοίπων παρόντων συμβούλων των παρατάξεων της μειοψηφίας και ενδεχομένως και κάποιων της πλειοψηφίας. Ο κ. Πρόεδρος μέχρι τώρα έχει επιδείξει πολύ καλή συμπεριφορά και θέλουμε να πιστεύουμε ότι η τελευταία, που υποδηλώνει αδιαφορία, απαξίωση και έλλειψη σεβασμού για μεγάλη μερίδα του Σώματος, αλλά και για τον ίδιο το θεσμό του δημοτικού συμβουλίου, δεν τον χαρακτηρίζει και δεν θα επαναληφθεί στο μέλλον.
Λυπούμαστε πραγματικά που η αγανάκτηση μας ανάγκασε να απευθυνθούμε με αυτόν τον τρόπο στο Σώμα το οποίο, εμείς τουλάχιστον, ποτέ δεν έχουμε υποτιμήσει ή προσβάλλει τόσο αναφορικά με τον κάθε συνάδελφο ξεχωριστά όσο και στο σύνολό του ως θεσμό.




Μετά τιμής
Για την παράταξη
«ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣ»
Η επι κεφαλής
Μερόπη- Σπυριδουλα Υδραίου