Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Η ΠΑΣΠ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ ΤΟΝ ΠΡΥΤΑΝΗ ΤΟΥ ΙΟΝΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Στην πρώτη συνεδρίαση της Συγκλήτου του Ιονίου Πανεπιστημίου (29/10/2010) για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011, ο Πρύτανης του Ι. Π. κ. Τσουγκαράκης έθεσε το ζήτημα της στέγασης των φοιτητών του Ι. Π. εκτός ημερησίας διατάξεως και σε άμεση συνάρτηση με μείωση των ακαδημαϊκών κονδυλίων, η οποία όμως όπως δεσμεύτηκε τότε ο κ. Πρύτανης, δεν θα επηρέαζε το δικαίωμα των φοιτητών στη δωρεάν στέγαση, καθώς θα παρέμενε το ποσό του 1.200.000€. Το θέμα μετατέθηκε προς...
ψήφιση στην επόμενη Σύγκλητο λόγω ανεπάρκειας στοιχείων, μετά από πίεση των εκπροσώπων μας.
Στην δεύτερη συνεδρίαση της Συγκλήτου (6/10/2010), η οποία είχε ένα και μοναδικό θέμα τη στέγαση, ο κ. Πρύτανης ανακοίνωσε ότι πρέπει να προβούμε σε μείωση του ποσού που διατίθεται για τη στέγαση λόγω των περικοπών, και έθεσε προς ψήφιση την πρόταση του για μείωση κατά 20% (δηλ. 950.000€), η οποία και υπερψηφίστηκε έναντι της πρότασής της Π.Α.Σ.Π η οποία υποστήριζε να παραμείνει το ποσό στα περσινά επίπεδα.
Στις 10/11/2010, στην τρίτη συνεδρίαση της Συγκλήτου, ο Πρύτανης δεσμεύτηκε να ξανασυζητήσει το θέμα από την αρχή, εφόσον λήξει η κατάληψη που λάμβανε χώρα στο κτίριο της Πρυτανείας και της Διοίκησης του Πανεπιστημίου από μία μικρή ομάδα φοιτητών και εξωπανεπιστημιακών, οι οποίοι έδειχναν με αυτόν τον τρόπο την αντίδρασή τους εκμεταλλευόμενοι το συγκεκριμένο πρόβλημα για να ενισχύσουν τα μικροπολιτικά τους παιχνίδια.
Στο πλαίσιο της τέταρτης συνεδρίασης της Συγκλήτου ο πρύτανης ζήτησε από όλα τα μέλη της να καταθέσουν μέχρι μία ορισμένη προθεσμία τις εισηγήσεις τους ώστε να διαμορφωθεί η ημερήσια διάταξη. Η Π.Α.Σ.Π. ως υπεύθυνη παράταξη θεώρησε ότι ένα από τα κύρια ζητήματα που έπρεπε να συζητηθεί είναι αυτό της στέγασης των φοιτητών, για αυτό και κατέθεσε μία ολοκληρωμένη, κοινωνικά δίκαιη και απόλυτα υλοποιήσιμη πρόταση. Όμως στις 08/12/2010 που πραγματοποιήθηκε η εν λόγω συνεδρίαση, ο Πρύτανης Τσουγκαράκης αποφάσισε από μόνος του να μην συμπεριλάβει στα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης το μείζον αυτό ζήτημα της στέγασης των φοιτητών του Ι.Π. με αποτέλεσμα να μην συζητηθεί καθόλου.
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που προμηθευτήκαν οι εκπρόσωποί μας από το γραφείο της φοιτητικής μέριμνας, ο αριθμός των αιτήσεων των φοιτητών που επιθυμούν να στεγαστούν έχει μειωθεί από 668 σε 494. Από αυτό τον αριθμό των αιτήσεων το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των 230 φοιτητών δεν ξεπερνάει το ποσό των 12.000€. Με βάση αυτά τα στοιχεία και λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση της Συγκλήτου της 6/10/2010, για τη διάθεση του ποσού των 950.000 για τη στέγαση των φοιτητών η Π.Α.Σ.Π. ΑΕΙ Κέρκυρας κατέθεσε την εξής πρόταση:
Με ετήσιο εισόδημα έως και 12.000€ έχουμε 230 φοιτητές.
Αν αφαιρέσουμε από 494 τους 230 μένουν 264.
264*6ευρώ ανά κλίνη *30ημέρες*9μήνες= 427.680€
Η τιμή της κλίνης είναι 9 ευρώ/ημέρα αλλά υπολογίζουμε με 6 ευρώ καθώς το υπόλοιπο του ποσού συμπληρώνεται από την συμμετοχή του κάθε φοιτητή 3 ευρώ ανά ημέρα.
950.000- 427.680= 522.320€
Το ποσό που μπορεί να διατεθεί για τους φοιτητές με εισόδημα μέχρι 12.000€ είναι 522.320€.
522.320ευρώ/9μήνες /30ημέρες/9 ευρώ ανά κλίνη = 214
Αυτό σημαίνει ότι με τα 522.320 μπορούν να στεγαστούν 214 φοιτητές δωρεάν.
Ο Πρύτανης κ. Τσουγκαράκης αρνήθηκε να δεχτεί και να συζητήσει την πρότασή μας, και ευθαρσώς μας δήλωσε πως αφού έχουν μειωθεί οι αιτήσεις στέγασης των φοιτητών σκοπεύει να διαθέσει λιγότερα χρήματα για τη δωρεάν στέγαση, με αποτέλεσμα να συνεχίσουν να πληρώνουν όλοι οι αιτούντες ανεξαρτήτως εισοδήματος. Επίσης κατέκρινε προσωπικά τους εκπροσώπους της Π.Α.Σ.Π που συμμετέχουν στη Σύγκλητο, αποκαλώντας τους λαϊκιστές και κατηγορώντας τους ότι δρουν ψηφοθηρικά!!!!! Έφτασε μάλιστα στο σημείο να μας καταστήσει υπεύθυνους ακόμη και για τη σημερινή δυσχερή οικονομική κατάσταση της χώρας!!!!!!
Αυτή η απαράδεκτη και παράλογη στάση του Πρύτανη, γεννά σε όλους μας κάποια εύλογα ερωτήματα. Είναι άραγε δείγμα λαϊκισμού το να διεκδικείς κοινωνική δικαιοσύνη; Είναι λαϊκισμός ή κοινωνικά άδικο να τοποθετείς στην ίδια κλίμακα φοιτητές που έχουν τεράστια απόκλιση στο ετήσιο οικονομικό τους εισόδημα; Ποιες είναι ακριβώς οι περικοπές που προφασίζεστε κ. Πρύτανη ότι έγιναν τον τελευταίο μήνα ή πρόκειται να γίνουν, και σας αναγκάζουν να προβείτε σε δεύτερη μείωση της χρηματοδότησης για τη στέγαση και πώς θα γίνει αυτή η περικοπή; Με δική σας αυθαίρετη απόφαση; Ποιο είναι τελικά το πραγματικό ποσό που βρίσκεται στο αποθεματικό του πανεπιστημίου; Θα μας δώσετε επιτέλους μια σαφή απάντηση; Τέλος αναρωτιόμαστε με ποια δικαιοδοσία μπορεί ένας Πρύτανης να αναιρεί αυθαίρετα αποφάσεις του ανώτατου συλλογικού οργάνου του πανεπιστημίου, τη Σύγκλητο καθώς άλλα αποφασίζονται και άλλα υλοποιούνται;
Η Π.Α.Σ.Π. ως υπεύθυνη και δημοκρατική παράταξη καλεί τον Πρύτανη κ. Τσουγκαράκη, να φανεί συνεπής και να τηρήσει, όπως άλλωστε οφείλει, την απόφαση της Συγκλήτου σχετικά με το ποσό που πρέπει να διατεθεί για τη στέγαση των φοιτητών του Ι.Π. Επίσης καλούμε το Υπουργείο Παιδείας να κάνει έλεγχο στο αποθεματικό του πανεπιστημίου ώστε να διαπιστωθεί το ακριβές ποσό και ο τρόπος διαχείρισής του και να γνωστοποιηθεί στην ακαδημαϊκή κοινότητα.




ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ








ΠΑΣΠ ΑΕΙ ΚΕΡΚΥΡΑΣ