Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Τι λέει η ΚΝΕ για την κατάσταση στο χώρο της Εκπαίδευσης στην Κέρκυρα

Μόλις λίγα 24ώρα μετά τις τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης που μέσω της Υπουργού Παιδείας και των αντίστοιχων τοπικών παραγόντων για μια χρονιά με τους καλύτερους οιωνούς, βιώνουμε μια πραγματικότητα τελείως διαφορετική. Οι σχολικές μονάδες αντιμετωπίζουν με πιο οξυμένο τρόπο τα χρόνια προβλήματα της εκπαίδευσης που είναι η υποχρηματοδότηση, τα λειτουργικά κενά και η μεταφορά των μαθητών.
Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτή τη στιγμή στην Κέρκυρα στη Α΄βάθμια Εκπαίδευση...
λείπουν: 40 δάσκαλοι, 11 νηπιαγωγοί, 12 καθηγητές αγγλικών και 4 γυμναστές.
Αντίστοιχη κατάσταση επικρατεί και στη Β΄βάθμια εκπαίδευση, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τα μεγάλα κενά που υπάρχουν στη τεχνική εκπαίδευση με τις ειδικότητες με αποτέλεσμα την περαιτέρω υποβάθμισή της.
Οξυμένο είναι το πρόβλημα με τη μεταφορά των μαθητών, ήδη σε πολλά περιφερειακά δημοτικά σχολεία. Παραδείγματος χάριν στο δημοτικό σχολείο Κυνοπιαστών όπως και του Ποταμού τους ζητήθηκε να μεταφέρονται τα παιδιά με την αστική συγκοινωνία. Αντίστοιχα οξυμένα είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και το Μουσικό Γυμνάσιο.
Η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο άσχημη μέσω του νόμου «Καλλικράτη» με τον οποίο μεταφέρονται αρμοδιότητες της παιδείας στην περιφέρεια και στους δήμους. Με σχέδιο προωθείται το σχολείο της αγοράς στη δομή και στο περιεχόμενο με στόχο τα σχολεία να λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια.
Καλούμε τους μαθητές μέσα από τα 5μελή – 15μελή, μέσα από συλλογικές διαδικασίες να διεκδικήσουν τα σύγχρονα δικαιώματα τους στη μόρφωση. Διεκδικούμε:
• Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές
• Άμεσοι διορισμοί με μοναδικό κριτήριο το πτυχίο
• Δωρεάν μετακίνηση των μαθητών με δημόσιο δίκτυο μεταφοράς
• Έκτακτη χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών.