Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

ΣΥΝ Κέρκυρας:Εθνικό έγκλημα η ενδεχόμενη πώληση της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριου

Προκλητική και απαράδεκτη είναι η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για ταυτόχρονη εξαγορά του 77% της Αγροτικής Τράπεζας και του 33% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που κατέχει το Δημόσιο. Για εξαγορά δηλαδή του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου που ελέγχει το ελληνικό δημόσιο έναντι 701 εκατομμυρίων ευρώ. Όταν μάλιστα τα μισά από τα κεφάλαια αυτά (350 εκατομμύρια ευρώ) τα έχει πάρει ως δάνειο η Τράπεζα Πειραιώς από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, επικαλούμενη πρόβλημα ρευστότητας!
Ακόμα πιο προκλητική, η δήλωση της κυβέρνησης ότι....
 εξετάζει σοβαρά την απαράδεκτη πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς. Επιβεβαιώνονται πλήρως οι φόβοι ότι η κυβέρνηση προωθεί ταχύτατα την ιδιωτικοποίηση των δύο δημοσίων τραπεζών και μάλιστα με τους πλέον αδιαφανείς όρους και διαδικασίες ξεπουλήματος.
Δυστυχώς, η κυβέρνηση έχει παραδώσει τον τόπο στη νεοαποικιακή διαχείριση της «τρόικας», που μετατρέπει τη χώρα σε «μπανανία» και «προτεκτοράτο» πρώτα από όλα του χρηματιστικού κεφαλαίου. Το οποίο χρηματιστικό-τραπεζικό κεφάλαιο εποφθαλμιά τώρα τις εναπομείνασες κρατικές τράπεζες, τις μικροκαταθέσεις και τα δάνεια των αγροτών, τις λαϊκές αποταμιεύσεις των χιλιάδων μικροκαταθετών του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Η τυχόν πώληση της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου συνιστά μείζον εθνικό έγκλημα.
Αυτήν την ώρα, η Ελλάδα χρειάζεται ένα υπό δημόσιο κοινωνικό έλεγχο τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, για τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, των εργαζομένων και της πραγματικής οικονομίας.
Είναι αναγκαία η άμεση διεκδίκηση για τη διαμόρφωση ενός πυλώνα των τριών κρατικών τραπεζών, για την εφαρμογή μιας νέας χρηματοπιστωτικής πολιτικής, για την αναπτυξιακή, παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας. Σε αυτήν την κατεύθυνση η Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ως 100% δημόσιες τράπεζες με αναπτυξιακό και κοινωνικό προσανατολισμό, μπορούν να παίξουν κρίσιμο στρατηγικό ρόλο.
Τα σχέδια ιδιωτικοποίησης, εκποίησης και παράδοσης της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτήριο σε ιδιωτικά συμφέροντα δεν θα περάσουν!


Κέρκυρα, 15/07/2010
Το Γραφείο Τύπο