Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Τι είπε στη συνέντευξη του Σαββάτου ο Νίκος Δένδιας

Συνέντευξη τύπου παραχώρησε το Σάββατο 06-03-2010 ο Βουλευτής Ν. Κέρκυρας – Υπεύθυνος του Τομέα Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ κ.Νίκος Δένδιας σχετικά με την ανακοίνωση των νέων οικονομικών μέτρων του ΠΑΣΟΚ , ενώ στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το θέμα του Φορέα Διαχείρισης της Unesco:


« Θα θελα να κάνω ένα σχόλιο για τα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε και νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Τα μέτρα αυτά είναι....
Άδικα και το χειρότερο είναι μέτρα που θα ρίξουν την Ελληνική Οικονομία σε ύφεση αμέσως. Το οικονομικό πρόβλημα υπάρχει ,είναι κατανοητό και στη λύση του θέλουμε να βοηθήσουμε όλοι. Όμως το οικονομικό πρόβλημα της χώρας δεν πρόκειται να λυθεί με μέτρα που αφενός μεν δημιουργούν τεράστια δυσπραγία στους αδύναμους οικονομικά συμπολίτες μας και από την άλλη ρίχνουν συνολικά την οικονομία στην ύφεση. Το ΠΑΣΟΚ με τα μέτρα αυτά δεν θα μπορέσει να βοηθήσει να ξεπεράσουμε την κρίση αντίθετα γίνεται κι αυτό ένα μέρος του προβλήματος.»


Ερώτηση: Οι κοινωνικές αντιδράσεις που καταγράφονται θεωρείται ότι θα εμποδίσουν την κυβέρνηση να εφαρμόσει τα νέα αυτά μέτρα.


«Οι κοινωνικές αντιδράσεις που καταγράφονται θεωρώ κατ’ αρχήν ότι είναι απολύτως κατανοητές και αποτελούν μια προειδοποίηση προς την κυβέρνηση για να αλλάξει πορεία. Όχι για να μην πάρει μέτρα, αλλά για να αλλάξει πορεία , να πάρει τα σωστά μέτρα.
Τα μέτρα που εμείς έχουμε προτείνει από το Δεκέμβρη και που τα επαναλαμβάνουμε έκτοτε. Επίσης οφείλω να θυμίσω μια και με ρωτάται, ότι ο προηγούμενος πρωθυπουργός ο κ.Κώστας Καραμανλής ειδοποίησε τον κ.Παπανδρέου από τον Ιούνιο του 2009 για την κατάσταση , όταν ο κ. Παπανδρέου επέμενε ότι ούτε πρόβλημα υπάρχει ούτε κρίση υπάρχει, και σε δεύτερο χρόνο ότι τα λεφτά είναι εκεί και θα έρθει αυτός να τα μοιράσει»


Ερώτηση: Κύριε Δένδια θεωρείται ότι πρέπει να περιμένουμε νέα πρόσθετα μέτρα.


« Φοβάμαι να πω ότι το πιο πιθανό είναι ότι θα οδηγηθούμε κάποια στιγμή σε τέταρτο πακέτο. Σας θυμίζω ότι αυτό είναι το τρίτο και ότι κάθε φορά το ΠΑΣΟΚ έλεγε ότι άλλα μέτρα δεν θα χρειαστούν. Όταν είσαι αναξιόπιστος, όσα μέτρα και να πάρεις δεν υπάρχει τέλος ή αν θέλετε όπως είπε ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, όταν ρίχνεις κρέας στους καρχαρίες, απλώς θα μαζευτούν περισσότεροι καρχαρίες και θα χρειαστείς περισσότερο κρέας.»


Ερώτηση : Στην ουσία η Γερμανοί έκαναν διαφήμιση για την Κέρκυρα όσον αφορά το δημοσίευμα της Bild


«Μίλησα και σε ένα Αθηναϊκό κανάλι και είπα ότι εάν οι Γερμανοί είναι αποφασισμένοι να αγοράσουν την Κέρκυρα τους παρακαλώ δύο πράγματα:
πρώτον να δώσουν καλύτερη τιμή, γιατί η Ελλάδα χρειάζεται χρήματα και δεύτερον να αγοράσουν και τους Παξούς για να μην χρειαστεί να διασπαστεί ο Νομός.»




Ερώτηση: Στην Κέρκυρα βρίσκεται σήμερα η Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού η κα Μενδώνη, τι ρωτήσαμε για το θέμα του φορέα διαχείρισης και ανέφερε μεταξύ άλλων ότι στο Υπουργείο δεν υπήρχε τίποτα και ότι δεν υπήρχε ουσιαστικά τίποτα σχετικά με τη σύνταξη του φορέα διαχείρισης.


« Κατ΄αρχήν, σχετικά με το δεν υπάρχει, από τον Αύγουστο του 2009 έχω στείλει εγώ ο ίδιος αντίγραφο του σχεδίου στο Δήμαρχο Κερκυραίων τον κ.Μικάλεφ. Άρα, εάν στο Υπουργείο επί 6 μήνες δεν μπορούσαν να το βρούνε, που το καταλαβαίνω γιατί μπορεί να ήταν στα έγγραφα του ίδιου του Υπουργού, άλλωστε με τον Αντώνη Σαμαρά είχε γίνει η συνεννόηση, θα μπορούσαν κάλλιστα να το ζητήσουν από το Δήμαρχο Κερκυραίων. Μου κάνει εντύπωση, ότι, ανακοινώνουν την μη εύρεση μετά από ένα εξάμηνο. Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι το ΠΑΣΟΚ και η κα Γκερέκου συγκεκριμένα είχε ανακοινώσει κάπου το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο ότι ο Φορέας Διαχείρισης θα είχε δημιουργηθεί το Φεβρουάριο και τώρα βρισκόμαστε στο Μάρτη και αρχίζουμε και συζητάμε που βρίσκονται ή που δεν βρίσκονται τα σχέδια που είχε κάνει η ΝΔ. Εάν αυτό τους λείπει για να γίνει ο φορέας να τους στείλω εγώ δυο- τρία αντίγραφα για να έχουν, ώστε και εάν χάσουν μερικά να τους μείνουν. Επί της ουσίας όμως να πω κάτι το οποίο είναι ιδιαίτερα στενάχωρο για την Κέρκυρα. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί το μνημείο της Unesco επισκέφτεται η ΓΓ, όταν τη Ρόδο την έχει ήδη επισκεφτεί ο ίδιος ο Υπουργός προ 3 μηνών και έχει δει τις ανάγκες της. Η Κέρκυρα είναι ένα πολύ σημαντικό μνημείο και αυτό το οποίο θα προσδοκούσα μετά από τουλάχιστον 6 μήνες κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, είναι να είχε έρθει στην Κέρκυρα ο κ.Γερουλάνος και όχι να στέλνει τη ΓΓ.»


Ερώτηση: Η κα Μενδώνη είπε πως ήταν αναληθής η ανακοίνωση που είχε εκδοθεί σχετικά με τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης κατά το Φεβρουάριο και επιπροσθέτως είπε ότι την ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η πόλη της Κέρκυρας την έχουν και οι τοπικοί φορείς.


« Κατ’ αρχήν εγώ δεν σχολιάζω δηλώσεις Γ.Γ., δεν σχολιάζω δηλώσεις Υποδ/ντών, τμηματαρχών κτλ. Ξανάλεω εάν θέλει κάποιος στην Κέρκυρα να έρθει να συζητήσουμε, είναι καλό να έρθει ο ίδιος ο Υπουργός. Από κει και πέρα το να αλληλοδιαψεύδονται και να αλληλοκατηγορούνται στο ΠΑΣΟΚ είναι συνηθισμένο, το βλέπουμε και στη Βουλή κάθε μέρα και δεν είναι κάτι καινούργιο.
Αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι να προστατεύσουμε το μνημείο. Εγώ προσφέρω τη συνεργασία μου σε όποιον τη χρειάζεται ,μέχρι τώρα την έχω προσφέρει τουλάχιστον 5-6 φορές, δεν έχει ζητηθεί ποτέ. Ξαναλέω εάν χρειάζονται σχέδιο του φορέα διαχείρισης να τους στείλω εγώ , εάν χρειάζονται μια οποιαδήποτε γνώμη ή συνεργασία είμαστε πάλι στη διάθεση τους, αλλά το μόνο που δεν βοηθάει τον τόπο είναι να διαφωνούν μεταξύ τους.»


Ερώτηση: Κύριε Υπουργέ είσαστε ο πρωτεργάτης κυρίως της ένταξης της Παλιάς Πόλης στην Unesco, φοβόσαστε για την περαιτέρω εξέλιξη.


« Και βέβαια φοβάμαι , όταν έρχεται κάποιος από το Υπουργείο Πολιτισμού μετά 6 μήνες και το πρώτο που έχει να πει είναι ότι δεν βρήκα το σχέδιο, από κει και πέρα περιμένετε να έχω κάποιες ελπίδες, όταν μετά από 6 μήνες δεν έχω ακούσει ούτε μια ανακοίνωση για χρηματοδότηση, που είναι πολύ πιο σημαντική από το φορέα διαχείρισης. Ο φορέας είναι το όχημα , τα χρήματα έχουν τη σημασία. Όλα τα έργα στο νομό της Κέρκυρας, μα όλα τα έργα , να έχουν σταματήσει ακόμη και αυτά που είχαμε φροντίσει για να χρηματοδοτηθούν έχουν σταματήσει, πώς να μην φοβάμαι για το μέλλον του τόπου.»