Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

Ανακοίνωση του Τομέα Γυναικών του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την « Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών», 8 Μάρτη

Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να υφίστανται σήμερα πολλαπλές διακρίσεις και να αποτελούν τα πρώτα και τα κύρια θύματα βίας και εκμετάλλευσης.
Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν ζωτικό συμφέρον για παγκόσμιες αλλαγές στον τρόπο που παράγεται και διανέμεται ο πλούτος, για μέτρα προστασίας των...
ανθρωπίνων δικαιωμάτων και χειραφέτησης των γυναικών, για τον τερματισμό των πολεμικών συγκρούσεων.
Ο ελληνικός λαός βιώνει σήμερα τεράστια προβλήματα. Υφίσταται τις καταστροφικές συνέπειες της διακυβέρνησης της χώρας από την ΝΔ τα τελευταία χρόνια.
Η μεγάλη οικονομική και δημοσιονομική κρίση που περνάει σήμερα η πατρίδα μας πλήττει ήδη και θα πλήξει ακόμη περισσότερο το επόμενο χρονικό διάστημα τον ελληνικό λαό και ιδιαίτερα τα πλέον αδύναμα οικονομικά στρώματα. Με ιδιαίτερη ένταση και δυστυχώς κατά προτεραιότητα, πλήττει τον πλέον «αδύναμο κρίκο» της κοινωνίας που είναι οι γυναίκες.
Ο Τομέας Γυναικών του ΠΑΣΟΚ καλεί όλες τις γυναίκες της χώρας να στηρίξουν ενεργά την μεγάλη προσπάθεια του Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησης να βγάλουν την πατρίδα από την κρίση και να την οδηγήσουν στο δρόμο της ανάπτυξης.
Tο ΠΑΣΟΚ έχει δεσμευθεί με το πρόγραμμά του για τη στήριξη της γυναίκας, της οικογένειας και την εξισορρόπηση επαγγελματικής, οικογενειακής και προσωπικής ζωής. Στις ιδιαίτερα δύσκολες σημερινές συνθήκες η υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν ένα δίχτυ προστασίας από ορισμένες συνέπειες της οικονομικής κρίσης.
Προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών στην εργασία και την κοινωνική ασφάλιση. Ενδυνάμωση των μηχανισμών ελέγχου εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας.
1. Μέτρα στήριξης της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
2. Στήριξη στην ανασφάλιστη νοικοκυρά.
3. Δίχτυ προστασίας, πρόνοιας και υποστηρικτικών δομών για την γυναίκα και την οικογένεια, στήριξη της μονογονεϊκής οικογένειας.
4. Φροντίδα των παιδιών σε βρεφική και νηπιακή ηλικία, διπλασιασμός των βρεφονηπιακών σταθμών πλήρους ωραρίου, επιχορήγηση του κόστους φύλαξης των παιδιών σε σταθμούς, ολοήμερο νηπιαγωγείο.
5. Υποστήριξη νέων ζευγαριών στην προσπάθεια απόκτησης οικογένειας, οικονομική στήριξη, ιατρική μέριμνα, φορολογική ελάφρυνση.
6. Μεταρρύθμιση στο καθεστώς υιοθεσίας και αναδοχής παιδιών
7. Εκσυγχρονισμός του Οικογενειακού Δικαίου
8. Μέριμνα για τις οικογένειες παιδιών με αναπηρία.
9. Στήριξη γυναικών που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας.