Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2009

ΕΛΜΕ Ρεθύμνου: Απεργία στις 17 Δεκεμβρίου

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ρεθύμνου αποφασίζει ομόφωνα την κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας την Πέμπτη 17/12/2009, 8 πμ – 11 πμ και 7:30 μμ – 10:30 μμ για τα βραδινά σχολεία. Αυτή η τρίωρη στάση εργασίας συνδυάζεται με την τρίωρη Πανελλαδική στάση εργασίας που έχει κηρύξει το ΔΣ της ΟΛΜΕ 11 πμ – 2 μμ, με σκοπό να συμμετάσχουν οι συνάδελφοι στην ΑΠΕΡΓΙΑ και τις κινητοποιήσεις ενάντια στο νέο κρατικό Προϋπολογισμό.


Τι προβλέπει για τους εργαζόμενους ο φετινός προϋπολογισμός:....- Η εισοδηματική πολιτική των «αυξήσεων» 1,5% επιφέρει ουσιαστικά πάγωμα μισθών και συντάξεων για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.


- Μειώνονται δραστικά οι δαπάνες για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία κατά 5,9%.


- Μειώνεται η επιχορήγηση των ασφαλιστικών μας ταμείων κατά 12,4% τη στιγμή που αυτά αδυνατούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες ανάγκες. 20.000 συνταξιούχοι περιμένουν ήδη 2 χρόνια στην ουρά του Ταμείου Προνοίας για το εφάπαξ!


- Συνεχίζεται η φοροεπιδρομή στο εισόδημά μας με την αύξηση της φορολογίας των φυσικών προσώπων κατά 4,4% και αύξηση των έμμεσων φόρων κατά 6%. Την ίδια στιγμή, η φορολογία των επιχειρήσεων μειώνεται κατά 7,2%!


- Για την παιδεία, το επιπλέον 1 δις που ανακοινώθηκε είναι ουσιαστικά αποτέλεσμα της αλήστου μνήμης «δημιουργικής λογιστικής» αφού προκύπτει από μεταφορά ποσών από το προηγούμενο έτος και από κονδύλια τομέων άλλων υπουργείων που πλέον υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας. Έστω κι έτσι, ούτε ένα ευρώ δεν προβλέπεται για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων, για προσλήψεις εκπαιδευτικών, για την ενισχυτική διδασκαλία και την ΠΔΣ…


- Μπαίνει σε εφαρμογή η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και δρομολογείται η μετατροπή των ταμείων μας σε επαγγελματικά.


Πρόκειται δηλαδή για έναν προϋπολογισμό που έρχεται να φορτώσει ξανά τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους, εγκαινιάζοντας μια ακόμη μακρόχρονη περίοδο σκληρής λιτότητας, μισθών πείνας και περικοπών των κοινωνικών δαπανών, στο όνομα της ασφυκτικής επιτήρησης των Βρυξελλών που οικειοθελώς επιδίωξε και αποδέχτηκε η ελληνική κυβέρνηση.


Ταυτόχρονα, η οικονομική τρομοκρατία που ασκείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους διεθνείς οργανισμούς, τον υπουργό Οικονομικών, το διοικητή της τράπεζας της Ελλάδας και λοιπούς «οικονομικούς παράγοντες», διαμορφώνει το αναγκαίο κλίμα φόβου για να πειστούμε ότι πρέπει να παραιτηθούμε από κάθε δικαίωμά μας και να πληρώσουμε εμείς για την κρίση που αυτοί με την πολιτική τους δημιούργησαν, ώστε να μην διακινδυνεύσουν σε καμιά περίπτωση τα κέρδη των οικονομικά ισχυρών.


Μέσα σε αυτό το τοπίο, η στάση των κεντρικών συνδικαλιστικών φορέων είναι κάθε άλλο παρά αντίστοιχη της επίθεσης που δεχόμαστε:


- ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ τηρούν «σιγή ιχθύος». Απεργία στις 16 Δεκέμβρη αποφάσισε η ΔΟΕ, παρά τις αποφάσεις πολλών διδασκαλικών συλλόγων για απεργιακή κινητοποίηση στις 17 Δεκέμβρη, μαζί με τους καθηγητές και πολλούς ακόμα κλάδους του ιδιωτικού τομέα. Στην ίδια γραμμή και η ΑΔΕΔΥ συζητούσε για «κάποιας μορφής κινητοποίηση», τέσσερις μέρες πριν τα Χριστούγεννα, στις 21 Δεκέμβρη!

- Η ΟΛΜΕ, παρά τον καταιγισμό εξαγγελιών από το υπουργείο παιδείας, παρά την επίθεση στους αδιόριστους συναδέλφους μας και συνολικά στη μόνιμη εργασία, αρκείται να «βγάζει την υποχρέωση» με 3ωρες στάσεις εργασίας… Κανένας προγραμματισμός, καμία προετοιμασία του κλάδου για οργανώσουμε την απάντησή μας.


Είναι περισσότερο από ποτέ φανερό, ότι απέναντι στη συναίνεση και την υποταγή του κυβερνητικού συνδικαλισμού και στη διαλυτική τακτική, η μόνη διέξοδος βρίσκεται σε εμάς τους ίδιους και είναι η συλλογικότητα και ο συντονισμός μεταξύ μας. Και είναι αισιόδοξο ότι πολλά σωματεία, τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στο δημόσιο, ξεπερνάμε τις αγκυλώσεις των ομοσπονδιών και δίνουμε το δικό μας στίγμα: ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ!


Ενώνουμε τις φωνές μας με τους συναδέλφους από τους άλλους χώρους εργασίας, με τους συλλόγους δασκάλων και τις άλλες ΕΛΜΕ. Στις 17 Δεκέμβρη, απεργούμε και διεκδικούμε:


- Αυξήσεις τώρα σε όλους τους εργαζόμενους. Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.


- Δημόσια κοινωνική ασφάλιση και δωρεάν περίθαλψη για όλους. Όχι στα επαγγελματικά ταμεία. Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια δουλειάς ή στα 55 έτη. Όχι στην εξίσωση προς τα πάνω ανδρών - γυναικών. Άμεση κρατική χρηματοδότηση στα ταμεία. Να επιστραφούν τα κλεμμένα στα ταμεία, τώρα!


- Αύξηση τώρα των δαπανών για την παιδεία. Όχι στη ιδιωτικοποίηση - εμπορευματοποίηση και αποκέντρωση της εκπαίδευσης. Να αποσυρθούν οι προτάσεις Διαμαντοπούλου.


- Σταθερή και μόνιμη εργασία για όλους. Μόνιμους και μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη κάθε αναγκαίου εκπαιδευτικού έργου στα δημόσια σχολεία. Κατάργηση της ωρομισθίας και όλων των μορφών ελαστικής εργασίας. Όχι στην απαξίωση των πτυχίων και την υποβάθμιση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Συμμετέχουμε ΟΛΟΙ και ΟΛΕΣ στην απεργιακή συγκέντρωση
Πέμπτη 17 Δεκέμβρη, ώρα 10 πμ μπροστά στο Εργατικό Κέντρο
ΕΛΜΕ Ρεθύμνου