Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2009

Τι λέει η ΠΑΣΚ Δασκάλων για τη συνάντηση της ΔΟΕ με τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
με αφορμή τη συνάντηση της ΔΟΕ
με τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ

Πραγματοποιήθηκε στις 19/10/2009 συνάντηση του Δ.Σ. της ΔΟΕ με τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ - την Υπουργό κ. Άννα Διαμαντοπούλου και τους Υφυπουργούς κ. Εύη Χριστοφιλοπούλου και κ. Γιάννη Πανάρετο.
Το Δ.Σ. της ΔΟΕ κατέθεσε από την πλευρά του συγκεκριμένο υπόμνημα με τα αιτήματα του κλάδου, όπως αυτά διαμορφώθηκαν στο μεγάλο απεργιακό αγώνα του 2006 και παραμένουν ανικανοποίητα.

Η Υπουργός Παιδείας έδωσε τις παρακάτω απαντήσεις:

Δαπάνες για την Παιδεία: Θα δοθεί από τον προϋπολογισμό του 2010 1 δις ευρώ επιπλέον για την παιδεία και ως το τέλος της τετραετίας το 5% του ΑΕΠ. Στην ερώτηση για το πώς θα διατεθεί το 1 δις Ευρώ απάντησε ότι πολιτικές προτεραιότητες είναι το ολοήμερο σχολείο και η Προσχολική Αγωγή.
Οικονομική αναβάθμιση: Δεν είναι σε θέση να απαντήσει σήμερα, αλλά θα δώσει συγκριμένη απάντηση με την κατάθεση του προϋπολογισμού και πριν την ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ (27 Νοέμβρη).
Κενά: Δήλωσε ότι εντός της εβδομάδας θα καλυφθούν όλα τα κενά.
Ολοήμερο σχολείο: Αποτελεί προτεραιότητα της πολιτικής ηγεσίας το νέο ολοήμερο σχολείο που θα έχει ενιαίο πρόγραμμα και θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή από την ερχόμενη σχολική χρονιά, με στόχο να γίνουν όλα τα σχολεία, πραγματικά ολοήμερα ως το τέλος της τετραετίας.
Κατάργηση της ωρομισθίας: Επανέλαβε τη δέσμευση για κατάργηση του θεσμού των ωρομίσθιων .
Ζήτησε τις προτάσεις της Ομοσπονδίας για την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς, επίσης, και για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης.
Δήλωσε πως μόνο οι θέσεις των Περιφερειακών Δ/ντών είναι πολιτικές. Για τις υπόλοιπες θέσεις είπε πως η επιλογή θα γίνει με αντικειμενικά - αξιοκρατικά κριτήρια, χωρίς κομματικές παρεμβάσεις.
Προσχολική Αγωγή: Είναι θέση της πολιτικής ηγεσίας η δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή αφού, όμως, εξασφαλιστούν οι απαραίτητες υποδομές. Διαφορετικά, δήλωσε, πως καταντά γράμμα κενό περιεχομένου και λειτουργεί υπέρ της ιδιωτικής εκπαίδευσης όπως έγινε και την περσινή χρονιά που είχαμε αύξηση των εγγραφών στα ιδιωτικά κατά 97%.
Για το θέμα της εγκυκλίου της 2ας Οκτωβρίου που καταργεί τη βεβαίωση εγγραφής από το Νηπιαγωγείο στην Α΄ Δημοτικού, απάντησε πως θα δώσει λύση εντός της ημέρας.

Μεταθέσεις - Αποσπάσεις: Ζήτησε τις προτάσεις της Ομοσπονδίας για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. Δήλωσε πως θα καταργηθούν οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών σε διοικητικές θέσεις και δε θα μετρούν τα μόρια της οργανικής τους θέσης.

Τέλος, η Υπουργός Παιδείας δήλωσε πως θα πραγματοποιηθούν στο επόμενο διάστημα συναντήσεις με συγκεκριμένη ατζέντα για να κατατεθούν προτάσεις και να γίνει συζήτηση σε βάθος.

Τα 5 μέλη της ΠΑΣΚ
στο Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.


Για ενημέρωσή σας παραθέτουμε την εγκύκλιο της ντροπής που υπέγραψε δυο μέρες πριν τις εκλογές η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ για τα Νηπιαγωγεία.

«Θέμα: Ιδιωτικά Νηπιαγωγεία
Αθήνα 2/10/09

Μετά την έναρξη του τρέχοντος σχολικού έτους (2009-2010), διαπιστώθηκε ότι χιλιάδες γονείς έχουν εγγράψει τα παιδιά τους σε νηπιακά τμήματα ιδιωτικών παιδικών σταθμών, που δεν έχουν αποκτήσει άδεια νηπιαγωγείου.
Με δεδομένη τη νέα αυτή πραγματικότητα και λαμβάνοντας υπόψη τον μεγάλο αριθμό των νηπίων, κρίνεται σκόπιμο να επιτραπεί στα νήπια αυτά, για το σχολικό έτος 2010-2011, να εγγραφούν στην Α' τάξη του δημοτικού σχολείου χωρίς την προαπαιτούμενη βεβαίωση νηπιαγωγείου. Το ανωτέρω ζήτημα κατά παρέκκλιση εγγραφής στην Α΄ τάξη του δημοτικού σχολείου πρόκειται να επιλυθεί οριστικά με νομοθετική ρύθμιση αμέσως μετά τη συγκρότηση σε σώμα της νέας βουλής.»

Ο Υπουργός
Άρης Σπηλιωτόπουλος