Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

ΣΥΡΙΖΑ: Να καταργηθούν τα stage, και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα

Από τον Ιανουάριο του 2007 μέχρι σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει 233 παρεμβάσεις, τοποθετήσεις, ανακοινώσεις, ερωτήσεις στους υπουργούς και στον πρωθυπουργό για το θέμα των stage.

Η ευθύνη για την πολιτική ομηρία τόσων χιλιάδων νέων ανθρώπων ανήκει αποκλειστικά στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ., αφού και τα δύο κόμματα από το 1996 χρησιμοποίησαν τα stage ως εργαλεία πελατειακών σχέσεων.

Η απόφαση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να καταργήσει τα stage στο δημόσιο τομέα δεν δείχνει το ενδιαφέρον της να πατάξει το ρουσφέτι και την ανασφάλιστη εργασία. Δεν τα καταργεί αλλά τα μεταφέρει στον ιδιωτικό τομέα, για καθαρά δημοσιονομικούς λόγους, για τη μείωση των δημόσιων δαπανών.

Η ανασφάλιστη κακοπληρωμένη εργασία των εργαζομένων με προγράμματα stage, που στην πραγματικότητα δεν αποκτούν εργασιακή εμπειρία αλλά καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αποτελεί τη μεγάλη ντροπή των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ που τα εφάρμοσαν. Πρέπει να καταργηθούν και στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα.

Όσοι σήμερα απασχολούνται με τρέχουσες συμβάσεις stage πρέπει να ασφαλιστούν και να ενταχθούν στο τρέχον κατώτερο μισθολογικό κλιμάκιο.

Να προκηρυχθούν άμεσα διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ για να καλυφθούν οι χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις στην υγεία, στην παιδεία, στην κοινωνική πρόνοια, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην πολιτική προστασία.

Να καλυφθούν αναδρομικά από το δημόσιο ή τον ΟΑΕΔ οι ασφαλιστικές εισφορές για σύνταξη όσων εργάστηκαν με stage. Να αναγνωριστεί η εργασιακή εμπειρία που απέκτησαν, με ειδική μοριοδότηση ανάλογα με το χρόνο απασχόλησής τους.