Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009

Ερώτηση Α. Γκερέκου για τον κερκυραϊκό ελαιώνα

Ερώτηση προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα: «Κερκυραϊκός Ελαιώνας», κατέθεσε η βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ Άντζελα Γκερέκου στις 13.7.2009.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

Η πρωτογενής παραγωγή του Νομού Κέρκυρας βασίζεται, σχεδόν αποκλειστικά, στην μονοκαλλιέργεια της ελιάς. Στον Κερκυραϊκό ελαιώνα, που καταλαμβάνει έκταση 230 χιλ. τετ. μέτρων, καλλιεργούνται 3.800.000 ελαιόδεντρα, από τα οποία προκύπτει μέση ετήσια παραγωγή περίπου 17 χιλ. τόνων ελαιολάδου.
Η ελαιοκαλλιέργεια, μετά τον τουρισμό, είναι ο ένας από τους δύο βασικούς τομείς στους οποίους στηρίζεται η Κερκυραϊκή οικονομία, ενώ είναι προφανής και η κοινωνική και περιβαλλοντική της συνεισφορά. Επιπρόσθετα, το φυσικό κάλλος του νησιού οφείλεται, κατά ένα πολύ μεγάλο μέρος, στην υψηλή αισθητική του ελαιώνα.
Ωστόσο, παρά την πολλαπλή σημασία της για τον Νομό, η καλλιέργεια της ελιάς παρουσιάζει πολλά προβλήματα με αποτέλεσμα:

Ø Το αγροτικό εισόδημα να συρρικνώνεται επικίνδυνα
Ø Το παραγόμενο λάδι να παραμένει ποιοτικά υποβαθμισμένο, όπου απουσιάζει η κατηγορία «εξαιρετικό παρθένο»
Ø Η ιδιαίτερα χαμηλή τιμή του ελαιολάδου να καθιστά ασύμφορη την παραγωγή του
Ø Να έχουμε επαναλαμβανόμενα φαινόμενα απώλειας της σοδειάς, λόγω ελλιπούς φυτοπροστασίας.
Ø Να έχουμε φαινόμενα καταστροφής και κοπής ελαιοδέντρων
κ.ο.κ.

Επιπλέον, έντονα είναι τα προβλήματα που άπτονται της καλλιεργητικής πρακτικής, του ανεπαρκούς αγροτικού οδικού δικτύου, όπου σε συνδυασμό με το ιδιόμορφο και ανώμαλο ανάγλυφο του εδάφους καθιστούν δυσπρόσιτα μεγάλα τμήματα του ελαιώνα. Τα γερασμένα, πυκνά και υψηλόκορμα δένδρα, όπου δυσχεραίνουν την εφαρμογή καλλιεργητικών μεθόδων, αλλά και οι κλιματολογικές συνθήκες (πολλές βροχοπτώσεις αλλά και μεγάλη ατμοσφαιρική υγρασία που ευνοεί τις ασθένειες) καταδεικνύουν πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελαιώνα, με βάση ένα χωροταξικό σχεδιασμό ορθολογικής εκμετάλλευσης.

Σε συνέχεια όλων των παραπάνω, οφείλουμε να τονίσουμε πως το λάδι της ελιάς είναι ένα διεθνώς αναγνωρισμένο προϊόν υψηλής βιολογικής και διατροφικής αξίας. Σε κάθε περίπτωση, η ποιότητά του είναι το βασικό στοιχείο της εμπορικότητάς του, ενώ σύμφωνα με τις σημερινές συνθήκες της αγοράς και τις κατευθύνσεις της νέας ΚΑΠ, η ποιότητα είναι ο καθοριστικός παράγοντας βιωσιμότητας κάθε γεωργικής εκμετάλλευσης.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, γίνεται σαφές ότι υπάρχει επιτακτική ανάγκη αξιοποίησης του ελαιώνα. Υπενθυμίζω μάλιστα τη δέσμευση της σημερινής Κυβέρνησης να στηριχθεί κάθε τοπική προσπάθεια αναδιάρθρωσης του ελαιώνα (όπως προκύπτει και από απάντηση του Υπουργού Γεωργικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σε σχετική Ερώτηση που είχαμε καταθέσαμε στη Βουλή).
Δυστυχώς όμως, μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί καμιά πολιτική για την αντιμετώπιση των προαναφερόμενων προβλημάτων, έστω και αν όλα τα προαναφερόμενα αποτέλεσαν μέρος της πρότασης όπου το 2005 είχα υποβάλει και η οποία είχε γίνει αποδεκτή από το Νομαρχιακό Συμβούλιο Κέρκυρας, σύμφωνα με την οποία έπρεπε να εκπονηθεί μελέτη για την αναδιάρθρωση του Κερκυραϊκού ελαιώνα. Όπερ και εγένετο, η εκπόνηση της μελέτης ανατέθηκε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η οποία ολοκληρώθηκε, παρουσιάστηκε και παραδόθηκε στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κέρκυρας, το 2007.

Ωστόσο, από τότε μέχρι και σήμερα, η μελέτη αυτή δεν έχει αξιοποιηθεί στο ελάχιστο, με αποτέλεσμα να μην έχει αναληφθεί η παραμικρή πρωτοβουλία ώστε να αντιμετωπιστούν τα σοβαρά προβλήματα του ελαιώνα, αλλά και η διαρκής συρρίκνωση του εισοδήματος των κερκυραίων αγροτών.

Αντιθέτως, η εν λόγω μελέτη βρίσκονταν παρατημένη στα συρτάρια της νομαρχίας, έως τις 12/6/2009 όπου επισκέφθηκε την Κέρκυρα ο υφυπουργός κ. Κ. Κιλτίδης, και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στην οποία συμμετείχε παρουσία φορέων της Κέρκυρας, ο Νομάρχης Κέρκυρας του επέδωσε αντίγραφο της μέχρι τότε απαξιωμένης μελέτης για την αναδιάρθρωση του Κερκυραϊκού Ελαιώνα.

Σε αυτό το σημείο, αξίζει να υπενθυμίσουμε πως μετά το πέρας της σύσκεψης, ο κ. Υφυπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων: «η μελέτη όχι μόνον δεν βρίσκεται στα συρτάρια της Νομαρχίας, αλλά την παρέλαβα από τον Νομάρχη για να την επεξεργαστούμε για να δώσουμε ταχύτατα οδηγίες και κατευθύνσεις για καλυτέρευση του ελαιώνα. Θα μελετήσουμε τη μελέτη και την ένταξη των προτάσεων της σε προγράμματα», ενώ συνέχισε λέγοντας «οι μελέτες γίνονται για να υλοποιούνται και δεν πρόκειται να επαναληφθούν άλλες μελέτες από την στιγμή κατά την οποία υπάρχει έτοιμη μελέτη». Παράλληλα, σύμφωνα με τον υφυπουργό, «η μελέτη πλέον θα επικαιροποιηθεί σε όποια σημεία χρειάζεται και εφόσον αναδειχθεί και ο δρόμος υλοποίησης, δηλαδή το μέτρο που προβλέπεται στο ΕΣΠΑ, εκεί θα προσανατολιστεί αυτή η μελέτη. Δεν θέλω να προτρέξω και να πω κάτι που δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, όμως να είστε βέβαιοι πως θα κάνουμε ότι μπορούμε προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των προτάσεων της μελέτης για την αναβάθμιση του Κερκυραϊκού ελαιώνα».

Από την πλευρά του, ο κ. Νομάρχης χαρακτήριζε θετική την συνάντηση του με τον υφυπουργό, επιδίδοντας αντίγραφο της εν λόγω μελέτης, ευχαριστώντας τον δε για το θετικό πνεύμα με το οποίο αντιμετώπισε τα προβλήματα του ελαιώνα και της τοπικής παραγωγής ελαιολάδου.
Ωστόσο, προς έκπληξη όλων, λίγες ημέρες μετά και συγκεκριμένα στις 24/6/2009, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Νομαρχιακού Συμβούλιου Κέρκυρας, με αντικείμενο την μελέτη για την αναδιάρθρωση του Κερκυραϊκού Ελαιώνα, ο Νομάρχης Κέρκυρας κ. Στέφανος Πουλημένος, υποστηρίζει ότι κανένα αξιοποιήσιμο στοιχείο δεν περιλαμβάνει στις τελικές της προτάσεις, η εμπεριστατωμένη κατά τα άλλα, μελέτη για τον Κερκυραϊκό ελαιώνα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Νομάρχη σε συνέχεια αυτών του κ. υφυπουργού, μόνον καθησυχαστικές δεν ήταν. Αντιθέτως, ενέτειναν την απογοήτευση των κερκυραίων αγροτών, στους οποίους είχαν δημιουργηθεί προσδοκίες για ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους του υφυπουργού, ενώ προκάλεσαν και την έκπληξη όλων των πολιτών για την διαμετρικά αντίθετη προσέγγιση του τόσο κρίσιμου ζητήματος, από τον κ. Νομάρχη και τον κ. υφυπουργού, συμβάλλοντας έτσι στη διατήρηση του τέλματος και του κλίματος αβεβαιότητας.

Κατόπιν των παραπάνω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Η πολιτική ηγεσία γνώριζε για την ύπαρξη της μελέτης για την αναδιάρθρωση του Κερκυραϊκού ελαιώνα και αν όχι γιατί;
Το υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες του, υιοθετούν την άποψη του Νομάρχη Κέρκυρας, ότι δηλαδή η μελέτη για την αναδιάρθρωση του Κερκυραϊκού ελαιώνα ΔΕΝ είναι σε θέση να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των υφιστάμενων προβλημάτων και στην διαμόρφωση προοπτικών για την ελαιοπαραγωγή στην Κέρκυρα;
Σύμφωνα με τις προαναφερόμενες δηλώσεις του κ. Κιλτίδη, πότε εκτιμάτε ότι θα ολοκληρωθεί η επικαιροποίηση της εν λόγω μελέτης ώστε οι προτάσεις να ενταχθούν σε ένα ξεκάθαρο αναπτυξιακό προσανατολισμό;
Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο για την ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων της ελιάς, την αύξηση της τιμής του ελαιολάδου και τελικά την ουσιαστική ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος των κερκυραίων ελαιοπαραγωγών, από το 2004 έως και σήμερα;
Τι ακριβώς περιλαμβάνει ο σχεδιασμός του Υπουργείου, σύμφωνα με τον οποίο πρόσφατα χρηματοδοτήθηκε η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κέρκυρας με το ποσό των 600 χιλιάδων ευρώ για πιλοτικά προγράμματα εκσυγχρονισμού του ελαιώνα;
Σε ποιες άλλες συγκεκριμένες ενέργειες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο, ώστε να καταστεί ο Κερκυραϊκός Ελαιώνας παραγωγικός, φιλικός προς το περιβάλλον, με ποιότητα προϊόντων, ανταγωνιστικά και εξασφαλίζοντας αξιοπρεπές εισόδημα στους Κερκυραίους ελαιοπαραγωγούς, και σύμφωνα με ποιο χρονοδιάγραμμα;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Άντζελα Γκερέκου