Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

O Μάρκος Ψαρράκης γράφει για την Αριστερή Πρόταση για την Ανάπτυξη της Περιφέρειας

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

(Του Ψαρράκη Μάρκου
Γραμματέα Κίνησης Πόλης Συνασπισμού)

Η περιφέρεια φαίνεται παρατημένη από την κεντρική εξουσία η οποία αντί να λύνει τα προβλήματα των πολιτών βουλιάζει στα σκάνδαλα και στην κυβερνητική απραξία.
Μια σειρά κυβερνητικών ενεργειών όπως η μη φορολόγηση των οικονομικών δραστηριοτήτων της εκκλησίας αλλά και του μεγάλου κεφαλαίου , το δώρο στις τράπεζες των ασφαλιστικών υποχρεώσεων τους απέναντι στους τραπεζοϋπαλλήλους , η διασπάθιση του χρήματος με την αρωγή των κουμπάρων , η δημιουργία της κομματική νομενκλατούρας με το πρόσταγμα την επανίδρυση του κράτους , η διαχείριση του 3 ΚΠΣ από ανθρώπους του πρωθυπουργού οι οποίοι αρέσκονται να πηδάνε από μπαλκόνια , οι ιερές δουλειές με τους Βατοπεδινούς , Siemens , ΟΤΕ, Ολυμπιακή και τέλος το δώρο των 28 δις στους τραπεζίτες με δανεισμένα χρήματα από τις επόμενες γενεές, δεν αφήνουν περιθώρια χρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης στην οποία η κεντρική εξουσία ήδη χρωστά θεσμοθετημένα 4 δις (δύο Βατοπέδια )
Δυστυχώς η αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα διαχειρίζεται για κάθε δημότη 500 ευρώ ενώ στην Ευρώπη κατά μέσω όρο 3000 ευρώ.
Στην Ευρώπη στην περιφέρεια κατευθύνονται προς διαχείριση από 50% έως 90% των δημόσιων επενδύσεων ενώ στην Ελλάδα μόλις το 20%. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κατόρθωσαν το 50% του ΑΕΠ να παράγεται στην Αττική φέρνοντας σε μαρασμό την περιφέρεια.
Θα πρέπει η περιφέρεια να διεκδικήσει :
Την απόδοση των οφειλών από το κράτος.
Την αύξηση του προγράμματος των Δημοσίων επενδύσεων.
Την μεταφορά πόρων από την φορολόγηση του τοπικού παραγόμενου πλούτου.
Την καταγραφή της περιουσίας των Δήμων σε ακίνητα και την μελέτη για την αξιοποίηση τους κυρίως για την στέγαση δημόσιων υπηρεσιών οι οποίες στεγάζονται σε ακίνητα ιδιωτών πληρώνοντας το Δημόσιο υπέρογκα ποσά.
Την ενίσχυση των περιφερειακών Δήμων με επιστημονικό προσωπικό για την διεκδίκηση έργων από το ΕΣΠΑ με την μέθοδο της αυτεπιστασίας και όχι μέσω Αθηναϊκών μεγαλοεργολαβικών γραφείων.
Θα πρέπει αυτοί που ασχολούνται με τα αυτοδιοικητικά να διαβάσουν το κείμενο διαλόγου του ΣΥΝ το οποίο αφορά την Αυτοδιοίκηση και το οποίο εστιάζεται στην «ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση του κράτους , με διοικητική αποκέντρωση , με ριζική φορολογική μεταρρύθμιση ,με ανακατανομή πόρων και εξουσιών υπέρ των αυτό- διοικητικών θεσμών». Σύντομα η Κίνηση Πόλης του Συνασπισμού θα ανοίξει διάλογο για το τμήμα του προγράμματος , που αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση.
Δυστυχώς όμως και τα διεθνή νέα δεν είναι καλά . Το ιερατείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αφού άφησε τα Αμερικάνικά τοξικά ομόλογα να καταστρέψουν τις Ευρωπαϊκές οικονομίες τώρα ζητούν από τις κυβερνήσεις πέρα από την χρηματοδότηση των Τραπεζών την αγορά ή εγγύηση των τοξικών ομολόγων. Επίσης δημιουργείται όπως παραδέχτηκαν και τα κράτη του πρώην ανατολικού μπλοκ ένα «σιδηρούν οικονομικό παραπέτασμα» μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής ένωσης. Έτσι στα εκατομμύρια των απολυμένων θα προστεθούν και οι οικονομικοί μετανάστες οι οποίοι θα διεισδύσουν από τις πρώην ανατολικές χώρες με μισθούς οι οποίοι θα ακολουθούν τις συλλογικές συμβάσεις των κρατών από τις οποίες προέρχονται καταργώντας τις θεσμοθετημένες κατακτήσεις των εργαζομένων.
Όλα αυτά θα δημιουργήσουν εντάσεις και κοινωνικούς αυτοματισμούς με κερδισμένους το κεφάλαιο και τους Τραπεζίτες. Δυστυχώς προβλέπεται και η αναβίωση καταστάσεων που θα μας γυρίσουν σε εποχές μεσοπολέμου . Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο που τόσο πολύ εκθείαζαν κυβερνητικά στελέχη αλλά και στελέχη του Σημιτικού ΠΑΣΟΚ οδήγησε την Ευρώπη σε ανεργία και οικονομική ύφεση.
Γι’ αυτό η Περιφέρεια και ειδικότερα οι Δήμοι για να προφυλάξουν τους Δημότες τους αλλά και τους υπολοίπους κατοίκους σε αυτούς θα πρέπει από τώρα :
Να ενισχύσουν τις δομές κοινωνικής φροντίδας.
Να ενισχύσουν την απασχόληση με την συμμετοχή του ΟΑΕΔ
Να εκπονήσουν ειδικά προγράμματα απασχόλησης με την αυτεπιστασία.
Να επεκτείνουν τις δομές κοινωνικής φροντίδας με την συμμετοχή της εκκλησίας (η οποία έχει την εμπειρία στην οργάνωση συσσιτίων) αλλά και άλλων δομών όπως για παράδειγμα ΜΚΟ (Μη κερδοσκοπικές οργανώσεων).
Τέλος απαιτείτε η ανατροπή του μοντέλου αναδιανομής του πλούτου υπέρ του διεθνούς χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και η λύση είναι μία: οι λαοί της Ευρώπης να αντισταθούν και να απαιτήσουν την επιστροφή των πόρων που δόθηκαν από τα κράτη τους στις Τράπεζες και τη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου. Είναι απαραίτητο η δημιουργία μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο αριστερού ισχυρού μετώπου που θα βάλει εμπόδια στην αφαίμαξη των κρατικών πόρων από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα . Είναι απαραίτητη μια ενιαία ευρωπαϊκή αριστερή φωνή, γι’ αυτό θα πρέπει να ενισχυθούν τα αριστερά ψηφοδέλτια.
Οι κάτοικοι της Κέρκυρας θα πρέπει ενισχύσουν το ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές αλλά και να είναι σε ετοιμότητα για επερχόμενες Βουλευτικές εκλογές.