Στις 12 Ιανουαρίου, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έδωσε στη δημοσιότητα τη μελέτη οχλουσών χρήσεων. Στη μελέτη συμπεριελήφθη και το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της μελετητικής ομάδας, κ. Μπαλατσινός σε συνέντευξή του, είχε δηλώσει μεταξύ άλλων, «από τη μελέτη, μετά την εφαρμογή μαθηματικών τύπων, προτείνεται η περιοχή Πουλάδες για την τοποθέτηση του ΧΥΤΥ, περιοχή κοντινή στο Τεμπλόνι».
Εξάλλου, πριν από μερικές μέρες, δόθηκε στη δημοσιότητα, η προκήρυξη για την επέκταση του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, δηλ. τη δημιουργία δεύτερου κυττάρου. Υπενθυμίζουμε ότι στη ΜΠΕ που έχει ο Σύνδεσμος Καθαριότητας γίνεται μνεία και για τη δημιουργία τρίτου κυττάρου.
Ηδη, το υπάρχον κύτταρο του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου έχει υπερκορεσθεί, ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης δεν μπορεί να λειτουργήσει αν δεν πάρει τη σχετική άδεια από τη Νομαρχία και ως λύση φάνηκε προς στιγμή, για τους κατοίκους του Τεμπλονίου και της Λευκίμμης, η πρόταση που περιείχε η μελέτη οχλουσών χρήσεων, δηλαδή η λύση δημιουργίας ΧΥΤΥ στους Πουλάδες.
Σημειώνουμε ότι όλοι μιλούν για την ανάγκη να φύγουμε από τη λύση των ΧΥΤΑ και την υγειονομική ταφή και να περάσουμε στη λύση της ολοκληρωμένης διαχείρισης και τη μετατροπή των ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ. Υπάρχει όμως ένα μεσοδιάστημα, που απαιτείται για όλα αυτά και αυτό ακριβώς προβάλλεται σαν μείζον πρόβλημα: «τι θα γίνουν τα σκουπίδια μέχρι να πάμε στην ολοκληρωμένη διαχείριση;». Ετσι έχουμε φτάσει στον υπερκορεσμό του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, αλλά και στην ανάγκη παραμονής των ΜΑΤ στην Κέρκυρα, προκειμένου να προστατεύουν το έργο το οποίο φαίνεται ότι προωθείται να λειτουργήσει για να καλύψει τις ανάγκες του μεσοδιαστήματος. Πάντως, η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει διαμηνύσει ότι τέλος του 2010 τελειώνουν οι ΧΥΤΑ και από το 2011 πάμε στην Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων. Το Υπουργείο από την πλευρά του έχει προ πολλού ξεκαθαρίσει ότι οι ΧΑΔΑ πρέπει να κλείσου και ότι κάθε μέρα λειτουργίας των ΧΑΔΑ συνεπάγεται καθημερινά πρόστιμο 32.000 ευρώ από τις ευρωπαϊκές αρχές.
Για άλλη μία φορά, η Κέρκυρα βρίσκεται σε ένα αδιέξοδο.
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Όπως είπαμε, η περιοχή Πουλάδες, περιοχή κοντινή στο Τεμπλόνι προτάθηκε από τους μελετητές, ως χώρος που θα μπορούσε να γίνει Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.
Τραγική ειρωνεία αποτελεί το γεγονός ότι έχει εκδοθεί βιβλίο με τίτλο «Οι Υγρότοποι της Κέρκυρας», τον Ιούλιο του 1994, από τους αδελφούς Γκίνη, Σταμάτης (βιολόγος- ιχθυολόγος της ΝΑΚ) και Σπύρος (τεχνολόγος ιχθυοκομίας) και με τη βοήθεια δύο Γεωπόνων της Διεύθυνσης Γεωργίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ο Κυριάκης Δημ. Αγρότης, ο Κοντός Φιλιπ. (ανθυποπλοίαρχος του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας) και ο Gremillet Xavier Γάλλος βιολόγος. Το εγχείρημα είχε χρηματοδοτηθεί από τη ΝΑΚ.
Στο βιβλίο περιγράφονται τα ποτάμια, λιμναία και λιμνοθαλάσσια συστήματα της Κέρκυρας. Ξεχωριστό τμήμα του εγχειριδίου αφιερώνεται στις λίμνες γλυκού νερού.
Σε αυτό αναφέρεται: «Μέσα στα διοικητικά όρια της Κοινότητας Σκριπερού, κατά κύριο λόγο, αλλά και του Δήμου Κερκυραίων και της κοινότητας Α. Κορακιάνας, υπάρχουν αρκετοί μικροί λιμναίοι σχηματισμοί γλυκού νερού που απέχουν μεταξύ τους σχετικά μικρή απόσταση και δημιουργούν ένα ιδιαίτερο οικοσύστημα που φιλοξενεί μία πλούσια πανίδα, κύρια κατά τη μεταναστευτική περίοδο των πουλιών. Ορισμένες από τις λίμνες αυτές διατηρούν το νερό τους καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, ενώ ορισμένες αποξηραίνονται κατά την περίοδο των θερινών μηνών. Οι λιμναίοι σχηματισμοί είναι τα πλέον ευαίσθητα οικοσυστήματα (μικρά και κλειστά, χωρίς δυνατότητα ανανέωσης του νερού) που δέχονται τις μεγαλύτερες πιέσεις για υποβάθμιση όπως ρύπανση, μπάζωμα, αποξήρανση, άρδευση, κ.α. και πρέπει να προστατευτούν άμεσα».
ΠΟΥΛΑΔΕΣ
Που βρίσκονται όμως τα «ευαίσθητα οικοσυστήματα» τα οποία «πρέπει να προστατευτούν άμεσα»; Βρίσκονται στην περιοχή Πουλάδες που προτείνει η μελέτη Οχλουσών χρήσεων.
Με άλλα λόγια, μετά τις επιβαρύνσεις που δέχθηκε η περιοχή Τεμπλονίου και ο εκεί υδροφόρος ορίζοντας και τα επιφανειακά νερά που υπάρχουν, μετά την κατασκευή του ΧΥΤΑ Λευκίμμης, πάνω από το πλούσιο σε νερά υπέδαφος, τώρα, εκείνο που προδιαγράφεται σαν τη λύση του μέλλοντος, είναι ξανά η κατασκευή ενός ΧΥΤΥ μέσα σε αυτά τα λιμναία συστήματα της περιοχής των Πουλάδων. Εκεί υπάρχουν οι εξής Λίμνες, σύμφωνα με το βιβλίο των αδελφών Γκίνη: Λίμνη Σκοτεινή, (Ανήκει στα διοικητικά όρια του Δ. Κερκυραίων), Λίμνη Μπρεντάνου (Δ. Κερκυραίων), Λίμνη Κλουδάτικη (Δ. Κερκυραίων), Λ. Φάφαινα (Α. Κορακιάνας), Λίμνη Γαβρολίμνη (Κ. Σκριπερού), Λίμνη Φουντάνα (Κ. Σκριπερού), Λιμνοπούλες Γιαλινά (Κ. Σκριπερού), Λίμνη Γαϊδαράνα (Κ. Σκριπερού), Λίμνη Κουνουπίνα (Κ. Σκριπερού), Λιμνοπούλα Καναβού ( Κ. Σκριπερού), Λιμνοπούλα Μάρκου (Κ. Σκριπερού).
Οι κυριότερες πηγές ρύπανσης και υποβάθμισης των λιμνών είναι: Απόρριψη απορριμμάτων, σκουπιδότοποι, χωματερές, αποξηράνσεις, άρδευση, γεωργικά απόβλητα, επιχωματώσεις.
Από τις λίμνες που έχουν απομείνει ακόμη: Η Φάφαινα μετατρέπεται σε χωματερή, η Γαϊδαράνα αποξηραίνεται, ενώ οι μικρότερες λίμνες (Φουντάνα, Γιαλινά, Μπρεντάνου, Κλουδάτικη), αποξηραίνονται, μπαζώνονται ή καλλιεργούνται.
Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Όλα τα αυτά τα έχουν επιτύχει οι κερκυραίοι. Με την αδιαφορία τους. Και να σκεφτεί κανείς ότι ο πληθυσμός της πόλης και συνολικά του νομού, δαπανά ετησίως 6-8 εκατομμύρια ευρώ για αγορά εμφιαλωμένου νερού, ποσό που σχεδόν διπλασιάζεται αν προσθέσουμε χυμούς, αναψυκτικά και μπύρα.
Πέραν τούτου, είναι γνωστά τα περί κλιματικών αλλαγών, της επερχόμενης σε μία ή δύο δεκαετίες λειψυδρίας, μείωσης ή υποβάθμισης ή υφαλμύρωσης των αποθεμάτων νερού, ενώ το πιο εφιαλτικό σενάριο που έχει δει το φως της δημοσιότητας κάνει λόγο ακόμα και για πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ χωρών για τον έλεγχο των πηγών νερού.
Εμείς αφού μπαζώσαμε, επιχωματώσαμε, αρδεύσαμε, αποξηράναμε, απορρίψαμε σκουπίδια, μεταβάλαμε σε χωματερές, τώρα ερχόμαστε και μελετάμε την δυνατότητα κατασκευής και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στους Πουλάδες. Αντί δηλαδή να παρέμβουμε άμεσα για την προστασία των οικοσυστημάτων, εμείς μετατρέπουμε όλα τα οικοσυστήματα σε χωματερές, ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ.