Παρασκευή 6 Μαρτίου 2009

Ο Τομέας Γυναικών του ΠΑΣΟΚ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η φετινή επέτειος της 8 Μάρτη βρίσκει τις γυναίκες στη χώρα μας και σε όλο τον κόσμο εν μέσω μιας πολλαπλής κρίσης που πλήττει πολλά από τα δικαιώματα τους .

Ο Τομέας Γυναικών του ΠΑΣΟΚ ενώνει τη φωνή του μαζί με όλα τα κινήματα γυναικών, μαζί με όλες τις σοσιαλιστικές και προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο και διεκδικεί την εξάλειψη των διακρίσεων και της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται οι γυναίκες σ όλη την υφήλιο.

Ο κόσμος στον 21ο αιώνα και παρά τις επαναστάσεις και κατακτήσεις του 20ου αιώνα και στο θέμα της γυναικείας χειραφέτησης, εξακολουθεί να κυβερνάται από άνδρες. Η κυριαρχία των ανδρών εξακολουθεί να υφίσταται, στον ένα ή στον άλλο βαθμό, σε όλες τις χώρες του κόσμου σε όλα τα κέντρα αποφάσεων, σε όλους τους μηχανισμούς πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, σε όλα τα κοινοβούλια σε όλα τα κόμματα.

Οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις και αποτελούν τα πρώτα και τα κύρια θύματα βίας και εκμετάλλευσης. Χιλιάδες γυναίκες γίνονται θύματα πολεμικών συγκρούσεων σε πολλές περιοχές του κόσμου, δολοφονούνται, βιάζονται, ακρωτηριάζονται. Στον πρόσφατο πόλεμο στη Γάζα τα θύματα των ισραηλινών επιδρομών ήταν κυρίως γυναίκες και παιδιά και για μία ακόμη φορά και αυτό το έγκλημα κατά της ανθρωπότητας παραμένει ατιμώρητο. Χιλιάδες άλλες γίνονται θύματα κοινωνικών και θρησκευτικών φανατικών προκαταλήψεων, κυκλωμάτων σωματεμπορίας, trafficking, πέφτουν θύματα άγριας εκμετάλλευσης στην εργασία. Στην Ελλάδα μόλις πρόσφατα είχαμε την δολοφονική επίθεση εναντίον μιας μετανάστριας, συνδικαλίστριας, της Κωνσταντίνας Κούνεβα που διεκδικούσε τα εργασιακά δικαιώματα του κλάδου της.

Το ΠΑΣΟΚ ως σύγχρονο Δημοκρατικό και Σοσιαλιστικό κόμμα πιστεύει βαθιά στη χειραφέτηση των γυναικών. Αγωνίζεται για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ενάντια σε κάθε είδους διακρίσεις μεταξύ των ανθρώπων και έχει στόχο μια Δίκαιη Κοινωνία. Αυτή η βαθιά μας πίστη στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας έχει σηματοδοτήσει με πράξεις τη μέχρι σήμερα διαδρομή μας. Στη χώρα μας οι γυναίκες έχουν κατακτήσει σημαντικά δικαιώματα που είναι αποτέλεσμα των αγώνων του γυναικείου και προοδευτικού κινήματος αλλά και του δημοκρατικού προοδευτικού πλαισίου που καθιέρωσε το ΠΑΣΟΚ στη διάρκεια της εικοσάχρονης διακυβέρνησής του.

Ο Ελληνικός λαός βιώνει σήμερα τεράστια προβλήματα, την ακρίβεια, την ανασφάλεια, την ανεργία, την φτώχεια, την εγκατάλειψη των αγροτών και την ληστεία των μεσαζόντων, την αδυναμία να πληρώσει τα δάνεια των τραπεζών που αισχροκερδούν σε βάρος του, την πλήρη απαξίωση της δημόσιας παιδείας, την διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τις άθλιες συνθήκες στα νοσοκομεία, την διάλυση όλων των δομών πρόνοιας, την έλλειψη νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών. Συγκρίνει τη ζωή του σήμερα με το επίπεδο ζωής που είχε πριν 5 και 10 χρόνια και δυστυχώς διαπιστώνει ότι έχει επιδεινωθεί δραματικά.

Σήμερα οι γυναίκες υφίστανται πρώτες και με πιο έντονο τρόπο τις συνέπειες της αποτυχημένης διακυβέρνησης από την ΝΔ και της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Βιώνουν ήδη την οικονομική κρίση και τα οδυνηρά της αποτελέσματα, ως τα πρώτα της θύματα .

Σήμερα στη χώρα μας είναι αναγκαία άμεσα η πολιτική αλλαγή, η αλλαγή διακυβέρνησης. Πρέπει να μπει τέλος στην καταστροφική πορεία που οδηγεί τον τόπο η κυβέρνηση της ΝΔ και o Κ. Καραμανλής. Oι γυναίκες μπορούμε και πρέπει να πάρουμε το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας στα χέρια μας. Να γίνουμε σήμερα πρωταγωνίστριες της πολιτικής αλλαγής και αύριο συμμέτοχοι στην νέα προοδευτική και αναγεννητική πορεία που το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου θα φέρουν στη χώρα.