Η εισήγηση που κατέθεσε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ο Νομάρχης Κέρκυρας κ. Στέφανος Πουλημένος κατά τη συζήτηση για τη μελέτη οχλουσών χρήσεων είναι η εξής:
«Η Ειδική Μελέτη Χωροθέτησης Δραστηριοτήτων (Οχλουσών Χρήσεων) στο Νομό της Κέρκυρας, εκπονήθηκε από τους Συμβούλους Ανάπτυξης - ΘΕΩΡΗΜΑ Α.Ε. σε υλοποίηση σχετικής απόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου του έτους 2004 και σε συνέχεια δημοπράτησης της τον Φεβρουάριο του 2005.
Όπως είναι γνωστό, οι έξη (6) προσφορές μελετητικών εταιρειών, που κατατέθηκαν στην επιτροπή του διαγωνισμού, παρέμειναν κλειστές καθώς ούτε εγγραφή της σχετικής δαπάνης στο προϋπολογισμό της Νομαρχίας έγινε τότε, ούτε, ως φαίνεται, πολιτική βούληση για την εκπόνηση της μελέτης υπήρξε.
Η ηγεσία όμως της Νομαρχίας που προέκυψε από τις εκλογές του 2006, προτάσσοντας την χωροταξία ως κορυφαία επιλογή για τον τόπο, επανέφερε την υπόθεση στο προσκήνιο. Αξιολόγησε μέσω της αρμόδιας επιτροπής τις προσφορές των μελετητικών εταιρειών και την συμβασιοποίησε, επεκτείνοντας, τον Νοέμβριο του 2007, το αντικείμενο της μελέτης, στην χωροθέτηση των εγκαταστάσεων διαχείρισης των απορριμμάτων.
Η μελέτη εκπονήθηκε και παραδόθηκε στην αρμόδια Διεύθυνση Χωροταξίας στα τέλη του 2008, αλλά λόγω των επικείμενων γιορτών των Χριστουγέννων αποφασίσαμε να παρουσιαστεί σε ειδική εκδήλωση μετά τις γιορτές και συγκεκριμένα στις 12 Ιανουαρίου, στο Corfu Palace.
Επειδή έγινε και γίνεται ακόμη πολύς λόγος για τη διαδικασία που ακολουθήσαμε και ειδικότερα για την μη δημοσιοποίηση της μελέτης πριν την παρουσίαση της από τους μελετητές, σημειώνω ότι αυτό ήταν συνειδητή επιλογή προκειμένου να διασφαλιστεί το κύρος της μελέτης και η απρόσκοπτη παρουσίαση της από τους ίδιους τους μελετητές.
Αν είχε προηγηθεί η πολιτική διαβούλευση θα μπορούσε να θεωρήσει ο καθένας ότι οι προτάσεις υποδείχτηκαν από τα πολιτικά πρόσωπα και όχι από τους μελετητές με επιστημονικά κριτήρια, κάτι που θα ακύρωνε εν τη γενέσει της την όλη προσπάθεια. Οι εύκολες και ανυπόστατες κατηγορίες για «κατά παραγγελία χωροθετήσεις και προτάσεις» θα έβρισκαν πρόσφορο έδαφος.
Η παρουσίαση έγινε λοιπόν και από τότε άνοιξε ο διάλογος για την ουσία της υπόθεσης, που είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων να αρχίσει επιτέλους να μπαίνει τάξη στο χώρο, στον πολύπαθο τόπο μας.
Αντίγραφα της μελέτης δόθηκαν σε όλους όσους την ζήτησαν για να την μελετήσουν με όλη την άνεση χρόνου που απαιτεί μια τόσο σοβαρή υπόθεση. Αντίγραφα έχουν λάβει μέχρι στιγμής, οι Βουλευτές, οι Δήμαρχοι του νομού, εκπρόσωποι των κομμάτων, τα Επιμελητήρια, Νομαρχιακοί Σύμβουλοι όλων των παρατάξεων, εκπρόσωποι Περιβαλλοντικών Οργανώσεων, δημοσιογράφοι, ευαισθητοποιημένοι πολίτες και όποιος άλλος τη ζήτησε. Η αρμόδια Αντινομάρχης έχει επεξεργαστεί, σε συνεργασία με την Διεύθυνση Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, τα επιμέρους κεφάλαια και τα στάδια δημόσιας διαβούλευσης για όλα τα κεφάλαια της μελέτης, στο πλαίσιο ενός σαφώς προσδιορισμένου χρονοδιαγράμματος, που θα καταλήξει σε συγκεκριμένες αποφάσεις. Αποφάσεις οι οποίες θα πάρουν το δρόμο για τη θεσμοθέτηση τους, κατά τον τρόπο που η κάθε υπόθεση απαιτεί, με την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, Υπουργικών Αποφάσεων, ή Αποφάσεων Γ.Γ. Περιφέρειας και Νομάρχη.
Η χωροθέτηση των λεγόμενων οχλουσών χρήσεων στο νομό μας, είναι αναμφίβολα ένα κορυφαίας σημασίας ζήτημα για τον τόπο μας και ως τέτοιο οφείλουμε όλοι να το αντιμετωπίσουμε. Εδώ θα κριθεί το μέτρο της υπευθυνότητας με την οποία προσεγγίζουμε και χειριζόμαστε υποθέσεις που θα σφραγίσουν το μέλλον της Κέρκυρας.
Ετσι, έχουμε υποχρέωση να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε τώρα για:
• Τους αναγκαίους περιορισμούς στην παρόδια δόμηση.
• Τα μέτρα προστασίας της αγροτικής γης από την άναρχη αστική επέλαση.
• Τη διευθέτηση της ανοιχτής πληγής των λατομείων.
• Τη χωροθέτηση των Βιοτεχνικών Πάρκων.
• Τη χωροθέτηση των εγκαταστάσεων αποθήκευσης των υγρών και αερίων καυσίμων και
• Την οριστική χωροθέτηση των εγκαταστάσεων ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων.
Γιατί η τάξη στο χώρο είναι πραγματικά όρος ζωής για την Κέρκυρα.
Μετράμε ήδη ΙΟετίες χαμένων ευκαιριών και δυνατοτήτων. Βλέπουμε όλοι δυστυχώς παντού στο νομό μας, τις οδυνηρές συνέπειες της ατολμίας και αναποφασιστικότητας μας, της διαρκούς αναβολής στη λήψη τολμηρών αποφάσεων για το μέλλον.
Μετράμε ανοικτές πληγές στο περιβάλλον.
Ζούμε τα αδιέξοδα στα οποία οδήγησε η χωρίς σχέδιο ανάπτυξη.
Βιώνουμε τις συνέπειες της υποβάθμισης οικιστικών συνόλων από την άναρχη δόμηση.
Η Κέρκυρα δεν αξίζει τέτοια μεταχείριση από τα παιδιά της...
Σήμερα, με όλα αυτά τα δεδομένα, έχουμε όλοι ένα χρέος:
Ξεπερνώντας τις όποιες αναστολές, υπερβαίνοντας τη «λογική» του λεγόμενου «πολιτικού κόστους», να πάρουμε με σύνεση και ωριμότητα, με τόλμη και αποφασιστικότητα, υπεύθυνες και δημιουργικές θέσεις απέναντι στις προτάσεις των μελετητών. Και να καταλήξουμε, μέσα στο χρονοδιάγραμμα που θα συμφωνήσουμε, σε συγκεκριμένες αποφάσεις για όλα τα ζητήματα που επεξεργάστηκε η μελέτη.
Δεν θα μας συγχωρήσουν οι επόμενες γενιές τυχόν νέα αναβλητικότητα ή παρελκυστική τακτική για να μη ληφθεί τελικά απόφαση.
Δεν θα μας συγχωρήσουν μικροπολιτική διαχείριση της υπόθεσης για διαιώνιση της εκκρεμότητας.
Η ιστορία θα κρίνει όλους μας με μεγάλη αυστηρότητα.
Για όλους αυτούς τους λόγους, σας καλώ:
- Να συμμετέχουμε πρόθυμα στην δημόσια διαβούλευση. - Να καταθέτουμε υπεύθυνες και εποικοδομητικές προτάσεις. - Να συμπράττουμε δημιουργικά στη διαμόρφωση των οριστικών αποφάσεων. - Να μετέχουμε στην διαδικασία απόκτησης θεσμικής υπόστασης των όποιων τελικών επιλογών μας. Να κάνουμε δηλαδή με τον καλύτερο τρόπο, το χρέος μας απέναντι στον τόπο και τους πολίτες που υπηρετούμε. Ιδιαίτερα δε απέναντι στις επόμενες γενιές, που δικαιούνται και αξίζουν μια καλύτερη Κέρκυρα.