Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Μείζων νομαρχιακή αντιπολίτευση: ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΕΤΑΙ ΔΙΑΦΩΝΩΝΤΑΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΕΤΑΙ ΣΥΝΑΙΝΩΝΤΑΣ

Η μελέτη οχλουσών χρήσεων ήταν το βασικό θέμα με το οποίο επρόκειτο να ασχοληθεί το Νομαρχιακό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της Πέμπτης. Όμως οι ερωτήσεις των νομαρχιακών συμβούλων της αντιπολίτευσης, τα διαδικαστικά θέματα που έθεταν, είχαν σαν αποτέλεσμα να φτάσει η ώρα 10.30 ώστε μετά και τις δύο εισηγήσεις του νομάρχη και του μελετητή αντίστοιχα, να ξεκινήσει η τοποθέτηση των μελών του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Για την έναρξη της συζήτησης χρειάστηκε να περάσουν περίπου 3 ώρες. Όπως όταν φυσικό, η συζήτηση δεν ολοκληρώθηκε και θα συνεχιστεί σε επόμενη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.
Όμως, αν είχε τηρηθεί ο προγραμματισμός του προεδρείου του Νομαρχιακού Συμβουλίου, ένα τόσο σημαντικό θέμα που απασχολεί το νομό επί χρόνια, θα είχε συζητηθεί, τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου άλλωστε είχαν άφθονο χρόνο στη διάθεσή τους για να καταθέσουν τις απόψεις τους. Η πλειοψηφία κατέθεσε μία πρόταση. Κατά συνέπεια η προσοχή στρέφεται κυρίως στη μείζονα αντιπολίτευση που θα πρέπει να εκφέρει λόγο που θα παράξει προσδοκίες, ελπίδα για μία καλύτερη διαχείριση, βεβαιότητα για ριζικά διαφορετική αντιμετώπιση των προβλημάτων.
Η στάση της μείζονος αντιπολίτευσης όμως, ξεκίνησε με ανούσιες παρεμβάσεις, για τα αυτονόητα, θέτοντας στην ουσία, ζήτημα κωλυσιεργίας των εργασιών του νομαρχιακού συμβουλίου και ένα ερώτημα για το πού μπορεί να οδηγηθεί η Κέρκυρα με την παρελκυστική τακτική που ακολούθησε.
Σημαντικά ζητήματα που θέτει η μελέτη, αντιμετωπίστηκαν από τη μείζονα αντιπολίτευση με καχυποψία και πολιτική μικροψυχία.
Ο λαός της Κέρκυρας άλλα περίμενε. Και αυτά που περίμενε είναι:
1. Αν ήθελαν να αντιπολιτευθούν την πλειοψηφία, να καταθέσουν πολιτικό λόγο πειστικό και ρεαλιστικό, βασισμένο στην πολιτική πράξη που ανέπτυξαν κατά τη θητεία τους ως νομαρχιακή πλειοψηφία.
2. Να αναπτύξουν αντιπολιτευτικό λόγο. σθεναρό και στιβαρό στη βάση της πολιτικής πρακτικής τους ως αντιπολίτευση στα δύο χρόνια της θητείας τους.
3. Να καταθέσουν εναλλακτική στρατηγική πρόταση για το μέλλον του νομού, απέναντι στην πρόταση που κατατέθηκε.
Η μείζονα αντιπολίτευση προτίμησε να αντιπολιτευθεί συναινώντας και να συμπολιτευθεί διαφωνώντας. Προτίμησε να αποποιηθεί των ευθυνών που της αναλογούν ιστορικά και να προσποριστεί πολιτικό όφελος προβάλλοντας τον εαυτόν της ως προνοητή των μελλούμενων.
Στην ουσία την μελέτη την είχε προωθήσει μέλος της, ο κ. Σάββας Πουλημένος και η παρούσα νομαρχιακή πλειοψηφία το μόνο που είχε να κάνει ήταν να τη βγάλει από τα συρτάρια. Ετσι εμφανίστηκε η μείζονα αντιπολίτευση να αντιπολιτεύεται την πρότασή της όταν την υλοποίησή της ανέλαβε μία άλλη νομαρχιακή πλειοψηφία, με λαϊκή εντολή, ενώ ταυτόχρονα υπερασπιζόταν την πρόταση που αντιπολιτευόταν.
Η στάση αυτή φέρνει τη μείζονα αντιπολίτευση σε δεινή πλέον πολιτική θέση, καθώς είναι παγιδευμένη στο παρελθόν της, αλλά και δέσμια στις φιλοδοξίες των μελών της που μάλλον είναι διαφορετικές μεταξύ τους…