Ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Αθ. Νάκος απαντώντας σε ερώτηση που είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ. Χ. Xαραλάμπους και Κ. Αλυσανδράκης, αναφορικά με τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλογενείς αλλοδαπούς, υπηκόους Αλβανίας, απάντησε τα εξής:
«Η πολιτογράφηση αλλοδαπού αποτελεί, όπως γίνεται γενικά δεκτό, κυριαρχικό δικαίωμα της Πολιτείας, η οποία το ασκεί, σε κάθε περίπτωση, καταρχήν ελεύθερα. Εν όψει αυτού, η αποδοχή ή όχι της αίτησης από τον Υπουργό εναπόκειται στην διακριτική του ευχέρεια, εφόσον, κατά ρητή πρόβλεψη του άρθρου 8 παρ. 2 του Ν. 3284/2004, για την απορριπτική κρίση δεν απαιτείται αιτιολογία.
Οι σχετικές διατάξεις, ως ιδιαιτέρου δημοσίου συμφέροντος αφού αφορούν και επηρεάζουν την ίδια την συγκρότηση της πολιτείας, συμπορεύονται, ειδικότερα, με την πάγια αντίληψη ότι ο Υπουργός, ενεργώντας ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, μπορεί να αρνηθεί την πολιτογράφηση, κατά συνεκτίμηση στοιχείων που σχετίζονται με τα γενικότερα συμφέροντα του κράτους, ακόμα και εάν πληρούνται οι τυπικές προϋποθέσεις αποδοχής του αιτήματος.
Ενόψει δε σύμφωνα με τα προαναφερθέντα, της φύσεως της σχετικής αρμοδιότητας του κράτους, προς την οποία δεν στοιχεί στο εθνικό δίκαιο δικαίωμα αστικής φύσεως του αλλοδαπού στην απονομή της ελληνικής ιθαγένειας, οι πράξεις πολιτογράφησης καθίστανται, ουσιαστικά, πράξεις αναγόμενες στην διαχείριση της ίδιας της πολιτειακής λειτουργίας, όπου η συγκεκριμένη, κάθε φορά επιλογή του Υπουργού, στη βάση κριτηρίων σκοπιμότητας, δεν θέτει, σε καμία περίπτωση, σε αμφισβήτηση τη νομιμότητα των διοικητικών ενεργειών. Σε κάθε περίπτωση, η δημιουργία πάγιων και σταθερών δεσμών του αλλοδαπού με την ελληνική κοινωνία λαμβάνεται σοβαρά υπόψη από την υπηρεσία μας κατά την ουσιαστική κρίση επί των αιτημάτων πολιτογράφησης τους
Δεδομένου, πάντως, ότι η απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας, ως έννομη κατάσταση δημιουργική περαιτέρω δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, είναι ένα ζήτημα εξαιρετικής σπουδαιότητας, το σχετικό πλαίσιο και η ακολουθούμενη πολιτική αποτελούν συνεχώς αντικείμενο προς διερεύνηση και αναθεώρηση, στο πλαίσιο που χαράσσουν οι αρχές του διεθνούς δικαίου αλλά και οι εξελίξεις σε κοινοτικό επίπεδο».