Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2009

Επιστολή της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών Μαθρακίου για το λιμάνι του Αγ. Στεφάνου

Η κατασκευή λιμανιού στο βόρειο τμήμα του νησιού για την εξυπηρέτηση των αναγκών συγκοινωνίας των κατοίκων των τριών Διαποντίων νησιών (Ερείκουσα Οθωνοί, Μαθράκι), έχει γίνει αντικείμενο πολλών πολιτικών συζητήσεων και αντιπαραθέσεων. Και είναι λογικό αυτό, αφού πάντα η κατασκευή ενός λιμανιού σχετίζεται (και) με τη δυναμική ανάπτυξης που δημιουργείται στον τόπο κατασκευής του.
Στα πλαίσια αυτά η Ανεξάρτητη Κίνηση Πολιτών Μαθρακίου με επιστολή της, την οποία υπογράφει ο κ. Κατιφέογλου, ανοίγει ένα δημόσιο διάλογο, θέτοντας στο τραπέζι όλα τα θέματα και φυσικά αναμένεται να υπάρξουν κι άλλες επιστολές, ώστε ο δημόσιος και ανοιχτός αυτός διάλογος, να οδηγήσει σε ένα αποτέλεσμα που θα θέτει ως κεντρικό στόχο την ανάγκη επίλυσης του συγκοινωνιακού προβλήματος των τριών νησιών και όχι επιμέρους και δευτερεύουσες στοχεύσεις που αναπόφευκτα προκύπτουν όταν πρόκειται για δημόσιο έργο.
Πρώτιστος στόχος λοιπόν πρέπει να η συγκοινωνιακή σύνδεση των τριών νησιών με την Κέρκυρα σε 12μηνη και καθημερινή βάση και όλα τα άλλα έπονται.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η επιστολή των κατοίκων του Μαθρακίου, αποτελεί το πρώτο δημόσιο βήμα, για να ανοίξει η συζήτηση, πριν από ο,τιδήποτε άλλο.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Η επιστολή των κατοίκων του Μαθρακίου έχει ως εξής:
«Σχετικά με τα αναγραφόμενα στις ιστοσελίδες, blogs & ΜΜΕ του νομού μας έχουμε να παρατηρήσουμε τα πιο κάτω:
Ορθώς αναφέρεται ότι το αλιευτικό καταφύγιο του Αγ. Στεφάνου για χρόνια τώρα κλείνει από προσχώσεις φερτών υλικών και σαφώς το πρόβλημα για τους κατοίκους των Διαποντίων είναι μεγάλο.
Δεν θεωρούμε όμως ότι η επιλογή του Αγ. Στεφάνου είναι λανθασμένη, απλούστατα χρειάζεται μια μελέτη από υπεύθυνους λιμενολόγους ανεξάρτητους, οι οποίοι δεν θα έχουν διασυνδέσεις με Κοινοτάρχες η Δημάρχους λόγω λιμενικών έργων - μελετών που έχουν η είχαν αναλάβει.
Συγκεκριμένα και για να τοποθετήσουμε τα πράγματα στη θέση τους, οι τρεις κοινότητες των Διαποντίων ανέθεσαν την μελέτη για εξεύρεση κατάλληλου λιμένος στο ΒΔ μέρος της Κέρκυρας σε γνωστό μελετητικό γραφείο. Η μελέτη αυτή ολοκληρώθηκε και πληρώθηκε από τις Κοινότητες Οθονών, Ερείκουσας και Μαθρακίου. Παράλληλα την μελέτη αυτή παρέλαβε και ο Δήμαρχος Εσπερίων ο όποιος μαζί με τους Κοινοτάρχες των Διαποντίων άρχισαν να ενεργούν ούτως ώστε να προγραμματιστεί το έργο με χρηματοδότηση Ευρωπαϊκών προγραμμάτων και συμμετοχή του Κράτους.
Η μελέτη αυτή σαφώς προκρίνει ως καταλληλότερο λιμάνι τον Αγ. Στέφανο κάτι που και ο Δήμαρχος Εσπερίων από ότι γνωρίζουμε ενστερνίζεται, διότι απλούστατα η τοποθεσία αυτή είναι ασφαλέστερη έναντι των δυσμενών καιρικών συνθηκών σε σύγκριση με τους άλλους παραπλήσιους χώρους της ίδιας ακτογραμμής.
Βέβαια αντιλαμβανόμαστε ότι ορισμένα συμφέροντα παραθαλάσσιων περιοχών του Δήμου Εσπερίων θέλουν το λιμάνι να γίνει στην περιοχή τους για λόγους συμφέροντος χωρίς όμως να ενδιαφέρονται κατ’ ουσία για την εξυπηρέτηση των κατοίκων των Διαποντίων.
Το λιμάνι αυτό, κύριοι θα γίνει πρώτα για την εξυπηρέτηση των δεινοπαθούντων κατοίκων των Διαποντίων και όχι για ψηφοθηρικούς λόγους σε άλλες υποδεικνυόμενες δήθεν τοποθεσίες εκτός Αγ. Στεφάνου.
Εμείς οι κάτοικοι του Μαθρακίου δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις προσφεύγοντας σε όλες τις αρμόδιες αρχές του νομού και των συναρμοδίων Υπουργείων, διότι θεωρούμε παρελκυστικό να προτείνονται ως ασφαλέστερα τα λιμανάκια εκείνα της περιοχής Σιδαρίου.
Όσον αφορά την πρόταση των καπετάνιων, που αναφέρεσθε και την πρόταση τους να γίνει λιμάνι προς την περιοχή Σιδαρίου (Δράστης) φαίνεται ότι ρωτήθηκαν μόνον οι κάτοικοι της Ερείκουσας και όχι του Μαθρακίου και Οθωνών.
Αυτά είναι τα συμφέροντα !!! μέσω κοινοτικών υποδείξεων !!!, διότι η μελέτη που παρουσιάζει η Κοινότητα Ερείκουσας δεν είναι η επίσημη, αλλά η επιθυμητή.
Η επιστολή μας αυτή δημοσιεύεται στο blog της κίνησης μας http://kinisimathrakiou.blogspot.com και παρακαλούμε να δημοσιευθεί και στα δικά σας ΜΜΕ για την ισομερή ενημέρωση».
Με εκτίμηση,
Για την Διοικούσα Επιτροπή
Αλέξανδρος Κατιφέογλου