Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008

Αναμένονται με ενδιαφέρον οι αποφάσεις του ΣτΕ για ΧΥΤΑ Τεμπλονίου και ΧΥΤΑ Λευκίμμης

Μεταδίδουμε την παρακάτω πληροφορία με κάθε επιφύλαξη. Το τονίζω αυτό.
Πρόκειται για πληροφορία η οποία δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί.
Για την πηγή της πληροφορίας μπορώ να πω μόνον τα εξής: Είναι πολιτική, είναι σοβαρή και αξιόπιστη. Πλην όμως δεν μπορεί να γνωρίζει τα της Αστυνομίας.
Εχουμε και λέμε: Σύμφωνα με την πληροφορία μου, σε συνδυασμό με μία σειρά από στοιχεία, ενδέχεται στις 31 του μήνα να αποχωρήσουν τα ΜΑΤ από τον ΧΥΤΑ.

Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Κατ΄ αρχάς να πούμε ξανά, ότι πρόκεται για αδιασταύρωτη, ανεπιβεβαιώτη πληροφορία, η οποία όμως αξίζει να μεταφερθεί, ανεξάρτητα αν θα γίνει ή όχι εκείνη τη μέρα, η αποχώρηση των ΜΑΤ.

Μπορεί να συμβεί αυτό διότι: Οι πληροφορίες (και όλες οι ενδείξεις προς αυτό κατατείνουν) λένε ότι το έργο του ΧΥΤΑ Λευκίμμης ολοκληρώθηκε. Αν υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες αυτές μπορούν να τακτοποιηθούν και μετά τις 31- 12- 2008.
Αυτή η ημερομηνία είναι ημερομηνία- κλειδί, διότι τότε λήγουν οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις για την κατασκευή ΧΥΤΑ σε όλη την Ευρώπη.
Από την 1-1-2009 η Ε.Ε. θα χρηματοδοτεί έργα ΧΥΤΥ.

Συγκρατείστε δύο ακόμα ημερομηνίες με νόημα: Η πρώτη είναι η 17 Δεκεμβρίου. Το Συμβούλιο της Επικρατείας εκδικάζει την προσφυγή των κατοίκων Τεμπλονίου.
Η δεύτερη ημερομηνία είναι η 29η Ιανουαρίου 2009. Τότε το Συμβούλιο της Επικρατείας θα εξετάσει την προσφυγή των κατοίκων της Λευκίμμης κατά της νομιμότητας της χωροθέτησης του ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας στη σημερινή του θέση.

Επίσης: Στις 10 Ιανουαρίου η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση δίνει στη δημοσιότητα τη Μελέτη Οχλουσών Χρήσεων στην οποία περιλαμβάνονται και αναφορές (προτάσεις- λύσεις) για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Στο Σύνδεσμο Καθαριότητας "τρώγονται".
Κάποιοι δε θέλουν να ακούνε για Μελέτη Οχλουσών Χρήσεων.
Κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι η μελέτη είναι βήμα ουσίας για τα επόμενα 10-20 χρόνια, αφού για πρώτη φορά θα ξέρουμε ολοκληρωμένα, καίρια πράγματα για το Νομό μας.

Επίσης στο Σύνδεσμο Καθαριότητας έχουν να αντιμετωπίσουν ένα τρομακτικό ερώτημα το οποίο δημιούργησαν οι ίδιοι: Τι θα συμβεί εάν το ΣτΕ πει ότι η Χωροθέτηση του ΧΥΤΑ Ν. Κέρκυρας είναι παράνομη; Πού θα πάνε τα σκουπίδια της Λευκίμμης, με δεδομένο ότι ο Δήμαρχος Κερκυραίων και Πρόεδρος του Συνδέσμου είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί σκουπίδια της Λευκίμμης στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου; Αλλά και με κάτι ακόμα: Κλείνει η Ανεξέλεγκτη Χωματερή της Λευκίμμης υποχρεωτικά.

Κι αν νομίζετε ότι τελειώσαμε και τα είπαμε όλα κάνετε λάθος. Το ίδιο ερώτημα ισχύει και για το ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Δηλ. τι θα συμβεί αν το ΣτΕ αποφανθεί ότι οι προσφεύγοντες κάτοικοι έχουν δίκιο; Μάλλον θα κλείσει ο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Και τότε που θα πάνε τα σκουπίδια Βορρά και Μέσης; Σε ένα ΧΥΤΑ (Ν. Κέρκυρας) ο οποίος δεν έχει παραδοθεί, δεν έχει λειτουργήσει 6 μήνες δοκιμαστικά, δεν έχει προσωπικό και κυρίως δεν υπάρχει κοινωνική συναίνεση;
Δε θα πω τίποτα για τον Δήμαρχο Λευκιμμαίων. Τα είπε όλα μόνος του στη συνέντευξή του.
Κοντολογίς: Αν μία από τις δύο αποφάσεις του ΣτΕ δεχθεί τις αιτιάσεις των κατοίκων είτε του Τεμπλονίου, είτε της Λευκίμμης, τότε η Κέρκυρα θα βρεθεί μπροστά σε ένα τεράστιο πρόβλημα, και την ευθύνη δε θα την έχουν οι προσφεύγοντες και αγωνιζόμενοι κάτοικοι των δύο περιοχών, αλλά οι συνδεσμίτες δήμαρχοι.

Περιττό να σκεφτούμε τι θα συμβεί στην Κέρκυρα αν το ΣτΕ κάνει δεκτές και τις δύο προσφυγές των κατοίκων και κλείσουν και οι δύο ΧΥΤΑ.