Τετάρτη 26 Νοεμβρίου 2008

Τι απάντησε το ΥΠΕΧΩΔΕ στην ερώτηση των κ.κ. Χαραλάμπους- Αλυσανδράκη

Οι βουλευτές του ΚΚΕ κ.κ.Μπάμπης Χαραλάμπους, Κώστας Αλυσανδράκης κατέθεσαν ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και ΥΠΕΧΩΔΕ, σχετικά με την ανάγκη απόσυρσης των ΜΑΤ από τη Λευκίμμη και την επαναχωροθέτηση ΧΥΤΑ και χώρων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων στην Κέρκυρα. Στο κείμενο της ερώτησής τους, οι δύο βουλευτές αναφέρουν: «Παρά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Λευκίμμης, για μεγάλο χρονικό διάστημα, συνεχίζεται η κατασκευή μιας νέας χαβούζας τύπου ΤΕΜΠΛΟΝΙ στην θέση «Μεσοράχια» στο Δήμο Λευκιμμαίων, αφού με στοιχεία πλέον δεν τηρείται καμία προϋπόθεση κατασκευής και λειτουργίας ενός ΧΥΤΑ. Η παρουσία των ΜΑΤ, ο κυβερνητικός αυταρχισμός και η τρομοκρατία πλημμυρίζουν με οργή και αγανάκτηση όχι μόνο το λαό της Λευκίμμης και τη νεολαία, αλλά και γενικότερα τον Κερκυραϊκό λαό.Μετά και την απόφαση του ΣτΕ, η οποία ακυρώνει την πρώτη υπογραφή του Νομάρχη για την παράνομη προσωρινή 6μηνη αδειοδότηση του κατ' ευφημισμό ΧΥΤΑ ΤΕΜΠΛΟΝΙΟΥ, η κατάσταση της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα φαίνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να οδηγείται σε τραγικά αδιέξοδα, αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται και στο ζήτημα αυτό.Σοβαρές ευθύνες φέρουν τόσο ο Περιφερειάρχης αλλά και οι αιρετοί της ΤΑ. του Νομού της Κέρκυρας (Νομάρχης και Δήμαρχοι) που στηρίχτηκαν από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ και επιμένουν δογματικά σε ένα περιφερειακό σχεδιασμό που οι ίδιοι τον έχουν τινάξει στον αέρα αλλά και που ο χρόνος τον έχει ξεπεράσει.Αντί να δρομολογήσουν διαδικασίες για επανακαθορισμό του σχεδίου ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, (διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κομποστοποίηση, ΧΥΤΥ) με χωροθέτηση νέων χώρων υγειονομικής ταφής που θα υποδειχθούν από κοινής αποδοχής Επιστημονικό Φορέα, προσπαθούν να επιβάλλουν με τα ΜΑΤ, με τρομοκρατία και αυταρχισμό την υλοποίηση του επικαλούμενου περιφερειακού σχεδιασμού από τον οποίο ο μόνος που τελικά βγαίνει κερδισμένος είναι ο μεγαλοεργολάβος που κατ' αποκλειστικότητα αναλαμβάνει τα «έργα» των «ΧΥΤΑ» στη Κέρκυρα.Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:Ποια άμεσα μέτρα προτίθεται να πάρει για την απόσυρση των ΜΑΤ από την Κέρκυρα που και μόνο με την παρουσία τους προκαλούν τον Κερκυραϊκό λαό καιΤι μέτρα προτίθεται να πάρει για την επαναχωροθέτηση των ΧΥΤΑ και γενικότερα για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων στην Κέρκυρα».

ΤΟ ΥΠΕΧΩΔΕ

Μέχρι τώρα στην ερώτηση των δύο Βουλευτών απάντησε ο Υφ. ΠΕΧΩΔΕ κ. Στ. Καλογιάννης ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ο οποίος εγκρίθηκε με την με αρ. πρωτ. 8532/28/7/2006 Απόφαση του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, προβλέπει την ολοκλήρωση κατασκευής και λειτουργίας του χώρου υγειονομικής ταφής (ΧΥΤ) νότιας Κέρκυρας, ο οποίος μαζί με τον υφιστάμενο ΧΥΤΑ στη θέση «Ακροκέφαλο Τεμπλονίου» Δ. Κερκυραίων, θα εξυπηρετούν την νήσο Κέρκυρα ως προς την τελική διάθεση των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ.). Επίσης στον ΧΥΤ της νότιας Κέρκυρας, όταν αυτός λειτουργήσει, θα διατίθενται και τα ΑΣΑ της νήσου Παξών μέσω κινητού σταθμού μεταφόρτωσης αποβλήτων (ΣΜΑ) που θα κατασκευαστεί στο νησί των Παξών.
Ο ΧΥΤΑ Λευκίμμης έχει λάβει Προέγκριση Χωροθέτησης με την με αρ. πρωτ. 6391/29.9.98 Απόφαση Γεν. Γραμματέα Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και Έγκριση Περιβαλλοντικών Ορων με την με αρ, πρωτ. 7293/9.8.99 Απόφαση Γεν, Γραμματέα Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Στην συνέχεια εγκρίθηκε από το Ταμείο Συνοχής η συγχρηματοδότηση της υλοποίησης του έργου με την με αρ. πρωτ. Ε(2002)4705/24.12.02 (CCI: 2002GR16CPE010) Απόφαση της Επιτροπής.Η δυνατότητα αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ Περιφέρειας Ιονίων Νήσων εμπίπτει στις αρμοδιότητες της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων».