Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα στοιχεία των αφίξεων του αεροδρομίου.
Οι σημειώσεις που πρέπει να γίνουν για το θέμα είναι οι εξής:
1. Υπάρχει τουριστική πολιτική σε επίπεδο Περιφέρειας; Γιατί όχι ενιαίος τουριστικός προορισμός τα Επτάνησα;
2. Γιατί στην Κέρκυρα θέλουν: Σχεδόν κάθε Δήμος να έχει τη δική τουριστική προβολή, η Νομαρχία τη δική της και η Περιφέρεια τη δική της.
3. Σε όλα αυτά προσθέστε τον ΕΟΤ.
4. Σε όλα αυτά προσθέστε τα χρήματα που αναλογούν.
5. Από όλα αυτά να αφαιρέσετε τους τουρίστες που έρχονται στο νησί (κάθε χρόνο και λιγότεροι).
6. Και τέλος να σημειώστε τα εξής:
Α) Το πρόβλημα της τουριστικής κρίσης της Κέρκυρας είναι "υπαρξιακό" και δομικό.
Υπαρξιακό διότι πλέον δεν έχει τίποτα δικό της να δείξει στους επισκέπτες. Αγούρια, ντομάτες, μαρούλια, φρούτα, λαχανικά, έρχονται από την Ιταλία.
Πατάτες από την Αίγυπτο.
Σταφύλια από τη Χιλή.
Ντομάτες έρχονται και από την Τουρικία.
Μπανάνες από τη Λατινική Αμερική.
Χουρμάδες από την Αίγυπτο.
Τα κρασιά μας δεν φτιάχονται από κερκυραϊκά αμπέλια. Θα έχεται δει ασφαλώς ότι πωλούνται σταφύλια Ζακύνθου ή άλλων νομών της χώρας, σε όσους κάνουν μικροποσότητες κρασιού για τις οικογενειακές ετήσιες ανάγκες.
Β) Δομικό είναι το πρόβλημα διότι κανείς δεν έχει το θάρρος να αντιπαρατεθεί με το κράτος και αφού διερευνήσει τα πραγματικά χαρακτηριστικά του τουρισμού της Κέρκυρας, να πάρει τις αποφάσεις που είναι συμβατές με τις ιδιαιτερότητες των Επτανήσων και της Κέρκυρας.
Λόγου χάρη: α) πρέπει να υπάρξει έλεγχος στο κύκλωμα διακίνησης των επισκεπτών;
Πρέπει να υπάρχει εκσυγχρονισμός των τουριστικών μονάδων;
β) Ως πότε το κράτος και οι υπηρεσίες του θα ανέχονται να του λένε όλοι οι φορείς του τουρισμού ότι στο νομό λειτουργούν παράνομα 30-40.000 κλίνες;
γ) Τι δείχνουν όλα αυτά, αν όχι ανεπάρκεια των κρατικών υπηρεσιών, ή ακόμα χειρότερα, γεννούν υπόνοιες και για χειρότερες ερμηνείες;
Γ. Δεν μπορεί να ανατίθεται η μελέτη της Ιστορίας της Κέρκυρας σε ιδιώτες αυτόκλητους ερευνητές, μελετητές και ιστοριοδίφες.
Καλό το μεράκι, καλή η όρεξη για ενασχόληση, καλά όλα, αλλά να διευκρινήσουμε: Η ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ.
Ακόμα δεν υπάρχει μία έρευνα, μελέτη, ανακάλυψη στοιχείων, σύνθεση της κερκυραϊκής ιστορίας.
Μπορείτε λοιπόν να φανταστείτε τι ακούνε οι δύσμοιροι τουρίστες, από όλους όσους υποχρεωτικά ή μη, διηγούνται στους επισκέπτες την ιστορία της Κέρκυρας.
Δ. Κανείς δε σκέφτηκε και δεν μπόρεσε και δεν σήκωσε κεφάλι και δεν έφτιαξε γραφεία τουριστικά στο εξωτερικό για να φέρνουν κόσμο. Αλλά εδώ ακόμα και 50 κεφάλια να πας σε ένα εστιατόριο ή μπαρ, παίρνεις τη σχετική "μιζούλα" (δωρεάν φαι, ή ποτό, ή χαρτζιλικάκι).
Ε. Οι αφίξεις είναι αφίξεις. Δεν είναι παραμονές στο νησί.
Πόσοι άραγε γνωρίζουν ότι ΄σημαντικός αριμός τουριστών που έρχεται από το αεροδρόμιο έρχεται για να μπει σε κρουαζιερόπλοια που σταθμεύουν στο νέο λιμάνι, ή να πάρουν σκάφος από τη Μαρίνα Γουβιών ή να πάνε ακόμα και διακοπές στην Αλβανία.
Δηλαδή η Κέρκυρα είναι απλώς ενδιάμεσος σταθμός.
ΣΤ. Φτηνοτουτρισμός. Και γιατί δηλαδή να έρθουν τουρίστες με υψηλό εισόδημα αφού η Κέρκυρα έχει μόλις 2 πεντάστερα ξενοδοχεία, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι δύο και τριών αστέρων;
Γιατί να έρθει τουρίστας υψηλών προδιαγραφών αφού ο τόπος και το προσωπικό είναι χαμηλών προδιαγραφών και στάνταρντς;
Τι να δει; Αλοδαπούς να εργάοζνται σερβιτόροι, και κηπουροί στο ξενοδοχείο; Και να ρωτήσει πακιστανούς και λοιπούς για το κερκυραϊκό τριαντάφυλλο ή το "τσαντσαμίνι" τους τσέχους;
Τι να δει; Χωριατοπούλες και χωριατόπαιδα που το παίζουν γιάπισες και γιάπηδες αντί να δει κάποιους παπούδες με το κρασάκι τους, την ελιά τους, τον κηπάκο τους;
Ερχονται λοιπόν φτωχοτουρίστες. Αυτούς αντέχει η ντόπια αγορά (κατά το μεγαλύτερο τμήμα της).
ΕΠΙΠΛΕΟΝ
Γύρω από την Κέρκυρα αναπτύχθηκαν ισχυροί τουριστικοί ανταγωνιστικοί προορισμοί. Το κράτος δεν στήριξε την Κέρκυρα, δεν την ενίσχυσε απέναντι στους ανταγωνιστές της.
Αλλά και οι κάτοικοι ερίζουν, τρώγονται, μαλώνουν και τσακώνονται μεταξύ τους για λίγα ψωροευρώπουλα σήμερα ψωροδραχμούλες χθες.
Δεν αντέχυν τη συλλογική δράση και συμπεριφορά απέναντι στο πρόβλημα. Ο καθένας έχει ένα δικό του προσωπικό συμφέρον να υπηρετήσει. Το συλλογικό δεν είναι και ατομικό.
Δείτε όμως πώς προκόβουν άλλοι τόποι: Κρήτη, Χαλκιδική, Ρόδος.
Οι κάτοικοι, οι φορείς, όλοι δίνουν μάχη. Αλλά τουλάχιστον κατανοούν το συλλογικό συμφέρον και μέσα σε αυτό εντάσσουν το ατομικό.
Τέλος αυτό το κράτος, (σήμερα το κράτος της δεξιάς) πρέπει να φύγει.
Μετά από 4 χρόνια "ΝΕΑΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ" τάχα μου, (οι άλλοι κάνανε εκσυγχρονισμό), μετά από 4 χρόνια σεμνότητας και ταπεινότητας (πήξαμε στα πορνοβίντεο, στο τζάμπινγκ της σεμνότητας κλπ αθλοπαιδιές των κουμπάρων, των υποκλοπών και των μιζών...) η Κέρκυρα δεν έχει ολοκληρώσει τις ξεκινημένες υποδομές της από εδώ και δεκαετία.
Ο μόνος που παρήγαγε έργο ορατό και χειροπιαστό ήταν ο Χρύσανθος Σαρλής.
Και οι άλλοι, οι κατοπινοί δήμαρχοι βέβαια: όπως 48 εκατομμύρια ευρώ χρέη ο ένας, για τα οποία διαμαρτύρεται ο επόμενος, ο οποίος πήρε 8 εκατομμύρια ευρώ δάνειο για να τα βγάλει πέρα. Ο λογαριασμός θα μας έρθει στο τέλος της 4ετίας.