Στις αρχές του Μαρτίου 2013 υπήρξε από τη διοίκηση του νοσοκομείου Κερκύρας τροποποίηση του ήδη κατατεθειμένου από το ΚΥ Αγίου Αθανασίου προγράμματος εφημέρευσης των ιατρών του ΚΥ για τον μήνα Μαρτίου του τρέχοντος έτους και απαίτηση μη συνεφημέρευσης δυο επιμελητών ιατρών ΕΣΥ (για οικονομικούς...
λόγους) για τις ημέρες κατά τις οποίες η θέση του δεύτερου εφημερεύοντα αγροτικού ιατρού δεν δύναται να καλυφθεί εξαιτίας του εκ του νόμιμου ανώτατου ορίου (πλαφόν) εφημέρευσης των διαθέσιμων αγροτικών ιατρών προς εφημέρευση στο ΚΥ.
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που τροποποιήθηκε προβλέπεται για κάποιες ημέρες (μεταξύ αυτών και αργιών με 24η εφημέρευση), παρουσία μόνο ενός ιατρού στην εφημερία. Για τον μήνα Απρίλιο το γεγονός οξύνεται ιδιαίτερα καθώς οι αγροτικοί ιατροί που δύνανται να εφημερεύσουν στο ΚΥ θα καλύψουν μόνο 14 το ανώτερο εφημερίες από τις 30 ημέρες του μήνα.
Υπενθυμίζουμε ότι δεδομένων των ελλείψεων σε νοσηλευτικό προσωπικό, αλλά και την προ 2ετίας περικοπή του 3ου εφημερεύοντα ιατρού, ήδη η εφημερία στο ΚΥ είναι επισφαλής καθώς οι 2 νοσηλεύτριες που υπηρετούν συνολικά στο ΚΥ δεν αρκούν για την κάλυψη του πλήρους ωραρίου λειτουργίας του ΚΥ και ως εκ τούτου δεν υπάρχει νοσηλευτική κάλυψη στο απογευματινό και βραδινό ωράριο. (με εξαίρεση 5-6 βάρδιες μηνιαία).
Ταυτόχρονα η απαίτηση (εντέλλεσθαι διοικητή κατά παράβαση του νομικού πλαισίου) για εφημέρευση ενός ιατρού του ΚΥ για τη διαλογή και μόνο περιστατικών στο χώρο επειγόντων του ΓΝ Κέρκυρας δείχνει ότι υπάρχει διαθεσιμότητα κονδυλίων εφημέρευσης, αλλά πρωτεύει για τη διοίκηση η ‘’διαλογή’’ των περιστατικών στο χώρο των επειγόντων του νοσοκομείου (όπου εφημερεύουν σε ενεργό εφημερία καθημερινά παθολόγος, καρδιολόγος, πνευμονολόγος, χειρουργός, παιδίατρος και αντίστοιχος αριθμός ειδικευομένων, δυο τουλάχιστον νοσηλεύτριες καθώς και υπό εκπαίδευση αγροτικοί ιατροί), και όχι η ασφαλής εφημέρευση του ΚΥ Αγίου Αθανασίου που καλύπτει υγειονομικά ολόκληρη τη ΒΔ Κέρκυρα.
Είναι αυτονόητο και για μη ιατρούς ότι η εκτέλεση απλών ιατρικών πράξεων όπως συρραφή τραύματος, τοποθέτηση ουροκαθετήρων, πλύσεις στομάχου κ.ο.κ. δε μπορεί να γίνει από ένα μόνο ιατρό. Πόσο μάλλον η αντιμετώπιση επειγόντων καταστάσεων (ανακοπές, πολυτραυματίες, αλλεργικά σοκ, κ.ο.κ.). Ιδιαίτερα όταν ο ιατρός με την κατάσταση που επιβάλλει η διοίκηση του νοσοκομείου πρέπει να είναι ταυτόχρονα και νοσηλευτής (λήψη ζωτικών σημείων, εκτέλεση ηλεκτροκαρδιογραφήματος, τοποθέτηση ενδοφλέβιας γραμμής, προετοιμασία και χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής κ.ο.κ.) αλλά και τηλεφωνητής (τηλεφωνική επικοινωνία με το ΕΚΑΒ, κέντρο δηλητηριάσεων, νοσοκομείο διακομιδής). Σε αυτές τις καταστάσεις η απουσία δευτέρου ιατρού, θα επιδεινώσει σίγουρα την κατάσταση υγείας του ασθενή, αλλά πιθανά να κοστίσει ζωές, καθώς σε αυτά τα περιστατικά όλα κρίνονται μέσα σε ελάχιστα λεπτά της ώρας.
Το ίδιο ισχύει και σε περιπτώσεις πολλαπλής ή ταυτόχρονης προσέλευσης επειγόντων περιστατικών όπως για παράδειγμα σε ένα τροχαίο με περισσότερους του ενός τραυματίες, η στην ταυτόχρονη προσέλευση 2 επειγόντων περιστατικών. Στα 30 με 40 λεπτά που θα κάνει να έρθει το ασθενοφόρο (αν είναι διαθέσιμο), ένας ιατρός θα πρέπει να επιλέξει ποιόν ασθενή θα βοηθήσει και ποιόν όχι.
Να προστεθεί εδώ πως με τον προτεινόμενο από τη διοίκηση του νοσοκομείου τρόπου εφημέρευσης σε περίπτωση αναγκαιότητας ιατρικής συνοδείας του περιστατικού με το ΕΚΑΒ (με την έλλειψη ιατρικού προσωπικού στις μονάδες του ΕΚΑΒ) το ΚΥ θα παραμείνει χωρίς ιατρό για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα (2 ώρες τουλάχιστον) καθώς ο ιατρός του θα απουσιάζει (αναγκαία και παρά το νομικό ζητούμενο της εγκατάλειψης θέσης, εφόσον αυτό είναι αναγκαίο για τη ζωή του ασθενούς καθώς αυτή πρωτεύει σε τέτοιες περιπτώσεις, δεδομένης της έλλειψης ιατρικού προσωπικού του ΕΚΑΒ που δεν προέβλεψε ο νομοθέτης). Σε αυτό το χρονικό διάστημα οποιοδήποτε νέο περιστατικό πιθανά απευθυνθεί στο ΚΥ γνωρίζοντας ότι αυτό τυπικά λειτουργεί, θα παραμείνει χωρίς νοσηλεία με πιθανά αντίστοιχα με τα προαναφερθέντα αποτελέσματα.
Τα παραπάνω επίσης παρατίθενται. ανεξάρτητα των επιμέρους λεπτομερειών που θα μπορούσαν να διευθετήσουν το ζήτημα προσωρινά και τα οποία αναφέρονται στη συνέχεια του κειμένου, καθώς ακόμα και με την πιθανή προσωρινή κάλυψη από αγροτικούς ιατρούς που υπάρχουν και έχουν μετακινηθεί για εξυπηρέτηση κλινικών του νοσοκομείου, το πρόβλημα θα προκύψει εκ νέου στο άμεσο μέλλον. Αυτό γιατί υπάρχει συνεχής σταδιακή αντικατάσταση των αγροτικών ιατρών από ειδικευμένους γενικούς ιατρούς σύμφωνα με την πολιτική του υπουργείου υγείας για την βελτίωση των υπηρεσιών ΠΦΥ.
Στο ΚΥ Αγίου Αθανασίου επί του παρόντος οι εναπομείναντες θέσεις αγροτικών ιατρών που μπορούν να λάβουν θέση στην εφημέρευση είναι 5, μια εκ των οποίων είναι κενή (σε στάδιο προκήρυξης από το ΥΥΚΑ) και στις 3 εκ των οποίων οι ιατροί είχανε μετακινηθεί με σύμφωνη γνώμη του διοικητή και του διευθυντή του ΚΥ, στο ΓΝ Κέρκυρας. για την εξυπηρέτηση αναγκών του νοσοκομείου. Κάτι τέτοιο προφανώς δεν θα μπορούσε να συνεχιστεί δεδομένης της προκύπτουσας κατάστασης εφημέρευσης στο ΚΥ Αγρού.
Αυτό άλλωστε ζητήθηκε από τον διοικητή του νοσοκομείου για τουλάχιστον 2 εκ των 3, σε επαναλαμβανόμενες συναντησεις εκπροσώπων των ιατρών του ΚΥ, με τον διοικητή του νοσοκομείου, όπου υπήρξε προφορική συμφωνία για τη διακοπή της μετακίνησης 2 εκ των 3 ιατρών. Το ίδιο ζητήθηκε με έγγραφο του συντονιστή διευθυντή του ΚΥ 2 μέρες μετά τη πρώτη συνάντηση. Σήμερα 29/3/2013 δεν έχει γίνει καμιά άρση μετακίνησης ιατρών από το νοσοκομείο στην πράξη. Σύμφωνα μάλιστα με την αρμόδια υπηρεσία του νοσοκομείου υπεβλήθη παραίτηση ενός εκ των γιατρών που επρόκειτο αρχικά να μετακινηθει την Τρίτη 26/3, για την κάλυψη των αναγκών του Μαρτίου, ενώ σήμερα 29/3 ενημερωθήκαμε εκ νέου ότι τελικά η παραίτηση αναιρέθηκε (αν και κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται για ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου). Στην πράξη δεν έχει γίνει καμιά επιστροφή των μετακινηθέντων ιατρών στο ΚΥ, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ζήτημα για την κατάρτιση των εφημεριών του Απριλίου, καθώς μπορεί να καταρτιστεί πρόγραμμα ασφαλούς εφημέρευσης μόνο για 14 ημέρες του μήνα.
Στο ίδιο ζήτημα που έχει προκύψει προ πολλού σε διάφορα ΚΥ ανά την Ελλάδα έχουν δοθεί και άλλες λύσεις όπως το συνολικό κλείσιμο του ΚΥ για τις ημέρες στις οποίες δεν μπορούν να υπάρξουν 2 εφημερεύοντες (κάτι τέτοιο γίνεται ήδη σε πιο απομακρυσμένα χιλιομετρικά από νοσοκομεία ΚΥ σε σχέση με το ΚΥ Αγρού, σε πολλούς νομούς της χώρας –Ηρακλείου, Κορινθίας, Αττικής και αλλού-). Λύσεις τις οποίες όμως ο διοικητής του νοσοκομείου Κέρκυρας αρνείται επικαλούμενος το πολιτικό τους κόστος. Παρότι αυτές έχουν προτάθει από τους ιατρούς και παρότι με αυτή τη λύση ως ιατροί έχουμε μεγαλύτερη απώλεια μισθολογικών εσόδων. Όμως προτιμούμε τη μείωση των ατομικών μας εσόδων από το να κινδυνεύουν ασθενείς και ιατροί για να μένουν ανοικτές μονάδες για τα μάτια του κόσμου και στις οποίες η καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των επειγόντων την οποία επιφέρουν τέτοιες καταστάσεις εφημέρευσης, θα είναι χειρότερη από την άμεση διακομιδή στο νοσοκομείο (παρά τη μεγαλύτερη χιλιομετρική απόσταση).
Είναι σαφές πως η οικονομική κρίση έχει επιφέρει προβλήματα στη σωστή λειτουργία των νοσοκομείων, όμως για τις ελάχιστες οικονομικές διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της εφημέρευσης αγροτικών ιατρών με επιμελητών Β’ (περίπου 15 ευρώ διαφορά ανά ημέρα εφημέρευσης να δημιουργούνται τέτοια ζητήματα, σε ιδρύματα που διαχειρίζονται εκατομμύρια ευρώ), αφήνοντας ουσιαστικά ακάλυπτες υγειονομικά τεράστιες περιοχές του νησιού.
Ως ιατροί του ΚΥ δηλώνουμε με βάση τα ανωτέρω ότι το πρόβλημα της ασφαλούς εφημέρευσης που ήδη προύπηρχε δεδομένης της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού, επιδεινώνεται και πλέον κινδυνεύει άμεσα τόσο το επίπεδο υγείας των ασθενών του ΚΥ κατά την εφημέρευση, όσο και οι εφημερεύοντες ιατροί επαγγελματικά, καθώς στις περιπτώσεις περιστατικών με άσχημη έκβαση που εκ των πραγμάτων θα προκύψουν από μια τέτοια κατάσταση εφημέρευσης θα ζητηθούν από αυτούς ευθύνες. Ζητούμε ρητά τη συνέχιση εφημέρευσης με τρόπο τέτοιο, ώστε να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές Ζητούμε ρητά τη συνέχιση εφημέρευσης με τρόπο τέτοιο, ώστε να μην κινδυνεύουν η επαγγελματική υπόσταση του προσωπικού που θα βρεθεί αντιμέτωπο με τα αποτελέσματα του επικίνδυνου τρόπου εφημέρευσης που προτείνεται από τον διοικητή του νοσοκομείου Ηθικά αλλά και επιστημονικά αδυνατούμε να αναλάβουμε το ‘’βάρος’’ μιας τέτοιας κατάστασης που δημιουργείται και θα κινηθούμε με κάθε νόμιμο μέσο διαθέτουμε για την ασφάλεια των ασθενών και του προσωπκού.
Σας καλούμε για τις ενέργειες σας για να αποφευχθούν τα προαναφερθέντα προβλήματα πριν αυτά προκύψουν.
Κέρκυρα 29/03/2013
Οι Ιατροι του ΚΥ Αγίου Αθανασίου/Αγρού
Χαλικιάς Κωνσταντίνος, Βορβίλας Ιωάννης, Κιπενή Δήμητρα, Μαυροπούλου Κορίνα, Τσιάλιος Ιωάννης, Παναγιωτίδου Σοφία, Πολιτάκης Πέτρος, Κούρκουλου Ανθή, Πέμπα Χριστίνα, Ζούπας Σπυρίδων, Καρύδη Σοφία, Προβατάς Ιωάννης, Περράκης Ιωάννης, Κακαβίτσας Φοίβος Ευάγγελος