Συνελήφθησαν χθες (29-01-2013) συνολικά 103 άτομα για συμμετοχή σε δίκτυο λαθρεμπορίας ανθρώπων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στην κοινή επιχείρηση που στήριξε και οργάνωσε η Europol συμμετείχαν 10 Ευρωπαϊκά κράτη και η Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη στήριξη της έννομης τάξης στο Κόσσοβο, EULEX Κοσσόβου.
Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Πολωνία, τη Σλοβακία, την Τουρκία και την περιοχή του Κοσσυφοπεδίου. Επιπλέον ενέργειες πραγματοποιήθηκαν στην Ελβετία, ενώ την κοινή επιχείρηση στήριξε και η Αυστρία.
Όλοι οι συλληφθέντες φέρονται να εμπλέκονται στην παράνομη διακίνηση μεγάλου αριθμού παράνομων μεταναστών προς και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως μέσω της Τουρκίας και της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων.
Οι παράνομοι μετανάστες προέρχονταν κυρίως από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, το Πακιστάν, τη Συρία και την Τουρκία και το εγκληματικό δίκτυο χρησιμοποιούσε διάφορους τρόπους δράσης (modus operandi) για τη λαθραία μετακίνηση τους προς και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολύ συχνά, οι μετανάστες μετακινούνταν κάτω από απάνθρωπες και επικίνδυνες συνθήκες, όπως σε πολύ μικρές κρύπτες στο πάτωμα λεωφορείων ή φορτηγών, σε εμπορικές αμαξοστοιχίες ή σε πλοία. Σε μερικές περιπτώσεις, οι μετανάστες ταξίδευαν με πλαστά έγγραφα, ενώ το δίκτυο χρησιμοποιούσε σα modus operandi και εικονικούς γάμους για να ρυθμίσει το καθεστώς διαμονής τους στην Ε.Ε.
Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες συντονισμένες δράσεις κατά των λαθρεμπόρων ανθρώπων που πραγματοποιείται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.200 αστυνομικούς.
Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 117 έρευνες σε σπίτια και άλλου είδους ακίνητα. Κατά τη διάρκεια των ερευνών, κατασχέθηκαν κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές, αποδείξεις τραπεζών, ένα ημι-αυτόματο τουφέκι με μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών και περισσότερα από 176.500 ευρώ σε μετρητά.
Τον Σεπτέμβριο του 2011 η Αυστρία και η Ουγγαρία, ξεκίνησαν μια κοινή δράση μετά τη σημαντική αύξηση της παράνομης μετανάστευσης στις χώρες με τη δημιουργία του Project FIMATHU (Facilitated Illegal Immigration Affecting Austria and Hungary). Σαν αποτέλεσμα, συνελήφθησαν πάνω από 7.500 παράνομοι μετανάστες και εντοπίστηκαν 891 περιστατικά παράνομης διακίνησης, συνολικά και στις δύο χώρες. Τα επιτυχή αποτελέσματα οδήγησαν σε αυξημένο ενδιαφέρον για το Project και στη συμμετοχή 10 νέων μελών: της Βουλγαρίας, της Κροατίας, της Τσεχίας, της Γερμανίας, της Πολωνίας, της Ρουμανία, της Σερβίας, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Ελβετίας. Πρόσφατα κλήθηκαν να συμμετάσχουν στο Project η Βοσνία-Ερζεγοβίνη και η EULEX Κοσσόβου. Ο κοινός στόχος των χωρών που συμμετέχουν στο Project FIMATHU είναι να μπει τέλος στη δράση και να εξαρθρωθούν τα δίκτυα παράνομης μετανάστευσης που δρουν μέσω των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Η Europol υποστήριξε τις έρευνες με τη διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των αντίστοιχων χωρών και με την παροχή επιχειρησιακής ανάλυσης και άλλου είδους επιχειρησιακής υποστήριξης κατά τη διάρκεια των ερευνών. Στο πλαίσιο του Project FIMATHU, όλες οι σχετικές πληροφορίες για την εγκληματικότητα ήταν από κοινού με την Europol, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων που προέρχονται από τα περισσότερα από 500 κινητά τηλέφωνα που κατασχέθηκαν. Η Europol επεξεργάζεται και αναλύει τα δεδομένα για να βρει σημαντικούς συνδέσμους μεταξύ Αυστρίας, Ουγγαρίας και των χώρων προέλευσης και διέλευσης, καθώς και για τον εντοπισμό των εγκληματικών δικτύων που οργάνωναν την παράνομη μετανάστευση.
Κατά τη διάρκεια της κοινής ημέρας δράσης, η Europol ανέπτυξε ένα κινητό γραφείο στη Γερμανία για την υποστήριξη της επιχείρησης με άμεση ανάλυση. Το Διεθνές Κέντρο Συντονισμού στήθηκε στη Europol και στελεχώθηκε με ανώτερους αξιωματικούς από τις χώρες, όπου πραγματοποιήθηκαν συλλήψεις, για το συντονισμό της πανευρωπαϊκής δράσης, τη διεξαγωγή διασταυρώσεων και την παροχή ανάλυση των δεδομένων που προέκυψαν.