Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2012

Πληρώθηκαν 6.154.000 ευρώ από το Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – Ιταλία για το Διοικητήριο Λευκάδας

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, παρέδωσε σήμερα στον εκπρόσωπο του Περιφερειακού Κέντρου Επιχειρήσεων Ιωαννίνων της Τράπεζας Eurobank, Νίκο Κάντα, επιταγή ποσού 6.154.000 ευρώ, που αφορά στην πληρωμή του δανείου για το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας (Διοικητήριο).
  Το ποσό αυτό προέρχεται από το Πρόγραμμα «Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδα – ....
Ιταλία» και με την απόδοσή του στην Τράπεζα μειώνεται κατακόρυφα το ποσό του δανείου, οι τόκοι και η δόση του εναπομείναντος ποσού του δανείου, ενώ ταυτόχρονα ωφελείται η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, καθώς και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, λόγω επιστροφής στη χώρα μας του ποσού των 4.600.000 ευρώ περίπου.

  Υπενθυμίζεται ότι το δάνειο είχε ληφθεί από την πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λευκάδας, για την κατασκευή του Διοικητηρίου και «πέρασε» ως χρέος στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων – Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας.

  Αξίζει, επίσης, να τονιστεί ότι για να γίνει η πληρωμή αυτή, ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων είχε καταβάλει, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, ισχυρές προσπάθειες και άσκησε πιέσεις προς κάθε αρμόδιο, προκειμένου να ρυθμιστεί νομοθετικά η δυνατότητα πληρωμής.
  Ειδικότερα, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας) επιτρέπεται μέχρι τις 31.12.2012 η πληρωμή αναδόχων συγχρηματοδοτούμενων δημοσίων συμβάσεων και δικαιούχων συγχρηματοδοτούμενων έργων, πλην έργων κρατικών ενισχύσεων, χωρίς την προσκόμιση αποδεικτικού φορολογικής ή και ασφαλιστικής ενημερότητας ή βεβαίωση οφειλής.

  Τέλος, στη διαδικασία παράδοσης της επιταγής συμμετείχαν, επίσης οι: Δημ. Καλούσης, Διευθυντής του Περιφερειακού Ταμείου Ανάπτυξης της Π.Ι.Ν., Λία Παπικινού, Προϊσταμένη Δ/νσης Προγραμμάτων, Σπ. Μαλίτσης, Τμηματάρχης Εφαρμογής Προγραμμάτων και Έργων, Ι. Μεσημέρης, υπόλογος του έργου.