Παρασκευή, 21 Δεκεμβρίου 2012

15 εκατομμύρια έρχονται στο Δήμο Κέρκυρας

ΠΗΓΗ:aftodioikisi.gr.

Χριστούγεννα  χωρίς τη μέγγενη των προμηθευτών τους θα κάνουν 42 δήμοι της χώρας, καθώς η κυβέρνηση είπε «ναι» στο αίτημα χρηματοδότησής τους για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους. Έτσι -κατόπιν απόφασης του Πρωθυπουργού- το υπουργείο Εσωτερικών αποδέσμευσε το συνολικό ποσό των...
255.306.360 ευρώ, για να τους βοηθήσει να «αναπνεύσουν» οικονομικά, όπως είχε γράψει και νωρίτερα η aftodioikisi.gr.
Η πληρωμή των 42 δήμων αποφασίστηκε σήμερα, σε σύσκεψη που έγινε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπό τον Αντώνη Σαμαρά και συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Να σημειωθεί ότι οι εν 42 δήμοι εξοφλούνται κατά προτεραιότητα, καθώς έχουν ελεγχθεί επιτυχώς από την Ελεγκτική Επιτροπή του α. 262 του ν. 3852/2010.
Την ερχόμενη εβδομάδα, σε συνεννόηση με το Γενικό Λογιστήριο, θα σταλεί εγκύκλιος του υπουργείου Εσωτερικών στους υπόλοιπους δήμους αλλά και στις περιφέρειες προκειμένου να προχωρήσει άμεσα η διαδικασία εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεών τους. Για την εκταμίευση των χρημάτων, έχει δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός (ΚΑΕ) από το Γενικό Λογιστήριο· θα γίνει τις προσεχείς μέρες με την υπογραφή μεταξύ του υπουργείου Εσωτερικών και των δικαιούχων ΟΤΑ του Συμφώνου Αποδοχής Όρων Εκκαθάρισης Ληξιπρόθεσμων Υποχρεώσεων.
Με αφορμή αυτή τη θετική εξέλιξη, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης δήλωσε: «Τις προσεχείς ημέρες θα εκδοθεί σχετική εγκύκλιος προκειμένου η διαδικασία να συνεχιστεί για τους υπόλοιπους δήμους που έχουν λαμβάνειν ληξιπρόθεσμες οφειλές, καθώς επίσης και για τις Περιφέρειες. Το συνολικό ποσό θυμίζω πως ξεπερνά τα 850 εκ. € και υπενθυμίζω ότι το Υπουργείο Εσωτερικών είναι το πρώτο, δια των ΟΤΑ, που έχει αρχίσει να πληρώνει ληξιπρόθεσμες οφειλές στην αγορά, μειώνοντας τους τελευταίους μήνες το ποσοστό του απ' το 14% στο 10% των συνολικών ληξιπροθέσμων οφειλών του Κράτους. Σημαντικό σήμα και πολύτιμη βοήθεια για την αναθέρμανση της ρευστότητας των τοπικών οικονομιών», σημείωσε σε δηλώσεις του ο Ευριπίδης Στυλιανίδης και προσέθεσε:
«Θεωρώ ότι η σημερινή μέρα είναι πολύ σημαντική γιατί μέσα από επίπονη συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών, του υπουργείου Οικονομικών και των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, επετεύχθη ο στόχος να είμαστε έτοιμοι, να εισπράξουμε πρώτοι χρήματα για ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους, συνολικού ύψους περίπου 255 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό αφορά στους πρώτους 42 δήμους οι οποίοι πέρασαν από την Ελεγκτική Επιτροπή του άρθρου 262. Είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη, δείχνει την ετοιμότητά μας και δίνει τη δυνατότητα αυτό το μεγάλο ποσό να εισρεύσει στην αγορά, ενισχύοντας τις τοπικές οικονομίες πριν το τέλος του έτους».

ΟΙ ΔΗΜΟΙ
19
ΔΗΜΟΣ
ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΚΕΡΚΥΡΑΣ
15.064.300,00
24
ΔΗΜΟΣ
ΛΕΥΚΑΔΟΣ
ΛΕΥΚΑΔΟΣ
2.098.515,00

Να σημειωθεί ότι από το ΥΠΕΣ υπογράφηκε επίσης η κατανομή ποσού 1.000.000 ευρώ σε δήμους της χώρας από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους για την κάλυψη δαπανών λειτουργίας εργοστασίων αφαλάτωσης ύδατος.