Ναι, υπάρχει. Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο βρίσκεται στη χειρότερη κατάστασή του από τότε που ιδρύθηκε, ενώ τα πράγματα διαρκώς επιδεινώνονται. Η ίδια η πρύτανης έχει αναφερθεί στην πιθανότητα ακόμα και να συγχωνευτεί/κλείσει το Πανεπιστήμιο.
Η χρηματοδότηση έχει φτάσει στον πάτο. Η σίτιση και η στέγαση κρέμονται στο κενό. Φέτος, ελάχιστοι φοιτητές είχαν την «τύχη» να στεγαστούν, αν το να μοιράζονται τέσσερα άτομα ένα δωμάτιο και μάλιστα έξω απ’ την πόλη θεωρείται στέγαση. Τα αποτελέσματα για τη σίτιση δεν έχουν βγει ακόμα, και...
μην ελπίζετε και πολλά. Το πιο πιθανό είναι ότι και φέτος στη λέσχη θα τρώνε περισσότερα περιστέρια παρά φοιτητές. Η Πρυτανεία, την ώρα που οι συμβασιούχοι θα παίρνουν 20€ το μήνα, δίνει 300.000€ για τη στέγαση «αναξιοπαθούντων» μελών ΔΕΠ.
Ως γνωστόν, για να ολοκληρώσουμε τις σπουδές μας πρέπει να πάμε εξάμηνο εξωτερικού. Ενώ κάποτε τα έξοδα καλύπτονταν απ’ το Πανεπιστήμιο, τώρα τα πληρώνουμε απ’ την τσέπη μας. Η κατάργηση όμως του εξαμήνου που προβάλλεται σα λύση θα υποβαθμίσει το πτυχίο μας. Και δεν είμαστε οι μόνοι. Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζουν τα περισσότερα Πανεπιστήμια της χώρας.
Ο νέος νόμος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση έρχεται να αποτελειώσει τη δημόσια δωρεάν παιδεία: Αντισυνταγματικά και αντιδημοκρατικά εκλεγμένα Συμβούλια Διοίκησης, επιχειρηματίες στις σχολές, δίδακτρα, κατάργηση δωρεάν συγγραμμάτων, τέλος στο άσυλο και τη φοιτητική εκπροσώπηση. Οι φοιτητές δεν έχουν πλέον φωνή. Δεν έχουν πλέον φωνή; Όχι, έχουν! Έχουμε πάντα τη δύναμη να αντιδράσουμε. Από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς οι φοιτητές στην Κέρκυρα δεν το έχουν βάλει κάτω.
Πορείες, διαδηλώσεις, μοιραστικές, ενημερωτικές δράσεις, προβολή στα ΜΜΕ, πιέσεις στο δήμο για να βρεθεί δημόσιο κτήριο για το Μεταφραστικό. Αποκορύφωμα ήταν το μπλοκάρισμα των εκλογών για τα Συμβούλια Διοίκησης, που έδειξε ξεκάθαρα την αντίδραση των φοιτητών στο νέο νόμο και ανάγκασε την Πρυτανική Αρχή να τις πραγματοποιήσει τελικά με την παράνομη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψήφου. Έχουν ήδη υποβληθεί ενστάσεις από καθηγητές για τη νομιμότητα των εκλογών.
Τώρα τι κάνουμε; Ήρθε η ώρα να πάρουμε πιο δραστικά μέτρα. Η κατάληψη είναι το πιο ισχυρό μας όπλο. Εννοείται ότι κανείς δε θέλει να χάσει μαθήματα. Εδώ όμως διακυβεύεται κάτι πολύ πιο σημαντικό. Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να περάσει ένας αντιεκπαιδευτικός νόμος.
Οι συντονισμένες καταλήψεις του φοιτητικού κινήματος είναι αποδεδειγμένα το μόνο αποτελεσματικό μέσο δράσης.
Το 1982 ο νόμος 815, το 1997-8 ο νόμος Αρσένη, το 2006-7 ο Νόμος Γιαννάκου, το 2011 ο νόμος Διαμαντοπούλου, όλοι ανατράπηκαν από το μαζικό φοιτητικό κίνημα. Τώρα ήρθε η σειρά μας. Είναι αναγκαίο με μαζικό και οργανωμένο αγώνα, χωρίς ηττοπάθεια και συμβιβασμούς οι φοιτητές ενωμένοι με την υπόλοιπη κοινωνία να παλέψουν για το μέλλον τους.
Γι’ αυτό και στο Μεταφραστικό προχωρήσαμε σε κατάληψη, στην οποία οφείλουμε να συμμετέχουμε όλοι. Πολλοί φοβούνται για αυτά που μπορεί να χαθούν, αλλά αυτά που διεκδικούμε είναι πολύ περισσότερα.
Which side are you on?
ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ Τ.Ξ.Γ.Μ.Δ.