Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2012

Στέφανος Σαμοΐλης: δραματικές οι συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής για την υγεία.Επίσκεψη του Βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας

«Τα όρια ασφαλούς λειτουργίας του Νοσοκομείου της Κέρκυρας έχουν ξεπεραστεί, τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους εργαζομένους του», δήλωσε με νόημα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Στέφανος Σαμοΐλης έπειτα από τις επαφές που είχε την Παρασκευή 16 Νοέμβρη με το διοικητή του Ιδρύματος, με τους νοσοκομειακούς γιατρούς και με το σωματείο εργαζομένων.
Αφορμή για την επίσκεψη τού βουλευτή στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας έδωσε....
επιστολή του διοικητή του στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, στην οποία αναπτύσσει τον προβληματισμό της για τα συσσωρευμένα προβλήματα που υπάρχουν και σχετίζονται με την υποχρηματοδότηση του Νοσοκομείου, επίσης με την έλλειψη προσωπικού, φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών.
Παρά την προσπάθεια του διοικητή να περιγράψει μια κατάσταση που τώρα αρχίζει να γίνεται δύσκολη και ενδέχεται, αν τα πράγματα δεν αλλάξουν, να καταστεί μη διαχειρίσιμη, ο Στ. Σαμοΐλης παρατήρησε ότι η εικόνα την οποία ήδη παρουσιάζει το Νοσοκομείο της Κέρκυρας είναι εικόνα πλήρους αποδόμησης και κατάρρευσης, που διασώζεται εν μέρει μόνο χάρη στον καθημερινό αγώνα του προσωπικού.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως ενημέρωσε ο διοικητής, ο φετινός προϋπολογισμός του ΓΝΚ έπεσε από τα 26 εκ. ευρώ στα 13,5 εκ. ευρώ (+ 3 εκ. ευρώ του ενοποιημένου Ψυχιατρικού Νοσοκομείου), παρά το γεγονός ότι οι ανάγκες αυξάνονται καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες προστρέχουν για παροχή ιατρικής φροντίδας στο δημόσιο σύστημα Υγείας εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι και από τα περιορισμένα χρήματα του φετινού προϋπολογισμού, παρότι φτάνουμε στο τέλος του έτους, έχουν διατεθεί από το Υπουργείο λιγότερα από 5 εκ. ευρώ!
Είναι η τρίτη φορά που ο βουλευτής Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα στον υπουργό Υγείας, χωρίς όμως απάντηση από τον κ. Λυκουρέντζο. Όλα δείχνουν ότι, ενώ το κόστος της Υγείας μεταφέρεται πλέον στον ίδιο τον ασθενή με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να αποκλείεται από το δημόσιο σύστημα Υγείας, απώτερη επιδίωξη της συγκυβέρνησης είναι η παραχώρηση τμήματος της Υγείας στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Την ίδια ώρα, όπως υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι της ΕΓΕΣΥΚ, αλλά και του σωματείου εργαζομένων, το προσωπικό του ΓΝΚ εξαθλιώνεται, ενώ πολύ σύντομα θα υπάρξει αντικειμενική δυσκολία να εξυπηρετήσει τους ασθενείς λόγω των σοβαρότατων ελλείψεων. Από την άποψη αυτή, ο βουλευτής άκουσε με προσοχή την πεποίθηση της ΕΓΕΣΥΚ ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου οφείλει να παραιτηθεί, όπως και όλες οι διοικήσεις όλων των δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, για λόγους πολιτικής ευθιξίας.
«Βιώνουμε τις συνέπειες της μνημονιακής πολιτικής. Οι μειώσεις της χρηματοδότησης στην Υγεία θα είναι συνεχείς, καθώς η συγκυβέρνηση προσβλέπει αρχικά στην απαξίωση της δημόσιας Υγείας ώστε, ακολούθως, να παραχωρηθεί στους ιδιώτες. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα μέτωπο, με τη συμμετοχή της κερκυραϊκής κοινωνίας και του συνόλου των εργαζομένων του Νοσοκομείου, προκειμένου να αντιπαλέψει την σημερινή αδιέξοδη κατάσταση», υπογράμμισε ο Στέφανος Σαμοΐλης.