Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Διεκόπη για την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου, η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 29 Οκτωβρίου 2012 και διήρκεσε έως τις 3 τα ξημερώματα. Στη συνεδρίαση συζητήθηκαν και ελήφθησαν αποφάσεις για: Υποβολή πράξεων στο πλαίσιο του «Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αστικής Ανάπτυξης Δήμου Κέρκυρας» (πρόσκληση 47 και 48).
Την εισήγηση έκανε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Σπύρος Μωραϊτη, ο οποίος ενημέρωσε ότι από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων...
δίνεται η δυνατότητα υποβολής προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων 2007 – 2013, με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.
Ο Δήμος Κέρκυρας έχει ήδη υποβάλλει την από 28.5.2012 απόφαση του δημοτικού συμβουλίου με την οποία ορίζονται και οι πράξεις που θα υλοποιηθούν και οι δικαιούχοι αυτών.
 Συνοπτικά για την πόλη της Κέρκυρας ο Δήμος Κέρκυρας είναι δικαιούχος 4 προτεινόμενων πράξεων και συγκεκριμένα:
1. Πεζοδρόμηση Ευγενίου Βουλγάρεως, προϋπολογισμού 880.000 ευρώ.
2. Διαμορφώσεις αναβάθμισης περιοχών Πεντοφάναρο και Ιόνιος Ακαδημία, προϋπολογισμού 400.000 ευρώ.
3. Προμήθεια αστικού εξοπλισμού, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ.
4. Τεχνική υποστήριξη, δημοσιότητα, προϋπολογισμού 20.000 ευρώ.
Για την ολοκληρωμένη παρέμβαση στα μικρά νησιά ο Δήμος Κέρκυρας έχει αναλάβει τις εξής προτεινόμενες πράξεις:
1. Προμήθεια εξοπλισμού πυροπροστασίας, προϋπολογισμού 498.000 ευρώ.
2. Προμήθεια χερσαίων και πλωτών οχημάτων για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών τοπικού πληθυσμού, προϋπ. 975.000 ευρώ.
3. Τεχνικός σύμβουλος, προϋπ. 60.000 ευρώ.
4. Ωρίμανση έργων, προϋπ. 200.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι ο Δήμος Κέρκυρας έχει αναλάβει την υλοποίηση πράξεων, ως τελικός δικαιούχος για πράξεις αρμοδιότητάς του καθώς και για πράξεις που αφορούν άλλους φορείς (μικρά νησιά της ΠΙΝ). “Ζητώ από το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει την υποβολή αυτών των προτάσεων και να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος Κέρκυρας για την υπογραφή οποιουδήποτε εγγράφου είναι απαραίτητο, σύμφωνα με την πρόταση”, τόνισε ο κ. Μωραϊτης, ο οποίος απάντησε στις ερωτήσεις που έθεσαν δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας ότι “το θέμα είχε συζητηθεί διεξοδικά στη συνεδρίαση του περασμένου Μαΐου και στην παρούσα συνεδρίαση έρχεται απλώς για τη ψήφιση των τεχνικών δελτίων των προτεινόμενων έργων”.
Το θέμα ψηφίστηκε με το παρών των δημοτικών συμβούλων των παρατάξεων “Λαϊκή Συσπείρωση” και “Εμπρός με Εσένα για την Κέρκυρα”.

Αποφάσεις για τα πεπραγμένα της ΜΑΕΔΗΚ

Την εισήγηση έκανε ο πρόεδρος της ΜΑΕΔΗΚ Γιώργος Μάμαλος, για τα θέματα που αφορούσαν την έγκριση για την έκθεση πεπραγμένων έτους 2011, την έγκριση ισολογισμού του έτους 2011, την απαλλαγή ΔΣ ΜΑΕΔΗΚ από τη χρήση του 2011 και την αναμόρφωση προϋπολογισμού ΜΑΕΔΗΚ έτους 2011.
Ο κ. Μάμαλος αναφέρθηκε διεξοδικά στις δράσεις της ΜΑΕΔΗΚ και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή η επιχείρηση είναι κερδοφόρα και υγιής.
Το λόγο πήρε και ο ορκωτός λογιστής Γιώργος Γκυπάλης κάνοντας λόγο για έλεγχο στις ήδη εγκεκριμένες από το Ελεγκτικό Συνέδριο δαπάνες της ΜΑΕΔΗΚ και υπογραμμίζοντας ότι η επιχείρηση εμφανίζει υγιή εικόνα, με περισσότερα έσοδα από έξοδα, έχοντας καταβάλλει φόρους στο ελληνικό δημόσιο.
 “Αυτό από μόνο του δείχνει ότι η εταιρεία είναι πρότυπο κι αν συνεχίσει έτσι θα έχει καλή πορεία” τόνισε ο κ. Γκυπάλης.
 Τελικά μετά τις τοποθετήσεις των δημοτικών συμβούλων, το Σώμα ψήφισε κατά πλειοψηφία το θέμα (όχι ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι των παρατάξεων των κ.κ. Χαραλάμπους, Υδραίου και Ραιδεστινού, ενώ αρνητική ήταν η ψήφος του κ. Γ. Πανταζή ως προς την έκθεση πεπραγμένων της ΜΑΕΔΗΚ έτους 2011).

Συζήτηση για τον Καλλικράτη

Η συζήτηση για τον Καλλικράτη κυριάρχησε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, καθώς τοποθετήθηκαν οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι για το θέμα. Εισηγητές του θέματος ήταν ο κ. Αλέκος Αυλωνίτης και η κα. Μερόπη Υδραίου.
Κατατέθηκαν 4 προτάσεις, οι οποίες συνοψίζονται ως εξής:
Η πρόταση του Δημάρχου Κέρκυρας Γιάννη Τρεπεκλή, ο οποίος ζήτησε να συσταθεί επιτροπή από μέλη όλων των δημοτικών παρατάξεων, να κωδικοποιηθούν οι θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας και οι παρατηρήσεις πάνω στον Καλλικράτη, να έρθει στη συνέχεια το θέμα προς συζήτηση για λήψη απόφασης στο δημοτικό συμβούλιο μαζί με τον απολογισμό της δημοτικής αρχής και να ληφθεί υπόψη και η άποψη της ΠΕΔΙΝ, η οποία θα συνεδριάσει σε 10 περίπου ημέρες, καθώς και η άποψη των δημοτών.
Η πρόταση του Δημάρχου Κέρκυρας συγκέντρωσε τις ψήφους των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας και υπερίσχυσε.

Υπήρξαν και οι προτάσεις του κ. Αυλωνίτη και της κας. Υδραίου για άμεση λήψη απόφασης για σύσταση περισσοτέρων του ενός Δήμων (ψηφίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους των δύο παρατάξεων, ενώ παρών δήλωσαν οι κ.κ. Λαβράνος και ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Διαβάτης, η πρόταση του κ. Ραιδεστινού για άμεση δημόσια διαβούλευση για το θέμα (συγκέντρωσε την ψήφο της παράταξής του) καθώς και η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για κατάργηση του Καλλικράτη, καθιέρωση απλής αναλογικής και χωροταξικός σχεδιασμός μέσα από σύμφωνη γνώμη των κατοίκων (συγκέντρωσε τις ψήφους των δημοτικών συμβούλων της παράταξης).
Τα υπόλοιπα θέματα θα συζητηθούν στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012, στις 6μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων της Παλαιόπολης (Μον Ρεπό).