Ο καθηγητής Φρίντριχ Σνάιντερ αναλύει την άλλη όψη της παραοικονομίας. Οι λόγοι της ελληνικής πτώσης εν μέσω ύφεσης.
Οι ''ένοχοι'' κλάδοι και το συμφέρον των κυβερνήσεων news247 Οκτώβριος 28 2012 09:01 Η παραοικονομία λειτουργεί σαν μαξιλάρι σε περιόδους ύφεσης και μπορεί να σώσει μία χώρα από την κατάρρευση, καθώς το....
μεγαλύτερο μέρος της επιστρέφει στην πραγματική οικονομία, σύμφωνα με τον καθηγητή Φρίντριχ Σνάιντερ, συστηματικό μελετητή της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.
Σε μία πρόσφατη μελέτη του ο καθηγητής εντόπισε μία ενδιαφέρουσα εξαίρεση στη συμπεριφορά της παραοικονομίας, η οποία αφορούσε την Ελλάδα, όπως δημοσιεύει η Καθημερινή της Κυριακής. Σημειώνει ότι η Ελλάδα υπήρξε η μοναδική χώρα στον κόσμο που παρουσίασε πτώση της παραοικονομίας σε περίοδο μεγάλης ύφεσης. Οι ''ένοχοι'' κλάδοι και το συμφέρον των κυβερνήσεων news247 Οκτώβριος 28 2012 09:01 Η παραοικονομία λειτουργεί σαν μαξιλάρι σε περιόδους ύφεσης και μπορεί να σώσει μία χώρα από την κατάρρευση, καθώς το....
μεγαλύτερο μέρος της επιστρέφει στην πραγματική οικονομία, σύμφωνα με τον καθηγητή Φρίντριχ Σνάιντερ, συστηματικό μελετητή της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.
Σύμφωνα με την μελέτη του κ. Σνάιντερ, όσο περιορίζεται το ΑΕΠ της επίσημης οικονομίας, τόσο αυξάνεται η φοροδιαφυγή καθώς οι πολίτες της χώρας προσπαθούν αν εξασφαλίσουν ένα επιπλέον ''μαύρο'' εισόδημα.
Όμως στην Ελλάδα τα τελευταία δύο χρόνια, η παραοικονομία μειώθηκε ως ποσοστό του ΑΕΠ από 25,4% το 2010 στο 24% το 2012. Αιτία, όπως λέει, ο απότομος περιορισμός των εισοδημάτων.
Οι ''ένοχοι'' κλάδοι ''Πρωταθλητής'' της παγκόσμιας παραοικονομίας στέφεται ο κατασκευαστικός κλάδος.
Συγκεκριμένα, από αυτόν προέρχεται περίπου το 35% της παραοικονομίας. Ακολουθούν ο μεταποιητικός τομέας, ο εμπορικός κλάδος, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια, οι μεταφορές, οι υπηρεσίες προσωπικής υγείας και ο αγροτικός τομέας. Όλοι αυτοί οι κλάδοι υπέστησαν μεγάλη πτώση του τζίρου και κατά συνέπεια περιορίστηκε και το ''μαύρο'' χρήμα που διακινούνταν.
Ο καθηγητής Σνάιντερ πιστεύει πως η μισή παραοικονομία στην Ελλάδα συμπληρώνει τις δραστηριότητες της επίσημης οικονομίας και συνεισφέρει στην πρόνοια και το γενικό ΑΕΠ.
Η καταδίκη της περισσότερο κακό μπορεί να κάνει παρά καλό.
Το συμφέρον των κυβερνήσεων Σύμφωνα με τον καθηγητή, ότι οι κυβερνήσεις μπορεί να μην έχουν ιδιαίτερο συμφέρον από τον περιορισμό της παραοικονομίας για τους εξής λόγους:
*Τα εισοδήματα από την παραοικονομία βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο του 30% του εργαζόμενου πληθυσμού. *Το 40-50% αυτών των δραστηριοτήτων έχει συμπληρωματικό χαρακτήρα, κάτι που σημαίνει αύξηση της γενικής παραγωγής.
*Οι διαφυγόντες φόροι μπορεί να είναι μετρίου ύψους εφόσον τουλάχιστον τα 2/3 των εισοδημάτων δαπανώνται αμέσως στην επίσημη οικονομία (λογαριασμοί ΔΕΚΟ, σούπερ μάρκετ, βενζίνη κτλ επί των οποίων χρεώνεται ΦΠΑ).
*Οι άνθρωποι που εργάζονται στην παραοικονομία έχουν λιγότερο χρόνο να κάνουν άλλα πράγματα όπως πχ να συμμετέχουν σε διαδηλώσεις.
ΠΗΓΗ:http://news247.gr