Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2012

Δράση- έρευνα από "ΖΕΟΝ"

To ΖΕΟΝ είναι μια πολιτιστική μη κερδοσκοπική εταιρεία που συστάθηκε τον Απρίλιο του 2006   από δύο αρχιτέκτονες, τον Μαρίνο Σορίλο και τη Μαριλένα Κοσκινά, με έδρα στην οδό Σαχτούρη 8-10, πλατεία Κουμουνδούρου, 10553,  Αθήνα και έχει σαν στόχο να δράσει ως τόπος έρευνας και δημιουργίας για τη διαμόρφωση της ποιότητας του χώρου.           www.zeon.gr                                                                                                                                                                                                                             ΖΕΟΝ – ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ  2011 – 2012 - 2013
Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ στη Κέρκυρα

To ΖΕΟΝ κατά τα έτη 2011, 2012 και 2013, διοργανώνει την δράση-έρευνα με τίτλο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ σε πόλεις της Ελλάδας.

Στόχος της δράσης ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ είναι να αναδείξει μερικά τουλάχιστον από τα καθημερινά ζητήματα χρήσης του δημόσιου χώρου στις σύγχρονες πόλεις, στις σύγχρονες συνθήκες ζωής και να καταλήξει μέσα από συλλογική προσπάθεια σε απλές προτάσεις βελτίωσης της καθημερινότητας μας.

ΔΡΑΣΗ – ΕΡΕΥΝΑ με τίτλο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ – ΖΕΟΝ
  1. Στην ΑΘΗΝΑ την άνοιξη του 2011, πραγματοποιήθηκε φωτογραφικό δρώμενο με θέμα: «Τι σας ευχαριστεί ή σας ενοχλεί περισσότερο όταν καθημερινά κινείστε στο δημόσιο χώρο της πόλης σας;»....
  2. Στην ΑΘΗΝΑ στο χώρο του  ΖΕΟΝ τον  Οκτώβριος 2011 πραγματοποιήθηκε εγκατάσταση  performance  της Αννέττας Σπανουδάκη με τίτλο «1: 1250»
  3. Στην ΑΘΗΝΑ τον Ιανουάριο του 2012 πραγματοποιήθηκε έκθεση στον χώρο του ΖΕΟΝ. Το φωτογραφικό υλικό που προέκυψε από την δράση, κατηγοριοποιήθηκε  σε τρεις θεματικές ομάδες: «μου αρέσει», «δεν μου αρέσει» και «δεν ξέρω», και παρουσιάστηκε στην έκθεση που διοργανώθηκε τον Ιανουάριο του 2012 στο χώρο του ΖΕΟΝ.
  4. Στις 18 Ιανουαρίου του 2012 οργανώθηκε από το ΖΕΟΝ ημερίδα με θέμα ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ στο αμφιθέατρο της σχολής ΑΚΤΟ.
  5. Τον Ιούνιο του 2012, το ΖΕΟΝ και η δράση ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ φιλοξενήθηκε από την ομάδα p_public που διοργάνωσε το ομώνυμο φεστιβάλ στα Χανιά, υπό την αιγίδα του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Χανίων.
  6. Τον Νοέμβριο του 2012 η ομάδα ΖΕΟΝ και το forfree.gr συμμετέχουν στην αρχιτεκτονική έκθεση «Φαντάσου την πόλη: Ρέθυμνο 2012». Το ΖΕΟΝ και το for free, βασισμένοι στη δράση-φωτογραφικό δρώμενο του ΖΕΟΝ, ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ, θα παρουσιάσουν από κοινού προβολές φωτογραφιών με θέμα: «Τι σας ευχαριστεί ή σας ενοχλεί περισσότερο όταν καθημερινά κινείστε στο δημόσιο χώρο της πόλης σας». Οι προβολές και η έκθεση, θα πραγματοποιηθούν στον Άγιο Φραγκίσκο, από τις 5-12 Νοεμβρίου.
  7. Κέρκυρα  Οκτώβρης, Νοέμβρης 2012, νέο  φωτογραφικό δρώμενο με θέμα: «Τι σας ευχαριστεί ή σας ενοχλεί περισσότερο όταν καθημερινά κινείστε στο δημόσιο χώρο της πόλης σας;».


Το υλικό των φωτογραφιών θα παραχθεί από τους κατοίκους - επισκέπτες της Κέρκυρας. Καλούμε τους ενδιαφερόμενους να αποτυπώσουν στο φακό τους όψεις της πόλης και στιγμές της καθημερινής ζωής: τι τους αρέσει και τι δεν τους αρέσει στην πόλη τους: κτίρια, δρόμους, πεζοδρόμια, τοίχοι, πάρκα, δέντρα, παραλίες, μέσα μεταφοράς, ΙΧ και συγκοινωνίες, κοινωνική ζωή κτλ.


Η συλλογή του υλικού θα γίνει με δύο τρόπους:

  • με αποστολή των φωτογραφιών στο  ΖΕΟΝ

-       μέσω e-mail και σε μορφή jpeg και μέγεθος 13x18 σε 300 dpi, στην ηλεκτρονική διεύθυνση  markox@tee.gr.

το e-mail αυτό ή το CD θα πρέπει να περιέχει:

-       ένα επεξηγηματικό σχόλιο για την κάθε φωτογραφία - δηλ. ΓΙΑΤΙ το θέμα της κάθε φωτογραφίας αποτελεί στοιχείο θετικό ή αρνητικό για τον κάθε «φωτογράφο»
-       πού και πότε τραβήχτηκε η κάθε φωτογραφία
-       το όνομά του «φωτογράφου»
-       πώς μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί του (κατά προτίμηση e-mail) και
-       μια διαβεβαίωση για το ότι τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών που λαμβάνουμε ανήκουν στον αποστολέα

έως και τις 31 Νοεμβρίου 2012

και

  • με αποστολή/παράδοση στην οδό Πλατεία Σκαραμαγκά 7 στη Κέρκυρα, Α όροφος γραφείο αρχιτέκτονος Μαριλένα Κοσκινά, τηλ. 2661028522.

-       ενός CD με 1 ηλεκτρονικό φάκελο που θα τιτλοφορείται με το όνομα του φωτογράφου και μέσα σε αυτόν θα υπάρχουν δύο υποφάκελοι, ένας με τις φωτογραφίες του τι τον ευχαριστεί και ο άλλος με τις φωτογραφίες του τι τον ενοχλεί, στην πόλη του Ρεθύμνου.
-       Επιπλέον, θα παραδώσουν και μία διαβεβαίωση εγγράφως ότι «τα πνευματικά δικαιώματα των φωτογραφιών που λαμβάνουμε ανήκουν στους ίδιους και ότι παραχωρούν το δικαίωμα χρήσης τους για τους σκοπούς της φωτογραφικής δράσης».

Το ΖΕΟΝ διατηρεί το δικαίωμα χρήσης και αναδημοσίευσης του υλικού στο πλαίσιο της συνολικής δράσης (εκθέσεις, κατάλογοι, workshops).
Σκοπός της όλης δράσης, είναι να σκιαγραφηθούν κοινά προβλήματα στην διαχείριση του δημόσιου χώρου αλλά και αντίστοιχες θετικές εικόνες του αστικού τοπίου. Η προσπάθεια αυτή αποτελεί μία συλλογική κίνηση και πρόταση για τη βελτίωση της καθημερινότητας μας.  Οι εικόνες αυτές θα αναφέρονται άμεσα ή έμμεσα στο κοινωνικό, πολιτικό, οικονομικό, πολιτισμικό και πολιτιστικό περιβάλλον και θα θέτουν εύστοχα ερωτήματα σχετικά με τις συνθήκες σύγχρονης ζωής αλλά και την ανάγκη σε πολλές περιπτώσεις αναδιαμόρφωσης, επανασχεδιασμού και χρήσης εκ νέου του δημόσιου χώρου.
Οι πόλεις μας, περιμένουν από εμάς φροντίδα και πρωτοβουλίες.

Είμαστε ανοικτοί σε προτάσεις και πρωτοβουλίες που μπορούν να εμπλουτίσουν την δράση ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ και τον όλο προβληματισμό και προσπάθεια.

Περισσότερες πληροφορίες για τη δράση ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΩΡΟΣ στο: http://www.zeon.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=119:2011-02-12-08-06-42&catid=34:demo

Για περισσότερες πληροφορίες σας καλούμε να επισκεφθείτε τo site:

·         http://zeon.gr/