Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Δ'ίδονται 35 εκ. ευρώ στους Δήμους

 Σε ανακοίνωσή του αναπληρωτή υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Κώστα Ασκούνη και τον πρόεδρο του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Αλέξανδρο Αντωνόπουλο επισημοποιούνται:
α) Η καταβολή για δεύτερη φορά εφέτος, 35 εκατ. ευρώ ως μέρος της 4ης δόσης των οφειλών του Ελληνικού Δημοσίου προς τους Δήμους. «Το ποσό διατίθεται μαζί...
 με την τακτική επιχορήγηση μέσω των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων, όπως ζήτησαν οι δήμαρχοι της χώρας στη συνάντηση που είχαν πρόσφατα με τον Πρωθυπουργό της χώρας κ. Σαμαρά, παρουσία του υπουργού Εσωτερικών και του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
β) Η αναστολή, για το μήνα Οκτώβριο, της παρακράτησης των τοκοχρεολυσίων από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για τους Δήμους των οποίων η μηνιαία παρακράτηση υπερβαίνει το 35% του αποδοτέου ποσού της τακτικής χρηματοδότησης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους. Η ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με κατάσταση του υπουργείου Εσωτερικών, αφορά 71 δήμους και το ύψους του ποσού ανέρχεται στα 7 εκατομμύρια ευρώ περίπου.
γ) Η άμεση κατάθεση τροπολογίας που παραδόθηκε στην ΚΕΔΕ, για τη ρύθμιση των δανείων των ΟΤΑ προς το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, επιμηκύνοντας τη διάρκεια αποπληρωμής των δανείων κατά 8 έτη (σ.σ. η αρχική ρύθμιση προέβλεπε επιμήκυνση στα 10 χρόνια για τα νέα δάνεια, ωστόσο εγκαταλείφθηκε).
Σύμφωνα με το υπουργείο «η ρύθμιση εκτιμάται ότι θα επιφέρει μειώσεις στις τοκοχρεολυτικές δόσεις των ΟΤΑ, κατά μέσο όρο, της τάξης του 42% και αυξάνει έμμεσα τις αποδόσεις των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων κατά περίπου 90 εκατ. ευρώ».
Επίσης, χορηγείται περίοδος χάριτος έως 2 ετών εντός της οποίας καταβάλλονται μόνο τόκοι και μειώνεται το επιτόκιο των συναφθέντων δανείων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα (0,5 %).

Η τροπολογία παραδόθηκε στην ΚΕΔΕ και στους εκπροσώπους της προς Διαβούλευση, ώστε μέχρι την Παρασκευή να έχει ολοκληρωθεί και να κατατεθεί στην Βουλή. Σημαντικά περιθώρια για εξοικονόμηση στους δήμους
Παράλληλα στην ανακοίνωση του υπουργείου εκτός από την αναγνώριση της συμβολής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση της κρίσης αναλαμβάνοντας, γίνεται λόγος για «σημαντικά περιθώρια συμβολής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη μεγάλη προσπάθεια δημοσιονομικής εξυγίανσης, προσαρμογής και πειθαρχίας που έχει ξεκινήσει» »Προς την κατεύθυνση αυτή κάθε θεσμική ή διοικητική παρέμβασή μας, υφιστάμενη ή μελλοντική, επιδιώκει όχι μόνο τον εξορθολογισμό, αλλά και τη διοχέτευση κάθε ευρώ που εξοικονομείται σε πολιτικές που στηρίζουν την κοινωνία και ενδυναμώνουν την τοπική οικονομία», καταλήγει η ανακοίνωση.
Πρόκειται στην ουσία για επανάληψη των όσων έχει πει κατά καιρούς με αφετηρία τις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή έως την πρόσφατη συνέντευξη στην aftodioikisi.gr, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης για εξορθολογισμό των δαπανών των δήμων με διάφορους τρόπους συμπεριλαμβανομένης και της εισόδου ιδιωτών και για μεταφορά τους στην επιχείρηση «κοινωνική συνοχή».

ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr