Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της Περιφέρειας Vorpommern-Rügen- Αποτελέσματα (σ.σ. Πλάκα έχουν...)- Ο Σπύρου κάλεσε τη Μέρκελ στην Κέρκυρα- Τι να έρθει να δει η γυναίκα; Οταν όμως η ΠΙΝ είναι σε κέφια τα κάνει κάτι τέτοια. Πάλι καλά που δεν κάλεσε και όλη την κυβέρνηση της Βαυαρίας που μας αγαπάνε τα μάλα....

Εντός τεσσάρων εβδομάδων θα αποσταλεί στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων το Σχέδιο Πρωτοκόλλου Συνεργασίας (Βίβλος Συνεργασίας) μεταξύ της Π.Ι.Ν. και της Περιφέρειας Vorpommern-Rügen της Γερμανίας, προκειμένου να διαμορφωθεί το τελικό Πρωτόκολλο, να συζητηθεί το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στη...
συνέχεια να τεθεί προς έγκριση στην αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Εξωτερικών και να ακολουθήσει η υπογραφή του.

Η διαδικασία αυτή θ’ αποτελέσει τη συνέχεια της σύσκεψης εργασίας που έγινε σήμερα, στην Κέρκυρα, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Χ. Φούχτελ, του αναπληρωτή Περιφερειάρχη της Περιφέρειας Vorpommern-Rügen, Lothar Grobklaus, της Αντιδημάρχου, Katrin Brenner του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης Bergen (μεγαλύτερη πόλη της περιοχής), Eike Bunge και εκπροσώπων από τους τομείς Εργασίας, Επιχειρηματικότητας και Υγείας, καθώς και εκπροσώπων παραγωγικών φορέων της Π.Ι.Ν.

Στη σύσκεψη, της οποίας προήδρευσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, συμμετείχαν οι: Αντιπεριφερειάρχες Κέρκυρας, Χρ. Σκούρτης και Λευκάδας, Θ. Βερύκιος, οι Θεματικοί Αντιπεριφερειάρχες, Ι. Μαλακάσης και Η. Μαλλιάς, ο Δήμαρχος Κέρκυρας, Ι. Τρεπεκλής, ο Αντιδήμαρχος, Σπ. Μωραίτης κ. ά.

Σημειώνεται ότι ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς – Ιθάκης, Σωτήρης Κουρής, ο οποίος δεν μπόρεσε να παραστεί – λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων – κατάθεσε εκτενές υπόμνημα για τη συνεργασία με Κεφαλονιά και Ιθάκη, καθώς και αναλυτική παρουσίαση των δυο νησιών με τους τομείς ανάπτυξης σχέσεων.

Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί ότι οι φορείς της Π.Ι.Ν. που συμμετείχαν δια των εκπροσώπων τους στη σύσκεψη, ενθουσίασαν τη γερμανική αντιπροσωπεία, για την πληρότητα των προτάσεων, για τη σοβαρότητα των προσεγγίσεων, για την άρτια, όπως τόνισαν, οργάνωση της σύσκεψης, κρίνοντας ότι μέσα από το διάλογο που αναπτύχθηκε δόθηκε το σύνολο της εικόνας των Ιονίων Νήσων, εξειδικεύτηκαν σε μεγάλο βαθμό οι ενότητες και οι δράσεις που θα έρθουν προς επικύρωση του ζητούμενου.
«Σήμερα τέθηκαν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Φούχτελ, «τα θεμέλια της συνεργασίας μεταξύ των δυο Περιφερειών», ενώ, ακόμη και κατά τη διάρκεια της σύσκεψης και με βάση τις προτάσεις που παρουσίαζαν οι φορείς, γινόταν επαφές από τους Γερμανούς, προκειμένου να αποδείξουν στην πράξη ότι δεν θα μείνουν στα λόγια.
Ήδη ανακοινώθηκαν επιχειρήσεις (στον τομέα του τουρισμού αλλά και υγείας) που δέχονται Επτανήσιους για κατάρτιση (με τα έξοδα διαμονής πληρωμένα), έγινε η πρώτη θετική προσέγγιση για συνεργασία των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Κέρκυρας και Ζακύνθου) με Ευρωπαϊκό Κέντρο και διεξαγωγή σεμιναρίων, καθώς και οργάνωση αποστολής από τουριστικούς πράκτορες στην πόλη Bergen, ενώ θα οργανωθούν σύντομα αποστολές για ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε τομείς που ζητήθηκαν.

Χ. Φούχτελ: «Ο Πολιτισμός των Ιονίων Νήσων ως δίαυλος ανάπτυξης σχέσεων»

«Ο Πολιτισμός σας και ιδιαίτερα η εμπειρία σας στη Μουσική», είπε ο κ. Φούχτελ, «έχει ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα και είναι γνωστό στη Γερμανία ότι τα Ιόνια Νησιά πάλλονται από νότες. Μέσα από αυτό το κανάλι αρχικά», σημείωσε, «βλέπω την άμεση συνεργασία και το άνοιγμα των πυλών».

Δηλώσεις – Συνέντευξη Τύπου


Με το πέρας των εργασιών δόθηκε Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μ.Μ.Ε.

Σπ. Σπύρου: «Καλώ τη Μέρκελ να έρθει στα Ιόνια Νησιά»

«Η συζήτηση», είπε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, «επικεντρώθηκε στις δυνατότητες που έχει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και την ανάγκη συνεργασίας σε διάφορους θεματικούς τομείς με την αντίστοιχη Περιφέρεια του Ρούγκεν.
Η συζήτηση ήταν εποικοδομητική και πάρα πολύ χρήσιμη και θεωρώ ότι έγινε προσπάθεια να ξεπεραστούν οι ενδοιασμοί και ο «πάγος» που υπήρχε μεταξύ των δύο χωρών και όχι μεταξύ των δύο λαών. Αυτή η εξέλιξη θα βοηθήσει, ώστε σε μία περίοδο στην οποία προχωράμε με όλες τις δυσκολίες τις οποίες δυστυχώς αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, να ανοιχθούν νέοι δρόμοι και νέες ευκαιρίες.
Καταστήσαμε σαφές ότι οι εταίροι μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να δώσουν οξυγόνο στον Ελληνικό λαό, να μην ασφυκτιά πλέον, να μην κατακρημνίζονται κατακτήσεις και εργασιακές σχέσεις αλλά και τομείς, όπως είναι η υγεία και η παιδεία, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά.
Τόνισα ιδιαίτερα στην ομιλία μου ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να σταθεί χωρίς την Ελλάδα και δεν μπορεί να σταθεί ούτε ο βορράς και κυρίως η Γερμανία χωρίς τα «πόδια» της που είναι η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, όταν καλπάζει η ανεργία. Χρειαζόμαστε, πέρα από αυτές τις συζητήσεις, την ενίσχυση του τουρισμού με δεδομένο ότι η Γερμανία ήταν η δεύτερη χώρα προέλευσης τουριστών στα Ιόνια Νησιά μετά τους Άγγλους και βήματα ορατά εκ μέρους της Γερμανικής κυβέρνησης για να ξεπεράσουμε άμεσα τις μεγάλες δυσκολίες.
Κάλεσα μάλιστα, στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης, την Καγκελάριο Μέρκελ για να επισκεφθεί την Περιφέρειά μας.
Αισιοδοξώ ότι, με αφορμή αυτές τις συναντήσεις, θα ξεπεράσουμε προβλήματα τα οποία υπήρχαν στο παρελθόν και θέματα τα οποία πρακτικά μπορούν να βοηθήσουν στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας θα τα προωθήσουμε.

Χ . Φούχτελ: «Θα συνεργαστούν δυο διαμάντια: Τα Ιόνια Νησιά με το Ρούγκεν»

«Θεωρώ ότι η επικείμενη συνεργασία μεταξύ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και της Γερμανικής Περιφέρειας Πομερανίας – Ρούγκεν», είπε ο κ. Φούχτελ, «θα γίνει με απόλυτη επιτυχία.
Πιστεύω ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συνεργαστούν δύο διαμάντια των δύο χωρών.
Συζητήθηκαν σε αυτή τη συνάντηση θέματα υποδομών, θέματα πιθανών επενδύσεων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα δώσουν ώθηση στην τροχιά της ανάπτυξης.
Ήταν η δεύτερη συνάντηση και διαπίστωσα ότι η Ελληνική πλευρά ήταν άρτια και πολύ καλά προετοιμασμένη για να θέσει όλα τα φλέγοντα ζητήματα επί τάπητος.
Η τρίτη συνάντηση και η τρίτη φάση συνεργασίας θα σημάνει την αμοιβαία αποστολή εκπροσώπων και μελών εξειδικευμένης θεματολογίας στην Ελλάδα και αντίστοιχα στη Γερμανία, έτσι ώστε να επικεντρωθεί το ενδιαφέρον σε συγκεκριμένες προσεγγίσεις, για την αντιμετώπιση προβλημάτων και για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.
Το ζητούμενο έχει επιτευχθεί, έχει δοθεί η πρωτοβουλία πλέον στους Δημάρχους και στους Περιφερειάρχες, στη τοπική αυτοδιοίκηση και στις παραγωγικές τάξεις.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία και όλους τους παρευρισκόμενους που συνεισέφεραν με τον καλύτερο τρόπο δημιουργικές προτάσεις σε αυτή την πορεία η οποία προβλέπεται να είναι επιτυχής».