Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

΅Ερώτηση του Στέφανου Σαμοϊλη για την περίθαλψη των κατοίκων των Διαποντίων Νήσων

Με απόφαση ΥΠ.ΕΘ.Α. (27/6/2012), οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών του Καστελλόριζου, της Γαύδου και του Αγαθονησίου αποκτούν το δικαίωμα δωρεάν εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής περίθαλψης από τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Συγκεκριμένα το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών θα περιθάλπει τους Κατοίκους του Καστελλόριζου, το Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών της Γαύδου και το 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας του Αγαθονησίου.
Η Υπουργική Απόφαση προφανώς θέλει να καταδείξει, και συμβολικά αλλά και ουσιαστικά, το ενδιαφέρον της Πολιτείας για τα ακριτικά αυτά νησιά και τους κατοίκους τους. Είναι όμως ελλιπής, διότι παραγνωρίζει ότι ακριτικά, μικρά και...
ξεχασμένα νησιά, με ολίγους κατοίκους που επιμένουν να παραμένουν στον τόπο τους και να "φυλάττουν Θερμοπύλες", δεν είναι μόνο τα τρία αναφερόμενα.
Στο Βορειοδυτικότερο άκρο της χώρας μας, βορειοδυτικά της Κέρκυρας, τα Διαπόντια Νησιά (Ερείκουσσα, Μαθράκι και Οθωνοί) έχουν τις ίδιες δυσκολίες συγκοινωνίας, περίθαλψης, διαβίωσης. Η εγκατάλειψή τους από την Πολιτεία ωθεί και στην εγκατάλειψή τους από τους κατοίκους τους. Ενδεικτικά: ενώ οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι στην Ερείκουσσα 684, στο Μαθράκι 574 και στους Οθωνούς 649, παρόντες και ψηφίσαντες κατά τις πρόσφατες Εθνικές Εκλογές της 17ης Ιουνίου ήταν στην Ερείκουσσα 167, στο Μαθράκι 133 και στους Οθωνούς 184.
Η εφαρμογή Νησιωτικών Πολιτικών είναι αναγκαία σε μια νησιωτική χώρα. Και δεν μπορεί να αφορά μόνο το Αιγαίο, αλλά και το Ιόνιο. Το ειδικό φορολογικό καθεστώς και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ, η ίδρυση ενιαίου δημόσιου φορέα ακτοπλοΐας, είναι τα πρώτα και αναγκαία μέτρα τέτοιων πολιτικών.
Η επανίδρυση του Υπουργείου Ναυτιλίας είναι ένα θετικό βήμα, η ονομασία του όμως ως "Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου" σηματοδοτεί αρνητικά την κυβερνητική πολιτική κατεύθυνση και βούληση (θα ήταν ορθότερη η ονομασία του ως "Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικών Πολιτικών).
Η διάκριση και μη ενιαία μεταχείριση των μικρών νησιών που καθιερώθηκε με την αυτοδιοικητική διαίρεση του "Καλλικράτη", πρέπει επίσης να αποκατασταθεί. Η αρχή "κάθε νησί και Δήμος" τηρήθηκε για τον Δήμο Γαύδου (165 εγγεγραμμένοι, 65 ψηφίσαντες), Δήμο Αγαθονησίου (294 εγγεγραμμένοι, 133 ψηφίσαντες), Δήμο Μεγίστης (Καστελλόριζο, 1.653 εγγεγραμμένοι, 348 ψηφίσαντες), ενώ τα τρία Διαπόντια Νησιά έχουν ενταχθεί στον Δήμο Κέρκυρας.


Κατόπιν τούτων
ερωτάται ο κ. Υπουργός:


Προτίθεται, προς αποκατάσταση της ισότιμης μέριμνας της Πολιτείας για τα μικρά ακριτικά νησιά της Νοτιοανατολικής και της Βορειοδυτικής Ελλάδας, καθώς επίσης και ως ένδειξη της προθέσεως της κυβέρνησης για εφαρμογή ενιαίας Νησιωτικής Πολιτικής για τα νησιωτικά συμπλέγματα του Αιγαίου και του Ιονίου, να επεκτείνει και για τους μόνιμους κατοίκους των τριών μικρών ακριτικών Διαπόντιων Νησιών (Ερείκουσσα, Μαθράκι, Οθωνοί) το δικαίωμα δωρεάν εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής περίθαλψης από τα στρατιωτικά νοσοκομεία, όπως προβλέπει η απόφασή του που αφορά τους κατοίκους του Καστελλόριζου, της Γαύδου και του Αγαθονησίου;


ο ερωτών Βουλευτής
Στέφανος Σαμοΐλης