Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

‟Μαγικές λύσεις ούτε τις τάξαμε,ούτε υπάρχουν”

Γράφει ο Βεντούρας Σπύρος
μέλος ΔΣ ΔΕΥΑΚ


Καθημερινά διοίκηση και εργαζόμενοι στη ΔΕΥΑΚ καταβάλλουν μια τεράστια προσπάθεια προκειμένου να εξασφαλιστεί η απαραίτητη επάρκεια νερού για το σύνολο των Κερκυραίων, αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών του νησιού μας και μέχρι στιγμής αυτό έχει επιτευχτεί με επιτυχία, παρά τις αντιξοότητες και τα όποια μικροπροβλήματα προκύπτουν.
Προβλήματα τα οποία χωρίς αμφιβολία ταλαιπωρούν....
 τους δημότες, αλλά όπως όλοι γνωρίζουν αυτά προϋπήρχαν από χρόνια, άρα, δεν οφείλονται σε αδράνεια η αμέλεια της σημερινής διοίκησης η οποία ανέλαβε καθήκοντα μόλις πριν από ένα χρόνο και η οποία ασφαλώς έχει καθήκον να αντιμετωπίζει τα όποια προβλήματα όσο πιο αποτελεσματικά μπορεί.
Όμως η αντιμετώπιση της καθημερινότητας, παρόλο που αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ, δεν είναι το μόνο που πρέπει να την απασχολεί.
Έχει χρέος (και το πράττει στο ακέραιο), να θωρακίσει την επιχείρηση οργανωτικά και οικονομικά, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στην κρίσιμη αυτή καμπή και να συνεχίσει να παρέχει την κοινωνική της προσφορά (γιατί δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας, η κατανόηση και η ευαισθησία με την οποία αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑΚ τους καταναλωτές, σε αντίθεση με άλλους οργανισμούς η Νομικά πρόσωπα όπως εφορία, ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ).
Αυτό είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η διοίκηση της ΔΕΥΑΚ, δουλεύοντας ακατάπαυστα, σεμνά και χωρίς τυμπανοκρουσίες για να αντιμετωπίσει τα καθημερινά προβλήματα αλλά και την αβελτηρία του Καλλικράτη, που εντελώς πρόχειρα, ειδικά στην περίπτωση της Κέρκυρας (μοναδική περίπτωση πανελληνίως), συνένωσε αναγκαστικά δέκα ΔΕΥΑ με τη κεντρική χωρίς να λάβει υπόψη βασικές παραμέτρους όπως την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ ήταν γνωστό ότι οι περιφερειακές ΔΕΥΑ δεν είχαν τεχνικές υπηρεσίες, (η ΤΥΔΚ μελετούσε και επέβλεπε τα έργα και για τις οικονομικές υποθέσεις χρησιμοποιούσαν πλήθος εξωτερικών συνεργατών).
Ήταν επίσης γνωστή η κακή οικονομική τους κατάσταση και η αδυναμία εξυπηρέτησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς ΔΕΗ, Ασφαλιστικούς οργανισμούς, Δ.Ο.Υ, τράπεζες, Εργολάβους, προμηθευτές, προσωπικό κλπ.. με συνέπεια την αδυναμία ολοκλήρωσης όσων έργων είχαν ξεκινήσει αλλά και την πλημμελή συντήρηση των εγκαταστάσεων, πχ σταθμών βιολογικού καθαρισμού, αντλιοστάσια κοκ...
Αυτά συνένωσε ο Καλλικράτης και μάλιστα σε μια εποχή όπου η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στη δίνη μιας άνευ προηγουμένου οικονομικής κρίσης, στα πρόθυρα πτώχευσης και με καθεστώς οικονομικής κατοχής.
Παρόλα αυτά η σημερινή Δημοτική αρχή και η Διοίκηση της ΔΕΥΑΚ κατάφερε σ' ένα μόλις χρόνο, να ζωντανέψει τα έργα φαντάσματα που παρέλαβε και σήμερα είναι πλέον βέβαιο ότι θα τελειώσουν και θα ανακουφίσουν τους κατοίκους σε ΛευκΙμμη, Μπενίτσα, Κασσιόπη, Αχαράβη, Σιδάρι, Σιναράδες και βέβαια είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι δεν θα χρειαστεί να επιστρέψουμε αρκετά εκατομμύρια ευρώ στην ΕΕ εξ αιτίας της μη έγκαιρης ολοκλήρωσης αυτών των έργων.
Όπως είναι βέβαιο πλέον ότι η οικονομία, το νοικοκυριό και η περιστολή δαπανών που έχει επιτευχτεί, θα οδηγήσει σε μια υγιή οικονομικά επιχείρηση, χωρίς την άμεση ανάγκη αυξήσεων της τιμής του νερού.
Η ΔΕΥΑΚ λοιπόν βρίσκεται στο σωστό δρόμο! έχει προοπτική! Μπορεί να εξασφαλίσει στους Κερκυραίους την απρόσκοπτη υδροδότηση τους και να ολοκληρώσει έργα τα οποία θα δώσουν στην Κέρκυρα μια άλλη διάσταση σε επίπεδο περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής.
Όμως εκτός από την αναγκαία και καλοδεχούμενη καλόπιστη κριτική, απαιτείται και χρόνος, γιατί μαγικές λύσεις ούτε τις τάξαμε, ούτε υπάρχουν.