Πέμπτη 12 Ιουλίου 2012

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΛΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΞΙΑΓΑΠΗΤΗ ΕΛΛΑΔΑ

Του Δημήτρη Καρύδη

Η δημοτική αστυνομία μοιράζει κλήσεις εσχάτως. Μία παράβαση είναι και η παρεμπόδιση σε πεζοδρόμιο. Σωστά, θα πείτε, ιδίως αν πρόκειται για τριαξονικό, ή άλλο όχημα μεγάλων διαστάσεων. Η παρεμπόδιση των πεζών είναι σοβαρό ζήτημα. Εξ ίσου σοβαρό ζήτημα είναι να ξέρει μία υπηρεσία να ανταποκριθεί στα ερωτήματα...
του πολίτη. Λ.χ. Ποιος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας; Ο πολιτικά υπεύθυνος. Αν οι υπηρεσίες απαντούσαν: «δεν ξέρω», τι θα λέγατε; Αν όμως η απάντηση είναι η «δημοτική επιτροπή κυκλοφορίας», η επόμενη ερώτηση είναι: Ποιος προϊσταται- πολιτικά- σε αυτήν; Η απάντηση «δεν ξέρουμε». Επικεφαλής της δημοτικής αστυνομίας είναι ο κ. Βλάσσης. Μόνο που ο κ. Βλάσσης δεν είναι ο πολιτικός προϊστάμενος. Αν ρωτήσετε: «Μήπως είναι ο Δήμαρχος;» η απάντηση είναι η σιωπή. Πάλι δεν ξέρουν. Τουτέστιν: Πιθανόν να είναι. Πιθανόν να μην είναι.
Συμπέρασμα: Μέχρι τώρα υπάρχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να κόβουν τις κλήσεις, υπάρχουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να βεβαιώνουν ότι προσήλθες να πληρώσεις. Με τη βεβαίωση ότι προσήλθες, ας το πούμε έτσι, η επόμενη φράση που ακούς είναι: «Στον απέναντι διάδρομο στο ταμείο.Πληρώνετε και είστε εντάξει». Πριν όμως πάρεις το χαρτάκι πρέπει να έχεις πάρει μαζί σου το ΑΦΜ και τη ΔΟΥ στην οποία υπάγεσαι. Σημειώνεται το ΑΦΜ, η ΔΟΥ, το όνομα, το επώνυμο, το πατρώνυμο, η διεύθυνση κατοικίας.
Πας στο Ταμείο πληρώνεις το 50%, σου δίνουν την απόδειξη και «είσαι έτοιμος». Ερώτηση: «Εκπίπτει το πρόστιμο από το εισόδημα»; Η απάντηση είναι «όχι».
Συμπέρασματα:
1. Η γραφειοκρατία που υπάρχει εξυπηρετεί το σύστημα και όχι τον πολίτη. Ο πολίτης πρέπει να πάει στο Μαράσλειο, να πάρει τη βεβαίωση, να πάει στο Ταμείο, τουτέστιν να «τρέξει» στον απέναντι διάδρομο.
2. Αν κάνει το λάθος και δεν έχει μαζί του το ΑΦΜ πρέπει να ξαναπροσπαθήσει.
3. Η γραφειοκρατία φρόντισε για όλα, όμως δεν φρόντισε ώστε με μία στάση να πληρώνει ο πολίτης και να παίρνει τη βεβαίωση του. Άλλος κόβει την κλήση, άλλος βεβαιώνει ότι ο πολίτης πληρώνει, άλλος εισπράττει. Τρεις μισθοί για να εισπραχθεί το ιλλιγγιώδες ποσό των 10 ευρώ. Τόσο ήταν το κόστος της παράβασης.
4. Σε σχόλιο του τύπου γιατί δεν τα εισπράττετε εσείς που βεβαιώνετε τα στοιχεία και την προσέλευση, η απάντηση ήρθε με ένα άλλο σχόλιο εργαζόμενου, «να τα εισπράττει η δημοτική αστυνομία απευθείας». Η απάντηση σε αυτό ήταν ότι «έχετε σύλλογο, κάνετε προτάσεις για λιγότερη γραφειοκρατία». Στην ουσία όμως ένας εργαζόμενος έριχνε το «μπαλάκι» σε έναν άλλο. Ο ίδιος όμως θα κρατούσε τη θέση εργασίας του, ο δήμος, (ο λαός δηλ.) θα πλήρωνε έναν ακόμα μισθό, το μισθό του και λύση πάλι δε θα είχε βρεθεί.
5. Τέλος, ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα είναι αξιαγάπητη χώρα είναι ότι έχει σχεδόν 2 εκατομμύρια μετανάστες νόμιμους και μη. Και 11 εκατομμύρια κατοίκους. Αυτά τα 11 εκατ. πρέπει να αποδεικνύουν καθημερινά ότι αυτοί, είναι αυτοί. Δηλαδή: Εγώ ο Δημήτρης Καρύδης, βεβαιώνω ότι είμαι ο Δημήτρης Καρύδης, με πατρώνυμο Σπυρίδων, μένω στην τάδε οδό και επειδή αυτό δεν αρκεί, έχω αυτό το ΑΦΜ. Η αστυνομική ταυτότητα απόδειξης της ταυτοπροσωπίας δεν αρκεί. Το ΑΦΜ προφανώς χρειάζεται για τις ανάγκες της παραπάνω γραφειοκρατίας. Υποθέτω. Γενικά: Στην Ελλάδα δεν υπάρχεις. Πρέπει διαρκώς να αποδεικνύεις ότι εσύ, είσαι εσύ. Ο εσύ, που είσαι εσύ, πρέπει να έχει ΑΦΜ (στην περίπτωσή μας). Σε άλλη περίπτωση ο εσύ, που είσαι εσύ, πρέπει πιθανόν να επικυρώσει τη φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας ώστε να είναι βέβαιη η γραφειοκρατία, ότι εσύ, που βεβαιώνεις ότι είσαι εσύ, είσαι όντως εσύ, και δεν είναι κάποιος άλλος. Και ενώ εμείς ταλαιπωρούμαστε τόσο πολύ με την αξιαγάπητη Ελλάδα, απορώ τι της βρίσκουν οι μετανάστες που έρχονται εδώ; Μάλλον δεν ξέρουν που πάνε. Αλλά ίσως και να ξέρουν. Διότι για αυτούς δεν ισχύουν αυτά.


Υ.Γ. Και να μην το ξεχάσω: Το τεράστιο και βαρύ όχημα που παρεμπόδιζε την πρόσβαση στο πεζοδρόμιο, όπως με πληροφορεί η πηγή μου, ήταν ένα μηχανάκι πενηνταράκι. Κάποιου φτωχού, προφανώς.


Υ.Γ. Είναι ολοφάνερο ότι οι υπάλληλοι κάνουν τη δουλειά τους. Δεν ξέρω όμως, αν ο πολιτικός προϊστάμενος είναι ευχαριστημένος από τη δική του. Για το λόγο αυτό θα δημοσιεύω τακτικά φωτογραφίες με παραβάσεις που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά του και δεν εισπράτει δεκάρα τσακιστή ο δήμος. Και μη μου πείτε ότι δεν έχετε προσωπικό. Αυτό βρέθηκε όταν ήταν να «γράψουν» το μηχανάκι του φτωχού.


Υ.Γ. Παρακαλώ τον κ. Δήμαρχο να μοιράσει σε όλες τις υπηρεσίες το έγγραφο με την κατανομή αξιωμάτων και αρμοδιοτήτων. Τουλάχιστον σε αυτό να ξέρουν να απαντούν οι υπηρεσίες του. Για όλα τα άλλα είναι ολοφάνερο ότι κανείς εκ των δύο μερών δεν μπορεί να κάνει τίποτα.(Η αξιαγάπητη Ελλάδα που λέγαμε παραπάνω…..).