Παρασκευή 1 Ιουνίου 2012

Η διακήρυξη και το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Ανεξάρτητης Κίνησης Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας (ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών Κέρκυρας)

Συνάδελφε,
Ίσως για πρώτη φορά οι εκλογές για ανάδειξη Διοικητικού Συμβουλίου έχουν τόση βαρύτητα για εμάς και το μέλλον του Κλάδου μας. Σ’ αυτή τη δύσκολη ώρα για τον τόπο και την εκπαίδευση οφείλουμε να μείνουμε ενωμένοι και με κοινή στόχευση για να αντιπαλέψουμε και να αλλάξουμε τις μνημονιακές πολιτικές...
που «κλέβουν» τη ζωή μας και υποθηκεύουν το μέλλον της Ελλάδας. Ήρθε η ώρα που ο Σύλλογός μας θα πρέπει να βγει από το καβούκι του χωρίς αγκυλώσεις και τακτικισμούς!
Η σχολική χρονιά 2011 – 2012 ήταν η χειρότερη για την εκπαίδευση επειδή:
• Χάθηκαν χιλιάδες ώρες διδασκαλίας, αφού στην αρχή της σχολικής χρονιάς απουσίαζαν χιλιάδες εκπαιδευτικοί αλλά και τα βιβλία.
• Οι σχολικές επιτροπές δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν στην κάλυψη ακόμα και των βασικών λειτουργικών αναγκών των σχολείων.
• Το Νηπιαγωγείο συνεχίζει να είναι το «αποπαίδι» της εκπαίδευσης. Η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή παραμένει ξεχασμένη στις «καλένδες».
• Προχώρησαν σε συγχωνεύσεις, υποβιβασμούς και καταργήσεις σχολικών μονάδων με μόνο γνώμονα την εξοικονόμηση πόρων.
• Οι δράσεις για τη σχολική στέγη έχουν «παγώσει».
• Έγιναν ελάχιστοι διορισμοί εκπαιδευτικών με περιορισμένες προσλήψεις αναπληρωτών δημιουργώντας συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα.
• Ο διορισμός εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής, παρά τις υποσχέσεις, μεταφέρθηκε στις «καλένδες».
• Οι μεταθέσεις ήταν ελάχιστες, ενώ για πρώτη φορά καθυστέρησαν τόσο πολύ οι αποσπάσεις των εκπαιδευτικών.
• Ο θεσμός του ολοήμερου σχολείου βρέθηκε στο στόχαστρο με την κατάργηση ολοήμερων τμημάτων στα ολιγοθέσια σχολεία.
• Ο θεσμός της 2ης ξένης γλώσσας έγινε έρμαιο των εγκυκλίων του Υπ. Παιδείας.
• Απουσιάζει ουσιαστική επιμόρφωση, αφού καταργήθηκε ο 90χρονος θεσμός της δίχρονης Μετεκπαίδευσης, ενώ για δεύτερη συνεχή χρονιά δε δόθηκαν εκπαιδευτικές άδειες για μεταπτυχιακά και διδακτορικά.
• Τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα «κατεδαφίζονται»!
• Η αφαίμαξη στα εισοδήματά μας συνεχίζεται με ασταμάτητο και προκλητικό τρόπο με δραματικές μειώσεις μισθών για όλους. Μισθός νεοδιόριστου (χωρίς προηγούμενη εργασία στο Δημόσιο) 660€ το μήνα και 577€ για όσους εργάζονται πρώτη φορά στο Δημόσιο κι έχουν κρατήσεις ΙΚΑ και ταυτόχρονο καλπασμό της ακρίβειας! Κατάργηση των επιδομάτων γάμου, εξωδιδακτικής απασχόλησης, κίνητρου απόδοσης, μεταπτυχιακών σπουδών, ειδικής αγωγής και διδακτικής προετοιμασίας. Τα επιδόματα εορτών και άδειας παραμένουν «φιλοδωρήματα» 500€ και 250€ μεικτά, («τσεκουρωμένα» και αυτά από προηγούμενες κυβερνητικές αποφάσεις).
• Με το νέο βαθμολόγιο – «ποινολόγιο»: Ελάχιστοι εργαζόμενοι θα παίρνουν προαγωγή λόγω αυθαίρετων ποσοστώσεων για τη μετάβαση από τον ένα βαθμό στον επόμενο. Οι βαθμοί αυξάνονται από 3 σε 6 με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα ασφυκτικό πλαίσιο χωρίς να διασφαλίζεται η αξιοκρατία και η απρόσκοπτη προαγωγή. Η μισθολογική εξέλιξη συνδέεται άμεσα με τις βαθμολογικές προαγωγές!
• Οι δαπάνες για την Παιδεία έχουν υποστεί καθίζηση. Βρίσκονται κάτω από το 2,70% ενώ οι κυβερνώντες έταζαν «λεφτά υπάρχουν» και θα δώσουν το 5% του ΑΕΠ για την Παιδεία.
• Τα Γραφεία Εκπαίδευσης έκλεισαν ενώ το Υπουργείο Παιδείας βομβαρδίζει συνεχώς με αντικρουόμενες εγκυκλίους.
• Η εκπαίδευση Ελληνοπαίδων εξωτερικού απαξιώθηκε.
• Αποτελεί «κόκκινη γραμμή» η σύνδεση της αξιολόγησης με την ακώλυτη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών. Στόχος πρέπει να είναι η βελτίωση του εκπαιδευτικού και του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου.
• Η προχειρότητα, οι πειραματισμοί και οι εκπτώσεις με τον ΕΟΠΥΥ κατεδαφίζουν το κοινωνικό κράτος και τη δημόσια υγεία.
Συνάδελφε,
Ο ρόλος και η υπόστασή μας κλονίζονται καθημερινά. Μας καλούν να πληρώσουμε την κρίση, τη στιγμή που είμαστε οι μοναδικοί που δεν έχουμε καμιά απολύτως ευθύνη γι' αυτή. Τα μέτρα που μας επέβαλαν έχουν αλλάξει δραματικά το εργασιακό τοπίο αλλά και τις ζωές μας. Πέραν της αδικαιολόγητης και χωρίς πρόνοια μισθολογικής μας εξαθλίωσης παρατηρούμε και μια γενικότερη απαξίωση του ρόλου του εκπαιδευτικού λειτουργού. Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και γενικότερα η εκπαίδευση που αποτελεί τη βάση της κοινωνικής πυραμίδας αντί να τοποθετείται σε περίοπτη θέση από την κάθε κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το χρώμα και την πολιτική της ιδεολογία, μοιάζει το παραπαίδι μιας κοινωνίας που δείχνει να διαλύεται συθέμελα.
Σε αυτό το περιβάλλον, το Συνδικαλιστικό Κίνημα είναι εγκλωβισμένο στις παθογένειες του. Κάποιοι έχουν πάρει «διαζύγιο» από τους εκπαιδευτικούς και οδηγούν το Συνδικαλιστικό Κίνημα σε αδιέξοδο σιωπώντας μπροστά στα «εγκλήματα» που συντελέστηκαν. Κάποιοι έχουν επιδοθεί σε συστηματική προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας επενδύοντας στο ψέμα και το συναισθηματικό λαϊκισμό για να αποκομίσουν παραταξιακό όφελος. Θέλουν μόνο να διαμαρτύρονται και να φωνάζουν αποφεύγοντας τους κοινούς βηματισμούς δράσης και δε στηρίζουν καμία πρόταση σύνθεσης, ενότητας και αγώνα. Δημιουργούν «χαρακώματα» και διχάζουν τον Κλάδο για να επιβιώσουν συνδικαλιστικά. Κάποιοι άλλοι διαχωρίζουν και δημιουργούν σύγχυση στους εργαζόμενους. Έχουν εγκλωβιστεί στις ξεπερασμένες και δογματικές ιδεολογίες τους, με ξύλινο συνδικαλιστικό λόγο και ψευτοπροοδευτικό προφίλ, αποπροσανατολίζοντας τους εκπαιδευτικούς. Ακολουθούν τη ρητορική της ανυπακοής και της ανατροπής του συστήματος της αστικής δημοκρατίας, κρατώντας για τον εαυτό τους το δόγμα της μοναδικής αλήθειας.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Σε Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας όπου οι αριστερές παρατάξεις εκμεταλλευόμενες την ισχνή παρουσία των συναδέλφων, πέρασαν θέσεις των πολιτικών τους φορέων όπως το «Έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση» λες και αυτό ήταν το θέμα που ενδιέφερε τον κάθε συνάδελφο.
Η Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών ΠΕ Κέρκυρας αρνούμενη να δεχθεί την παραίτηση στην οποία μας προστάζουν οι καιροί, αλλά και συναισθανόμενοι την ανάγκη για συλλογική προσπάθεια, ζητά από όλους μας να αναδείξουμε τα πρόσωπα που πιστεύουμε ότι είναι σε θέση να δουν και να βαδίσουν πέρα από στερεότυπα και προς όφελός μας.
Η Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών ΠΕ Κέρκυρας θεωρεί ότι πιο πολύ από ποτέ ήρθε η ώρα να ξεπεραστούν οι παραταξιακές αγκυλώσεις και όλοι μαζί, συνδικαλιστές και μη, να υιοθετήσουμε ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο που θα περικλείει όλες τις απόψεις και όλα τα πρόσωπα χωρίς περιορισμούς και περιχαρακώσεις, ώστε να επιτρέψουμε στον Κλάδο μας να ανασάνει.
Ας είμαστε εμείς οι εκπαιδευτικοί μπροστάρηδες και ανανεωτές του συνδικαλισμού. Ας πάψουμε τους διαχωρισμούς του «εμείς» και του «εσείς». Ας αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας για ένα καλύτερο αύριο.
Η Δημοκρατική Ανεξάρτητη Κίνηση Εκπαιδευτικών ΠΕ Κέρκυρας ΑΠΑΙΤΕΙ:
 Μόνιμο διορισμό όλων των εκπαιδευτικών που καλύπτουν κενές θέσεις και πρόσληψη αναπληρωτών μόνο σε μεμονωμένες και έκτακτες περιπτώσεις. Κανένα άλλο εργασιακό καθεστώς να μη μας βρίσκει σύμφωνους.
 Κατάργηση του Ν. 3848/2010. Κατάργηση της 2χρόνης υποχρεωτικής παραμονής στην οργανική θέση για νεοδιόριστους και μόνιμους.
 Ρύθμιση της μοριοδότησης των μεταθέσεων αλλά και των αποσπάσεων σε δικαιότερη και ορθολογικότερη βάση.
 Όχι στην αξιολόγηση η οποία επεμβαίνει στη μισθολογική εξέλιξη.
 Ναι στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών που θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των λειτουργών της Εκπαίδευσης αλλά και των μονάδων της.
 Επανίδρυση και αναβάθμιση της μετεκπαίδευσης που τόσο βίαια και άδικα διεκόπη.
 Έλεγχο των παιδαγωγικών κριτηρίων με τα οποία δημιουργήθηκαν τα προγράμματα σπουδών των 800+161 σχολείων διευρυμένου ωραρίου.
 Επανεξέταση της έντονης εισβολής ειδικοτήτων στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση με κριτήρια μη σεβαστά ούτε για τους εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων ούτε για τους μαθητές.
 Αξιοπρέπεια σε μισθούς και συντάξεις.
 Προάσπιση και επαναφορά των ιατροφαρμακευτικών μας δικαιωμάτων που εμείς χρηματοδοτούμε.
Φίλες και Φίλοι συνάδελφοι,
Ας είναι η ψήφος σας ένα μήνυμα ότι ο συνδικαλισμός δεν είναι η φωνή των κομμάτων. Όλοι μαζί ας κάνουμε το συνδικαλισμό φωνή και αντάρα του λαού στα κόμματα. Με υπευθυνότητα, αγωνιστικότητα και πίστη στις αρχές, τα ιδανικά και τις αξίες μας, καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας να μείνουν συσπειρωμένοι και όρθιοι στις επάλξεις του αγώνα για ένα Σύλλογο, φωνή του κάθε συναδέλφου.
Στις 7 Ιουνίου επιλέγουμε και ψηφίζουμε:
Για Διοικητικό Συμβούλιο (ως και εννέα από τους παρακάτω υποψήφιους)
ΑΝΔΡΙΩΤΗ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΝΗΠ. ΑΓΙΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ
ΑΡΓΥΡΟΣ ΦΩΤΗΣ-ΜΑΡΙΟΣ 11ο Δ.Σ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΓΑΣΤΕΡΑΤΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ 13ο Δ.Σ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ
ΔΙΒΑΝΕ ΜΑΡΙΑ Δ.Σ. ΓΙΑΝΝΑΔΩΝ
ΖΟΥΛΑ ΜΑΙΡΗ ΣΧ. Κ. ΑΓΡΟΥ
ΙΣΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ Δ.Σ. ΠΕΤΡΙΤΗ
ΚΑΡΑΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ 2ο ΣΧ. Κ. ΘΙΝΑΛΙΩΝ
ΚΩΤΣΙΝΗ ΜΑΡΙΑ ΣΧ. Κ. ΑΓΡΟΥ
ΛΕΜΟΝΙΔΟΥ ΝΑΝΑ Δ.Σ. ΔΟΥΚΑΔΩΝ
ΜΑΓΟΥΛΑΣ ΒΑΣΙΛΗΣ Δ.Σ. ΑΓΙΟΥ ΜΑΤΘΑΙΟΥ
ΜΑΜΑΛΟΥ ΝΟΡΑ Δ.Σ. ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
ΜΑΤΑΤΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ Δ.Σ. ΛΑΚΩΝΩΝ
ΜΟΥΖΑΚΙΤΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ Δ.Σ. ΑΥΛΙΩΤΩΝ
ΜΠΕΡΜΠΕΗ ΜΑΡΙΑ Δ.Σ. ΚΑΡΟΥΣΑΔΩΝ
ΝΙΚΟΜΑΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ 1ο ΣΧ. Κ. ΘΙΝΑΛΙΩΝ
ΠΑΠΑΒΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΦΑΝΗΣ 4ο Δ.Σ. ΛΕΥΚΙΜΜΗΣ
ΠΑΤΕΖΑ-ΜΟΥΖΑΚΙΤΗ ΠΕΡΙ ΝΗΠ. ΑΥΛΙΩΤΩΝ
ΡΩΜΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Δ.Σ. ΑΓΙΟΥ ΜΑΡΚΟΥ
ΦΩΤΣΗΣ ΣΠΥΡΟΣ Δ/ΝΣΗ Π.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ


Για Ελεγκτική Επιτροπή
ΛΙΑΣΚΟΥ-ΜΠΑΚΟΛΑ ΜΑΡΙΕTΤΙΝΑ Δ.Σ. ΚΑΡΟΥΣΑΔΩΝ


Συνεχίζουμε τον αγώνα
για διεκδικητικό, ανεξάρτητο Συνδικαλιστικό Κίνημα με πρόταση!
Συγκρουόμαστε με την παρακμή, το λαϊκισμό και τους θαυμαστές τους!