Πέμπτη 31 Μαΐου 2012

Σύσκεψη για την Λαθρομετανάστευση στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων με θέμα τη λαθρομετανάστευση – Δηλώσεις Περιφερειάρχη Ι.Ν. (Το Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας)

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ιονίων Νήσων, με θέμα τη λαθρομετανάστευση, στον απόηχο της συζήτησης και του σχετικού ψηφίσματος που εξέδωσε στη τελευταία του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, για τα προβλήματα στη περιοχή «Μαντούκι», στην Κέρκυρα.
Στη σύσκεψη, υπό τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Ιονίων Νήσων, Δημήτρη Τσιότσιο, συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Ι.Ν, Σπυρίδων Σπύρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Κέρκυρας, Χρήστος Σκούρτης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος αρμόδιος σε θέματα...
Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Μηλιώτης, ο Περιφερειακός Διευθυντής Ιονίων Νήσων του Λιμενικού Σώματος, Σταμάτης Ράπτης, ο Λιμενάρχης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας, Σπύρος Κοντομάρης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.
Μετά τη σύσκεψη ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπυρίδων Σπύρου, δήλωσε:
«Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν στη σημερινή συνάντηση – ενημέρωση, με αφορμή και τα τελευταία γεγονότα που έγιναν στο «Μαντούκι».
Μετά τη συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όπου τέθηκε το θέμα της λαθρομετανάστευσης και των προβλημάτων που δημιουργούνται, δώσαμε συνέχεια σήμερα για να εξειδικεύσουμε τη στάση μας και τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος».


Το πρόβλημα είναι εθνικό αλλά και κοινωνικό - πολιτικό


«Το πρόβλημα είναι εθνικό αλλά και κοινωνικό - πολιτικό και εστιάζεται, κυρίως, στην Κέρκυρα η οποία αποτελεί πύλη εξόδου προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να εκτιμήσουμε και να αξιολογήσουμε τα όσα έγιναν στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από την προηγούμενη συνάντησή μας στον ίδιο χώρο και δεν το εστιάσαμε μόνο στη περιοχή του «Μαντουκιού». Προφανώς δώσαμε έμφαση στη συγκεκριμένη περιοχή εξ αιτίας των τελευταίων γεγονότων αλλά δεν είναι τοπικό θέμα, είναι γενικό. Είναι ένα θέμα που άπτεται των σχέσεων της κοινωνίας μας με τους μετανάστες ή λαθρομετανάστες και η γενική εκτίμηση είναι ότι δεν έχουν εκδηλωθεί, πλην ελαχίστων περιπτώσεων, ξενοφοβικά ή ρατσιστικά σύνδρομα, τα οποία βεβαίως όλοι τα αποδοκιμάζουμε, πολύ περισσότερο σε μια χώρα που η Δημοκρατία και η Ελευθερία αποτελούν το υπόβαθρό της, προσεγγίζουμε όμως το πρόβλημα στις πραγματικές τους διαστάσεις».


Το Κράτος μεταφέρει σε μας τις ευθύνες


«Μια άλλη διάσταση η οποία αναδείχθηκε μέσα από τη συζήτηση μας, είναι ότι – δυστυχώς - βλέπουμε ότι η απουσία του κράτους και οι αποφάσεις που το ίδιο το κράτος έπρεπε να λαμβάνει, δημιουργούν ένα έλλειμμα και μεταφέρει σε εμάς ευθύνες χωρίς να διαθέτουμε τις ανάλογες αρμοδιότητες. Εκτός βεβαίως από τον τομέα της υγειονομικής ευθύνης και του ελέγχου, δεν έχουμε καμία άλλη δυνατότητα.
Είχαμε τη διαβεβαίωση από τον κύριο Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Ι.Ν και από τις Λιμενικές αρχές, ότι η συζήτηση που έγινε την προηγούμενη φορά και τα αποτελέσματα αυτής υλοποιούνται και απαγορεύουν την είσοδο σε παράνομους μετανάστες οι οποίοι στερούνται των σχετικών εγγράφων, από το λιμάνι της Ηγουμενίτσας προς την Κέρκυρα. Διαπιστώθηκε, όμως, ότι έχουν και άλλες δυνατότητες εξόδου με κατεύθυνση προς την Ιταλία από άλλα σημεία της απέναντι ακτής, τα οποία σημεία ελέγχονται καθημερινά, αλλά δεν είναι τόσο εύκολο να αποφευχθεί τελείως αυτός ο κίνδυνος.
Προσπαθούμε, με συγκεκριμένη στόχευση, να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα τα οποία σχετίζονται με μικροπαραβατικότητα και της μικροεγληματικότητας και εν πάσει περιπτώσει αυτό που η αστυνομία, μαζί με το λιμενικό, οφείλουν να πράττουν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, για να αποφεύγονται ανάλογα επεισόδια.
Θέλουμε να πιστεύουμε και προς αυτή την κατεύθυνση κινούνται οι ενέργειές μας και οι πρωτοβουλίες μας, να αποφευχθούν δυσάρεστα γεγονότα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και κυρίως κατά την τουριστική περίοδο».


Να χαρακτηριστεί η Κέρκυρα ως τόπος εξαίρεσης παραμονής μεταναστών


«Αυτό που συνεκτιμούμε από τη συζήτηση είναι να απαιτήσουμε από το Κράτος, από την Κυβέρνηση, από τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τον Αρχηγό της Αστυνομίας να εκδώσουν εντολή, η οποία είχε ζητηθεί και στο παρελθόν και δεν υλοποιήθηκε, η Κέρκυρα, όπως η Πάτρα, η Θεσπρωτία και η Κορινθία, να χαρακτηρισθούν ως τόπος εξαίρεσης παραμονής λαθρομεταναστών. Σύμφωνα με το Δουβλίνο 2, το οποίο παρέχει αρκετά δικαιώματα στους λαθρομετανάστες και υποχρεώσεις στις χώρες υποδοχής, όπως είναι η Ελλάδα, δεν επιτρέπει να επαναπροωθηθούν αμέσως αν δεν περάσει κάποιο χρονικό διάστημα.
Πρέπει λοιπόν η Κέρκυρα να εξαιρεθεί, όπως η Ηγουμενίτσα και η Πάτρα από την παραμονή λαθρομεταναστών για να απαλειφθεί η δυνατότητα εισόδου τους στο νησί.
Επομένως ένα επίπεδο το οποίο θα είναι διεκδικητικό είναι να ζητήσουμε και την οικονομική στήριξη και τη φροντίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να θεωρήσει, με κάθε κόστος, τα εθνικά μας σύνορα, ως σύνορα της Ευρώπης.
Και βέβαια να υπάρξουν όλες εκείνες οι αποφάσεις για τα άτομα που πρέπει να αποχωρήσουν από τα νησιά μας, να υπάρχουν χώροι συγκέντρωσης και φροντίδας.
Το πρόβλημα το παρακολουθούμε συνεχώς, το προσεγγίζουμε στην ουσία του, διατηρώντας και την κοινωνική και την ανθρωπιστική διάσταση, που δεν πρέπει κανείς να την ξεχνάει, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που υπάρχουν και στο πλαίσιο του Νόμου που ισχύει.
Για το «Μαντούκι», βέβαια, πρέπει να πω μετά τους ελέγχους που έγιναν, διαπιστώθηκε ότι κάποιοι μένουν σε ενοικιαζόμενα σπίτια, κάποιοι σε εγκαταλελειμμένα κτήρια, ο κίνδυνος είναι πάντοτε ορατός αλλά δεν υστερεί από τον κίνδυνο που υπάρχει σε άλλες περιοχές, όπως στη βόρεια Κέρκυρα και είναι καλό να υπάρχουν συνεννοήσεις, να μην δημιουργείται τόση ένταση, την οποία βεβαίως την κατανοεί κανείς μέχρις ενός σημείου, αλλά θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε πιο υπεύθυνα και πιο προσεκτικά».