Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Ο Σ. Σπύρου έθεσε τα προβλήματα στη Διαμαντοπούλου- Το ερώτημα είναι: Τώρα που το ΠΑΣΟΚ θα πάει κατά διαόλου στις εκλογές, έχουν οι υπουργοί του λόγο να "νοιάζονται"- Εσύ Σπύρο τα είπες, αλλά....

Δέκα ήταν τα βασικά σημεία στα οποία επικέντρωσε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπ. Σπύρου, την παρέμβαση που έκανε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Περιφερειαρχών με την Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, ενώ επεσήμανε, επίσης, ότι η γραφειοκρατία «σκοτώνει» κάθε πρωτοβουλία και δυσχεραίνει το έργο του, η ουσιαστική αποκέντρωση δεν έχει ακόμη γίνει και πολλά...
από τα έργα καθυστερούν να δημοπρατηθούν εξαιτίας του πολύπλοκου συστήματος απαλλοτριώσεων.

Στο τραπέζι η απεργία της ΠΝΟ και τα «ορφανά» λιμάνια

Σημείο αιχμής στην αναφορά του Περιφερειάρχη ήταν η απεργία της ΠΝΟ που έχει εξαγγελθεί και που, κυρίως, για τα νησιά αυτό αποτελεί οικονομική καταστροφή, όπως είπε.
Ένα επιπλέον σημείο στο οποίο αναφέρθηκε ο Περιφερειάρχης ήταν η διαχείριση των «ορφανών» λιμανιών της Π.Ι.Ν. και ζήτησε, ακόμη μια φορά, να περάσει η διαχείριση αυτή στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Τι ζήτησε ο Περιφερειάρχης από την Άννα Διαμαντοπούλου


1. Ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων - Ανάγκη επιτάχυνσης διαδικασιών με στόχο τη συγκράτηση θέσεων εργασίας και καταπολέμηση ανεργίας.


2. Θαλάσσιες συγκοινωνίες - Πρόταση: μεταφορικό ισοδύναμο για την ενίσχυση ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων των νησιών μας.


3. Υδροπλάνα - Προώθηση νομοθετικής ρύθμισης για τα υδατοδρόμια, με στόχο την
ενδοπεριφερειακή σύνδεση των νησιών.


4. Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Τουρισμού Κέρκυρας
Α. Εντάξεις έργων και δράσεων και χρηματοδότησή τους
Β. Πρόταση για ειδικά αναπτυξιακά προγράμματα για τα άλλα νησιά του Ιονίου
(Λευκάδα – Κεφαλονιά – Ζάκυνθος).


5. Μαρίνες Αργοστολίου και Ζακύνθου - Πρόταση : Ολοκλήρωση έργων (λιμενικών, χερσαίων) με σύμβαση παραχώρησης σε ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει τη λειτουργία τους.


6. Πολιτικές ενίσχυσης μικρών νησιών - Πρόταση : Σχέδιο δράσης για συγκράτηση πληθυσμού, τις άγονες γραμμές, την τηλεϊατρική, την απασχόληση.


7. Προώθηση έργων ύδρευσης Κέρκυρας - Υπάρχουν οι μελέτες, οι εγκρίσεις, οι αδειοδοτήσεις για το σύνολο των έργων, αλλά και για τις επί μέρους εργολαβίες.


8. Απλούστευση διαδικασιών για τις εγκρίσεις, αδειοδοτήσεις έργων επί
αιγιαλού και παραλίας και ουσιαστική τεχνική βοήθεια των φορέων υλοποίησης έργων ΕΣΠΑ.


9. Προγράμματα Ευρώπη 2020 - Να προβλεφθούν πιστώσεις για έργα υποδομής στις νησιωτικές περιφέρειες.


10. Αεροπορική σύνδεση νησιών - Πρόταση: Αύξηση δρομολογίων άγονης γραμμής για την καλοκαιρινή περίοδο.