Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:Μέτρα για την ανακούφιση των νοικοκυριών από την υπερχρέωση

Μέσα στο ζοφερό κλίμα των μνημονίων, της λιτότητας, των περικοπών, των χαρατσιών, της ανεργίας, το πρόβλημα της υπερχρέωσης των νοικοκυριών (δάνεια, κάρτες) γίνεται σοβαρότατο και δυσβάσταχτο.
Δάνεια, τόκοι, δόσεις, έχουν γονατίσει τα νοικοκυριά. Βλέπουμε περιπτώσεις όπου...
 η εκκαθάριση μηνιαίας μισθοδοσίας φθάνει να είναι και αρνητική!
Οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών προς τις τράπεζες υπερβαίνουν το ποσό των 112 δις ευρώ. Ένα πολύ μεγάλο μέρος των δανειακών υποχρεώσεων δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί, λόγω της δραματικής επιδείνωσης της οικονομικής δυνατότητας των δανειοληπτών. Τα τελευταία "μνημονιακά" χρόνια, τριπλασιάστηκαν τα στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν.
Για τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ, αυτό που προέχει δεν είναι η εξασφάλιση των υπερκερδών των τραπεζών, αλλά η επιβίωση της κοινωνίας.
Ζητάμε να παρθούν άμεσα μέτρα για την οικονομική ανακούφιση των εργαζομένων, των ανέργων, των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Προτείνουμε τέτοια μέτρα:
Ζητάμε: διαγραφή των χρεών για τους δανειολήπτες που το ατομικό ή οικογενειακό τους εισόδημα δεν υπερβαίνει το ποσόν που λογίζεται ως όριο φτώχειας.
Ζητάμε: αντίστοιχη μείωση των χρεών για όσους υπέστησαν μείωση στο εισόδημά τους ή έχασαν την εργασία τους.
Ζητάμε: η μηνιαία καταβολή δόσεων σε όλες τις τράπεζες να μην υπερβαίνει το 30% των μηνιαίων ατομικών ή οικογενειακών αποδοχών.
Ζητάμε: να γίνει μείωση των επιτοκίων σε λογικά όρια. Ιδιαίτερα για τα καταναλωτικά δάνεια, τα επιτόκια ξεπερνούν κάθε κανονιστικό όριο.
Είναι αναγκαίο να μπει επιτέλους φραγμός στην ασυδοσία των τραπεζών. Το τραπεζικό λόμπι, την τελευταία δεκαετία ιδιαίτερα, παραβιάζει συστηματικά τα υγιή κριτήρια παροχής δανείων. Έσπρωξε χιλιάδες εργαζόμενους και νοικοκυριά στην υπερχρέωση, αδιαφορώντας για τους κινδύνους στην κοινωνία και στην οικονομία.
Αυτό πρέπει να σταματήσει. Η κοινωνία και τα νοικοκυριά πρέπει ν' απαλλαγούν απ' το βρόγχο του υπερδανεισμού. Η κοινωνία και τα νοικοκυριά δεν μπορούν να δεχθούν άλλες θυσίες στο βωμό του τραπεζικού κέρδους.