Δευτέρα 5 Μαρτίου 2012

ΕΡΓΑΚ:Η ΔΕΗ ΔΗΜΟΣΙΑ – ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ ΣΗΜΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΛΑΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ.-ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΛΑΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ.

ΑΥΤΟΥΣΙΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ 2.
Μέτρα για την αύξηση του ανταγωνισμού στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας


«Η Κυβέρνηση οριστικοποιεί τα μέτρα που διασφαλίζουν την πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. [ 1ο τρίμηνο 2012].
Η Κυβέρνηση αρχίζει την εφαρμογή των μέτρων που διασφαλίζουν την πρόσβαση τρίτων στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. [ 2ο τρίμηνο 2012].
Ολοκληρώνεται η εφαρμογή των μέτρων που....
 διασφαλίζουν την πρόσβαση ανταγωνιστών της ΔΕΗ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη. Οι τρίτοι μπορούν να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά την παραγωγή από λιγνίτη στην ελληνική αγορά. [ Νοέμβριος του 2013]
Στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ , η Κυβέρνηση λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να μπορέσει να πωλήσει υδροηλεκτρική παραγωγική ικανότητα και άλλα παραγωγικά περιουσιακά στοιχεία σε επενδυτές. Η εν λόγω πώληση είναι χωριστή από την αποεπένδυση της λιγνιτικής παραγωγικής ικανότητας που προβλέπεται στην απόφαση της Επιτροπής για την ελληνική υπόθεση λιγνίτη. Ωστόσο, μπορεί να δοθεί στους επενδυτές η δυνατότητα αγοράς υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας / λοιπών παραγωγικών περιουσιακών στοιχείων μαζί με τη λιγνιτική παραγωγική ικανότητα που προβλέπει η εν λόγω απόφαση. Η πώληση υδροηλεκτρικής παραγωγικής ικανότητας (α) δεν θα καθυστερήσει την πώληση λιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων πέραν του χρονικού πλαισίου που προβλέπει η σχετική Απόφαση της Επιτροπής και (β) δεν θα εμποδίζει την πώληση λιγνιτικών περιουσιακών στοιχείων άνευ ελάχιστης τιμής».


Αυτή είναι η πολιτική που προωθεί μέσω του νέου μνημονίου, της αποικιακού χαρακτήρα δανειακής σύμβασης, το εγχώριο μπλοκ εξουσίας, υλοποιώντας πειθήνια τις εντολές των πολυεθνικών ομίλων και των ευρωζωνικών ιμπεριαλιστικών κέντρων.
Η ΕΡΓ.Α.Κ. θεωρεί ότι:
1) Αποτελεί λαϊκή και εθνική ανάγκη η ΔΕΗ να διατηρήσει και να διασφαλίσει τον δημόσιο χαρακτήρα της, σαν επιχείρηση στρατηγικής σημασίας στον ενεργειακό τομέα.
2) Καταγγέλλουμε και καλούμε τους εργαζόμενους να αποτρέψουν την παραχώρηση μονάδων – εργοστασίων δημοσίου χαρακτήρα σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και πολυεθνικούς ομίλους ως «επενδυτικό δώρο» αποικιοκρατικού χαρακτήρα. Οι επενδυτικές διαθέσεις των ξένων ομίλων είναι το πρόσχημα για την εύκολη και επικερδή «αρπαχτή» της καταλήστευσης της ΔΕΗ. Για να καταρρίψουμε προσφιλή σε ορισμένους κύκλους επενδυτολάγνα ψευτοεπιχειρήματα, λέμε πως εάν οι όμιλοι θέλουν να «επενδύσουν» ας επενδύσουν από μηδενική βάση και όχι χρησιμοποιώντας την υποδομή και περιουσία της ΔΕΗ, που είναι περιουσία του ελληνικού κράτους και του ελληνικού λαού.
3) Στο πλαίσιο της γενικότερης πολιτικής υπονόμευσης και παράδοσης της ΔΕΗ στις ξένες εταιρείες και συμμορίες, εντάσσεται και η πολιτική αποδυνάμωσης και χτυπήματος του προσωπικού – εργαζομένων της ΔΕΗ. Σήμερα η ΔΕΗ διαθέτει 31.000 μόνιμους και συμβασιούχους εργαζόμενους. Η εφαρμογή του σχεδίου απολύσεων κυρίως συμβασιούχων (και όχι μόνο) που εξυπηρετούν πάγιες ανάγκες, διογκώνει ακόμα περισσότερο το τεράστιο πρόβλημα ανεργίας στη χώρα μας. Παράλληλα όμως αποδυναμώνει την ΔΕΗ όχι μόνο σε προσωπικό αλλά σε τεχνογνωσία και αποτελεσματικότητα, εξυπηρετώντας έτσι τους σχεδιασμούς άλωσης της δημόσιας ελληνικής επιχείρησης από τις πολυεθνικές.
4) Υπάρχει σε εξέλιξη σχεδιασμός για την μεταφορά φτηνής ενέργειας παραγωγής της ΔΕΗ προς την Γερμανία, για την κάλυψη δικών της αναγκών. Το σχέδιο αυτό είναι αποκαλυπτικό των αποικιοκρατικών πρακτικών που ήδη κυριαρχούν και δρομολογούνται ενάντια στη χώρα μας και στις δημόσιες υποδομές της. Γιατί την ίδια ώρα που οι Γερμανοί μας «πλασάρουν» ανεμογεννήτριες (π.χ. ENOVA) και μας βομβαρδίζουν, μαζί με τα διάφορα παπαγαλάκια τους από τον χώρο της πολιτικής, των ΜΚΟ, των διαφόρων οικολόγων και των ΜΜΕ με «οικολογικά επιχειρήματα» και «οικολογικές ευαισθησίες» εναντίον του λιγνίτη, που τον παρουσιάζουν ως «κάρβουνο, καρκίνο» κλπ. αυτοί επωφελούνται στον μέγιστο βαθμό και επιδιώκουν την εκμετάλλευση της χρήσης του λιγνίτη και μάλιστα με αξία χρυσαφιού.
Η ΕΡΓ.Α.Κ. καλεί όλους τους εργαζόμενους και όλο το λαό να αγωνιστούν και να αποτρέψουν το ξεπούλημα και την καταστροφή της ΔΕΗ μιας δημόσιας επιχείρησης με τεράστια σημασία για την χώρα και για τις λαϊκές ανάγκες.