Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

ΔΗΛΩΣΗ ΑΝΤΖΕΛΑΣ ΓΚΕΡΕΚΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΧΘΕΣΙΝΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ

Η σημερινή ημέρα, είναι μια ημέρα που βρίσκει τη χώρα αλλά και όλους μας «τραυματισμένους». Με βάση το αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας στη Βουλή και την ευρύτατη πλειοψηφία που επιτεύχθηκε για τη συνέχιση των προσπαθειών μας για έξοδο από την κρίση, έχουμε κατορθώσει να αποφύγουμε τα χειρότερα. Και το λέω τούτο «μετά λόγου γνώσεως», γιατί σε αντίθετη περίπτωση, η σημερινή ημέρα θα μπορούσε να είναι τελείως διαφορετική και οι Πολίτες της χώρας, να έχουν οδηγηθεί σε ένα απολύτως εφιαλτικό σκηνικό αλλοφροσύνης...
για την εξασφάλιση των απαιτούμενων προς επιβίωση, λόγω του φόβου και της ανασφάλειας για το τι «μέλλει γενέσθαι». Όμως, έχουμε μια πρωτεύουσα παντελώς κατεστραμμένη στο ιστορικό της κέντρο, έχουμε εκατοντάδες θέσεις εργασίας ήδη χαμένες λόγω των χθεσινών καταστροφών, και ένα πολιτικό σκηνικό στη χώρα, εντελώς διαφορετικό μετά τις μαζικές διαγραφές όλων όσων διαφώνησαν και ψήφισαν αρνητικά στη χθεσινή ψηφοφορία.


Η δική μου χθεσινή θετική ψήφος, ήταν και παραμένει μια ψήφος συνειδητή. Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη. Έξω από αυτή, δεν υπάρχει καμία ελπίδα στήριξης, δεν υπάρχει καμία ελπίδα ανάκαμψης, δεν υπάρχει καμία απολύτως προοπτική για το μέλλον. Και αυτό, όσο ισχύει συνολικά για τη χώρα, άλλο τόσο ισχύει για την Κέρκυρα. Η Κέρκυρα – μια περιοχή με ξεκάθαρη ευρωπαϊκή ταυτότητα και φυσιογνωμία, που στηρίζει την τοπική της οικονομία και την ανάπτυξη στον Τουρισμό – δεν πρόκειται να έχει καμία απολύτως τύχη, σε ένα πιθανό σενάριο εξόδου της χώρας από την Ευρώπη. Όσα με τόσο κόπο και προσπάθειες έχουμε κατορθώσει να επιτύχουμε, θα κατέρρεαν μονομιάς.


Για κάποιους όλα αυτά μπορεί να ακούγονται ως «εκβιασμός», «απειλή» ή «τρομοκρατία». Θα μου επιτρέψτε όμως να πω, ότι έχουμε παρ’ όλ’ αυτά ετούτη τη στιγμή, την πολυτέλεια να κάνουμε τη συζήτηση αυτή. Στην αντίθετη περίπτωση, αν μη τι άλλο, είναι απολύτως βέβαιο ότι ούτε καν αυτό δεν θα είχαμε. Τα επιχειρήματα του τύπου «όχι στο νέο μνημόνιο», «έξω από το Ευρώ» και «επιστροφή στη Δραχμή», στηρίζονται ουσιαστικά στην σκέψη ή την ελπίδα, ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι και οι υπόλοιποι δανειστές μας, «μπλοφάρουν» και δεν θα μας αφήσουν τελικά να οδηγηθούμε στο χάος. Αυτό όμως, δεν αποτελεί μια συνεκτική και δομημένη αντίθετη άποψη αλλά ένα «ποντάρισμα στην τύχη» μας. Τέτοιου τύπου «τζόγο» με τις ζωές όλων μας, τις ζωές τις δικές μας και των παιδιών μας, εγώ προσωπικά δεν τον αναλαμβάνω. Και η στάση μου αυτή, ήταν από την αρχή ξεκάθαρη, συνεπής και έντιμη.


Στη Δημοκρατία, αποδεχόμαστε όλοι μας το βασικό κανόνα του ότι μπορούμε να διαφωνούμε και να έχουμε διαφορετικές απόψεις αλλά ο καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη και την υποχρέωση, να «παλεύει για το δικαίωμα του άλλου» να λέει και να υποστηρίζει ελεύθερα την άποψή του, έστω και αν δεν συμπίπτει με τη δική του. Από την πρώτη στιγμή που αποφάσισα να πολιτευθώ, τον κανόνα αυτό, δεν τον παρέβηκα ούτε στο ελάχιστο. Η βία που με πολλαπλούς τρόπους ασκείται εναντίον μου όλο το προηγούμενο διάστημα, έφθασε χθες στο αποκορύφωμά της, με την επίθεση και την καταστροφή τόσο του δικού μου πολιτικού γραφείου, όσο και του αντίστοιχου γραφείου του Βουλευτή της ΝΔ Κέρκυρας κ. Δένδια. Και θα πρέπει εδώ να επισημάνει κανείς, ότι αυτές οι επιθέσεις και οι καταστροφές, σημειώθηκαν προτού καν ψηφίσουμε στο Κοινοβούλιο, προτού καν πληροφορηθούν για το ποια ήταν τελικά η γνώμη μας. Κατά συνέπεια, αποδεικνύεται ότι το μοναδικό κίνητρο των πράξεων αυτών, ήταν ο εκφοβισμός και η τρομοκράτησή μας και τίποτε άλλο πέρα από αυτό.


Για να τα λέμε λοιπόν τα πράγματα με το όνομά τους και για να γίνει ξεκάθαρο προς όλες τις πλευρές, όποιες κι αν είναι αυτές και όποια συμφέροντα ή σκοπιμότητες κι αν εξυπηρετούν: ποτέ, μα ποτέ στην πολιτική μου διαδρομή μέχρι σήμερα, δεν επέτρεψα στον εαυτό μου να εκβιασθεί, να τρομοκρατηθεί ή να αλλάξει γνώμη, θέση ή άποψη λόγω της απειλής χρήσης βίας εναντίον μου. Ούτε συνέβη, ούτε και πρόκειται να συμβεί ποτέ κάτι τέτοιο. Ο φασισμός της βίας και του χουλιγκανισμού, ήταν και θα είναι πάντοτε ασύμβατα στοιχεία, με την έννοια και την ουσία της Δημοκρατίας. Επιλέγω να μείνω πιστή στη Δημοκρατία. Ας επιλέξουν λοιπόν και οι υπόλοιποι – και κυρίως οι δράστες των χθεσινών επιθέσεων – σε τι αποφασίζουν να μείνουν πιστοί. Και κυρίως, ας βγουν επώνυμα, υπεύθυνα και χωρίς θρασυδειλία, να ενημερώσουν και όλους τους υπόλοιπους Πολίτες. Οι δικές μου θέσεις και απόψεις είναι γνωστές, και για αυτές θα κριθώ. Ας γίνουν λοιπόν γνωστές, οι θέσεις και οι απόψεις όλων μας, για να κριθούμε ανάλογα και με το ίδιο μέτρο.








Άντζελα Γκερέκου
Βουλευτής Κέρκυρας ΠΑΣΟΚ