Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Απεργούν σήμερα οι ειδικευόμενοι γιατροί του νοσοκομείου

ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΑΝΤΙΔΡΩΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗΣ ΜΑΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 11/01
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΥΛΙΟ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΕΠΕΙΓΟΝΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΣΤΙΣ 8:30πμ

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ
-Εξετάσεις για την έναρξη ειδικότητας.Θα αφορούν όχι μόνο όλους τους αποφοίτους, αλλά και όσους είναι σήμερα σε λίστα αναμονής, ακόμα και αυτούς που έχουν τελειώσει την προκατακτική ειδικότητα και περιμένουν για την κύρια (!).
Οι αποτυχόντες θα κατευθύνονται αναγκαστικά στην γενική ιατρική και σε....
ειδικότητες χωρίς μεγάλη “ζήτηση” (ογκολογία, ιατροδικαστική, ιατρική εργασίας).Την όλη διαδικασία θα αναλάβουν οι “νέες” επιστημονικές εταιρείες ειδικοτήτων που προβλέπονται, από τις οποίες έχει αφαιρεθεί η δημοκρατική λειτουργία (π.χ. θα έχουν υποχρεωτικά πρόεδρο πανεπιστημιακό καθηγητή).Εξαγγέλλεται ένα ασφυκτικό σύστημα εξοντωτικών φραγμών και φίλτρων για όλους τους γιατρούς, από την προπτυχιακή εκπαίδευση σχεδόν ως την σύνταξη .Εξωθεί ανοικτά προς την δουλοπρέπεια και την υποταγή και καταργεί κάθε έννοια επιστημονικής αξιοπρέπειας. Περιορίζονται δραστικά και καταργούνται θέσεις ειδικευόμενων σε όλες τις ειδικότητες, εκτός από γενική ιατρική, ιατροδικαστική, φυσική ιατρική, ιατρική της εργασίας και ογκολογία. Οι ελάχιστες θέσεις ειδικότητας που θα ανοίγουν από τις υπόλοιπες ειδικότητες θα καλύπτονται από εξετάσεις. Με αυτόν τον τρόπο η ευθύνη για την ανεργία των νέων γιατρών μεταφέρεται από την κυβέρνηση που δεν στελεχώνει το σύστημα υγείας στους νέους γιατρούς που «δεν διάβασαν αρκετά», δεν πήγαν στο καλύτερο φροντιστήριο ή δεν είχαν κανέναν γνωστό να τους σφυρίξει κανένα θέμα.


-Για τουλάχιστον 5 (πέντε) χρόνια αναστέλλονται οι προσλήψεις επιμελητών στο ΕΣΥ και πρόσφατα φημολογείται ότι θα σταματήσουν οι προσλήψεις ακόμα και επικουρικών επιμελητών.


-Οι αυριανοί ειδικευμένοι δεν θα έχουν πρόσβαση ούτε για σύμβαση με τον ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΟ ΕΟΠΥΥ,λόγω του περιορισμένου αριθμού συμβεβλημένων.


Μέχρι τώρα, παρά τα πολλά προβλήματα του συστήματος υπήρχαν σαφή όρια και στάδια στα επαγγελματικά και επιστημονικά δικαιώματα. Έπαιρνες πτυχίο, ήσουν γιατρός. Δήλωνες προτίμηση ειδικότητας και για μια περίοδο 10 – 12 ετών κατά μέσο όρο (στρατός, αγροτικό, αναμονή, μεσοδιαστήματα, ειδικότητα, εξειδίκευση, μετεκπαίδευση) ήσουν ειδικευόμενος.
Στη συνέχεια ήσουν ειδικευμένος και αναζητούσες την τύχη σου στο ΕΣΥ ή στον ιδιωτικό τομέα


Τώρα, θα έχουμε πτυχιούχους που δεν θα είναι ακριβώς γιατροί (δεν θα έχουν άδεια άσκησης επαγγέλματος), όμως θα κάνουν “λάτζα” για αρκετά χρόνια
(Σκεφτείτε ότι η υπάρχουσα συλλογική σύμβαση στον ιδιωτικό τομέα προβλέπει ελάχιστο μισθό 680 ευρώ για τον νεοδιόριστο ανειδίκευτο, και 42 ευρώ η εφημερία, ή 980 για τον νεοδιόριστο ειδικευμένο! Φανταστείτε τι θα γίνει σε λιγότερο από ένα χρόνο όταν αρχίσει να εφαρμόζεται το νέο καθεστώς και οι γιατροί σωρεύονται κατά εκατοντάδες για μια θέση στον ιδιωτικό τομέα υγείας.)
Θα έχουμε γιατρούς με άδεια άσκησης εφ' όσον αξιολογηθούν που δεν θα είναι ακριβώς ειδικευόμενοι, αν δεν πετύχουν στις εξετάσεις έναρξης ειδικότητας που προβλέπει το νομοσχέδιο ΚΕΣΥ – Λοβέρδου. Υπάρχει φυσικά και η επιλογή της ...αμισθεί ειδικότητας που ακούγεται καιρό τώρα! Θα έχουμε γιατρούς με τίτλο ειδικότητας που δεν θα είναι ακριβώς ειδικευμένοι, αφού δεν θα έχουν πρόσβαση ούτε στο ΕΣΥ ούτε στον ΕΟΠΥΥ, ούτε κάν δικαίωμα ασφαλιστικής συνταγογράφησης.


Σε αυτές τις (τουλάχιστον τρεις) “γκρίζες ζώνες” κάθε μία από τις οποίες θα διαρκεί αρκετά χρόνια θα βρίσκεται εγκλωβισμένη μια μάζα χιλιάδων γιατρών. Θα αποτελεί δεξαμενή στα θολά νερά της οποίας θα ψαρεύουν οι κερδοσκόποι της περίθαλψης για να εξασφαλίζουν φτηνή ιατρική εργασία χωρίς ούτε τα στοιχειώδη επιστημονικά και επαγγελματικά δικαιώματα.


ΣΤΙΣ 11 ΓΕΝΑΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ


• Την άμεση απόσυρση του απαράδεκτου προσχεδίου νόμου για τις
Ιατρικές Ειδικότητες


• Να ανοίξουν άμεσα οι λίστες ειδικότητας που μένουν κλειστές-Όχι στη μείωση των οργανικών θέσεων στα νοσοκομεία-Αύξηση των θέσεων ειδικότητας-Άμεση πρόσληψη των συναδέλφων σε ήδη εγκεκριμένες θέσεις-Επαναφορά των προσωποπαγών θέσεων ειδικευομένων θέσεων.


• Διαμόρφωση καθηκοντολογίου-προγράμματος εκπαίδευσης για τους ειδικευόμενους ιατρούς.


• ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΑΜΙΣΘΙ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ! Αξιοπρεπείς οικονομικές απολαβές όλων των Ιατρών (Αγροτικών, ειδικευομένων, μονίμων ΕΣΥ κλπ).Όχι στο νέο μισθολόγιο.


• Σε κανένα τμήμα του Νοσοκομείου να μην υπάρχει εφημερεύων Ειδικευόμενος- Αγροτικός Ιατρός χωρίς την παρουσία σε ενεργό εφημερία ειδικευμένου Ιατρού.


• Αυτόνομα ΤΕΠ σε όλα τα Νοσοκομεία επανδρωμένα με ειδικευμένους Ιατρούς.


• Επανασχεδιασμό του ΕΟΠΥΥ με αξιοπρεπείς κλαδικές συμβάσεις
και ελεύθερη πρόσβαση των ασφαλισμένων . Δυνατότητα ελεύθερης συνταγογράφησης για όλους τους γιατρούς. Συλλογική σύμβαση εργασίας για όλους τους Ιατρούς


• Όχι στην υποβάθμιση του μισθού των αγροτικών γιατρών.


• Να σταματήσει ο εξαναγκασμός των ιατρών σε επιπλέον εφημερίες πέρα των όσων προβλέπει ο Νόμος.Υπερωριακή θεώρηση εφημεριών- υπολογισμός τους ως συντάξιμος χρόνος. Υπερωριακή αμοιβή ανάλογη των λοιπών Δημοσίων υπαλλήλων.


• ΔΗΜΟΣΙΑ , ΔΩΡΕΑΝ ,ΥΨΗΛΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ


ΟΙ ΝΕΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ που χρόνια κοπιάζουμε για την επιστημονική μας κατάρτιση, που κρατάμε με αυτοθυσία και ηρωισμό πολλές φορές την εφημερία του νοσοκομείου στις πλάτες μας, που φάγαμε την αναμονή και την υπομονή με το κουτάλι και φτάνουμε στα σαράντα για να αποκτήσουμε μια κάποια εργασιακή σταθερότητα :
ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΜΑΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ!
ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ!
ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΕΙΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ!


ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ


ΕΙΔΙΚΕΥΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ Γ.Ν.ΚΕΡΚΥΡΑΣ