Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Περιοχές ελέγχου και περιορισμού δόμησης και χρήσεων- Ψήφισμα της ΠΕΔ Ιονίων Νήσων

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων, στη συνεδρίασή του, της 17ης Ιανουαρίου 2012, εξέδωσε το κάτωθι ψήφισμα, για το υπό διαβούλευση Προεδρικό Διάταγμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) με τίτλο «Περιοχές ελέγχου και περιορισμού δόμησης και χρήσεων».
ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ιονίων Νήσων που συνεδρίασε την Τρίτη 17/1/2012, συζήτησε το θέμα του υπό διαβούλευση Προεδρικού Διατάγματος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) με τίτλο «Περιοχές ελέγχου και περιορισμού δόμησης και χρήσεων».
Με τις διατάξεις του άρθρου 14 του εν λόγω...
 Προεδρικού Διατάγματος ουσιαστικά επιχειρείται η απαγόρευση ανοικοδόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές.
Η ανωτέρω πρόβλεψη θα αποφέρει καίριο πλήγμα στην οικονομία των Ιονίων Νήσων και θα απαξιώσει χιλιάδες περιουσίες που βρίσκονται στις εκτός σχεδίου περιοχές.
Το κόστος θα είναι ιδιαίτερα μεγάλο για της ιδιοκτησίες των συμπολιτών μας στα Ιόνια Νησιά, όπου οι ιδιοκτησίες είναι πολύ μικρές και δεδομένου ότι η τοπική οικονομία τους στηρίζεται κυρίως στην τουριστική δραστηριότητα, που εδράζεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Από τις ρυθμίσεις του Προεδρικού Διατάγματος δεν προβλέπονται αντισταθμιστικά οφέλη, ειδικά για τις περιπτώσεις που έχουν δημιουργηθεί εμπράγματα δικαιώματα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.
Το Δ.Σ. της ΠΕΔ διαμαρτύρεται έντονα για τις ως άνω ρυθμίσεις και ζητά την άμεση απόσυρση του άρθρου 14 του υπό διαβούλευση Προεδρικού Διατάγματος.