Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Η ΕΝΑΚ σχολιάζει τα αποτελέσματα στο Επιμελητήριο της Κέρκυρας

Η αποχή δεν ήταν, απλά, η νικήτρια πλειοψηφία στις εκλογές του Επιμελητηρίου Κέρκυρας. Η αποχή ήταν ο θριαμβευτής της εκλογικής διαδικασίας, στέλνοντας πολλαπλά μηνύματα με βασικότερο ότι οι παρατάξεις που συμμετείχαν στις εκλογές, στο σύνολό τους, δεν μπόρεσαν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του επαγγελματικού κόσμου και να τον οδηγήσουν μπροστά στις κάλπες. Στο 10% του επιμελητηριακού κόσμου και στο 30% περίπου των ταμειακώς εντάξει, διαμορφώθηκε τελικά η συμμετοχή στις εκλογές. Αυτό το 10% το μοιράζονται, τα παρουσιαζόμενα από διάφορες πλευρές, ως «εντυπωσιακά» ποσοστά της....
 πλειοψηφούσας παράταξης και των δύο άλλων παρατάξεων. Η αλήθεια των αριθμών όμως λέει τα εξής: η πλειοψηφούσα (με όντως μεγάλο ποσοστό 82%) παράταξη του κ. Χονδρογιάννη οδήγησε στις κάλπες – και έλαβε - περίπου το10% (και μόνο) του επαγγελματοβιοτεχνικού κόσμου, ενώ τα ποσοστά των άλλων παρατάξεων είναι κυριολεκτικά ισχνά… Και επειδή η πλειοψηφούσα παράταξη είναι κατά τη γνώμη μας αλλά και αντικειμενικά, ταυτισμένη με όλες τις αντιδραστικές επιλογές του τοπικού μπλοκ εξουσίας σε κρίσιμα θέματα της Κέρκυρας, η ΕΝΑΚ ξεκαθαρίζει ότι μόνο πολιτική δικαίωση αυτών των επιλογών δεν αποτελεί το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα. Αντίθετα αποτελεί σαφέστατη πολιτική αποδοκιμασία.
Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε μία εποχή που οι ΕΒΕ της Κέρκυρας και της Ελλάδας και πολλά προβλήματα έχουν και τα προβλήματα αυτά οξύνονται περισσότερο. Ζούμε σε μία εποχή έξαρσης των προβλημάτων και των αδιεξόδων, σε μία δραματική εποχή για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες κάθε είδους. Η καπιταλιστική κρίση, η κρίση της ευρωζώνης και οι άθλιες αντικοινωνικές – φορομπηχτικές και εξοντωτικές πολιτικές του εγχώριου μπλοκ εξουσίας έχουν, κυριολεκτικά, γονατίσει τον επαγγελματικό κόσμο. Στην Κέρκυρα, η κατάσταση των επαγγελματιών χειροτερεύει διαρκώς καθώς τα χρέη, η κατακόρυφη πτώση του τζίρου, η ύφεση, κλίνουν μαγαζιά και επιχειρήσεις ασταμάτητα. Η οικονομική εξαθλίωση του πληθυσμού, η μαζική ανεργία, επηρεάζουν άμεσα και χαντακώνουν τον επαγγελματικό κόσμο και τον οδηγούν σε μία πορεία χωρίς ελπίδα.
Σε αυτές τις συνθήκες, η πολιτική ήττα στις εκλογές, τόσο των «αντιμνημονιακών – αγανακτισμένων» του κ. Λιτσαρδόπουλου όσο και του ΚΚΕ, σηματοδοτεί πολλά και ουσιώδη. Κυρίως επιβεβαιώνει στη πράξη και με τρόπο αδιαμφισβήτητο, την ανεπάρκεια πειστικής πολιτικής πρότασης και έγκυρων πολιτικών πρακτικών. Άλλωστε ούτε οι πολιτικοί αχταρμάδες και οι φωνασκίες, ούτε οι κουμπαριές με την ακροδεξιά, ούτε οι παλαιό-σοσιαλδημοκρατικές πολιτικές, αποτελούν σίγουρη συνταγή επιτυχίας. Από την άλλη, ο συνασπισμός σε ενιαίο ψηφοδέλτιο των δυνάμεων που επηρεάζονται από τις πολιτικές του τοπικού μπλοκ εξουσίας, ειδικά σε συνθήκες κρίσης, δεν αποτελεί έκπληξη αλλά συνηθισμένη πρακτική που εφαρμόζεται σήμερα και ως μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας.
Η ΕΝΑΚ θέλει σε αυτό το σημείο να υπογραμμίσει έντονα την αυταπάτη και την παγίδα που καλλιέργησε και έστησε το ελληνικό καπιταλιστικό μοντέλο για το «όραμα» μιας ευημερούσας μικρής επιχείρησης και τον μύθο του «επιχειρείν» και του εύκολου πλουτισμού, που οδηγεί σήμερα πολλούς συνανθρώπους μας στην καταστροφή. Σήμερα, το ίδιο κράτος που χθες « επένδυε» στην «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας (όπως αποκαλούσαν την μικρομεσαία επιχείρηση) κυνηγά και εξοντώνει, σε συνεργασία με τις τράπεζες, τους επαγγελματίες της χώρας. Παράλληλα, το ελληνικό καπιταλιστικό μοντέλο που εξέθρεψε την ανευθυνότητα, την φοροδιαφυγή, την λαμογιά, την άμετρη δανειοληψία, αυτό το κράτος (της ελληνικού τύπου) αστικής τάξης, εξοντώνει σήμερα, για τις δικές του ανάγκες, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες, χωρίς να κάνει διάκριση σε έντιμους και μη. Η ΕΝΑΚ απευθύνεται στους επαγγελματίες και ανοιχτά – ξεκάθαρα τους προειδοποιεί σχετικά με το μέλλον που προδιαγράφουν οι δυνάμεις του εγχώριου μπλοκ εξουσίας, της ευρωζώνης και της Ε.Ε. Τα επόμενα χρόνια θα συνεχίσουν συστηματικά τις εξοντωτικές πολιτικές, γιατί μόνο αυτές υποβοηθούν και εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους στις συνθήκες της κρίσης.
Η ΕΝΑΚ, από την ίδρυσή της, τάχθηκε και προωθεί με συστηματικό τρόπο και συγκροτημένες θέσεις ένα άλλο, ριζικά διαφορετικό μοντέλο για την Κέρκυρα και την Ελλάδα. Ένα μοντέλο βασισμένο στον ορθολογικό σχεδιασμό, στην αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας και του νησιού μας. Ένα μοντέλο βασισμένο στην εκπαίδευση, την έρευνα, την ποιότητα, τις τεχνολογίες, την αποτελεσματικότητα και την ορθολογική ανασυγκρότηση των πυλώνων και τομέων της εθνικής οικονομίας και παραγωγής. Σε μία Ελλάδα, σε μία Κέρκυρα, χωρίς ξένα αφεντικά και πολυεθνικούς ομίλους – εκμεταλλευτές, σε πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες ικανές να δώσουν το πλεονέκτημα στην Ελλάδα της εργασίας, της παραγωγής και της προόδου και όχι στη σημερινή Ελλάδα της καθυστέρησης, της ευρωζωνικής εκμετάλλευσης, της φτώχιας και της μιζέριας.