Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Κατά πλειοψηφία απόφαση του Δ.Σ. Κέρκυρας για την τροποποίηση της Κανονιστικής Απόφασης περί λειτουργίας της Δημοτικής Αγοράς Κέρκυρας

Με 29 ψήφους υπέρ και την αρνητική ψήφο των δημοτικών συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης καθώς και του κ. Στέφανου Σαμοΐλη (7 κατά), ψηφίστηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Κέρκυρας η τροποποίηση της Κανονιστικής Αποφάσεως υπ΄ αριθμόν 8 – 66 / 01.03.2010 περί λειτουργίας της Δημοτικής Αγοράς Κέρκυρας.
Η εισήγηση
Την εισήγηση έκανε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Σπ. Μωραΐτης ως ακολούθως:
«Δεδομένης της ολοκλήρωσης του έργου ανάπλασης της δημοτικής αγοράς, κρίνεται απαραίτητη η συμπλήρωση – τροποποίηση της κανονιστικής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου με αριθμό 8– 66 / 01.03.2010 περί λειτουργίας της Δημοτικής Αγοράς Κέρκυρας, ως προς τα ακόλουθα :
1. Σε εφαρμογή των υποχρεώσεων του Δήμου απέναντι στην ΚΕΔ και στους μισθωτές της, σύμφωνα με το από 10/11/2005 Παραχωρητήριο και το από 21/07/2005 απόσπασμα πρακτικών του Δ.Σ. της ΚΕΔ, να προβλέπεται ότι θα υπάρξει απόλυτη αντιστοίχιση των αρχικών και αποδιδόμενων ιδιοκτησιών στους μισθωτές της ΚΕΔ .
2. Προκειμένου να αυξηθεί η εμπορικότητα , προτείνεται να...
επεκταθεί το αντικείμενο εμπορίας και σε άλλα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα.
3. Προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση των συνεταιρισμών, να προβλεφθεί η δυνατότητα μίσθωσης περισσότερων της μιας μονάδας σε συνεταιρισμούς.
4. Απαιτείται επικαιροποίηση των Πινάκων του Άρθρου 2 « ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ» ως προς τα εμβαδά των χώρων και τα ποσοστά συμμετοχής σε δαπάνες κοινοχρήστων , προκειμένου να ανταποκρίνονται στα υπογραφέντα από το 2006 συμφωνητικά μεταξύ του Δήμου Κερκυραίων και των εκμισθωτών της ΚΕΔ».


Οι τοποθετήσεις
Την άποψη ότι θα πρέπει να διεκδικηθεί αλλαγή των όρων της συμφωνίας με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ) ώστε η Λαϊκή Αγορά να λειτουργεί με κριτήρια τις φτηνές τιμές στα προϊόντα, την ενίσχυση των παραγωγών και όχι των χονδρεμπόρων και την σύσταση Επιτροπής Διαχείρισης με συμμετοχή εκπροσώπων των παρατάξεων όλων των παρατάξεων του Δημοτικού Συμβουλίου εξέφρασε η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων όλων των παρατάξεων.
«Έχουμε καταφέρει να υπάρχει μια καλή συνεργασία με την ΚΕΔ» τόνισε ο Δήμαρχος Γ. Τρεπεκλής, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «σήμερα έχουμε το αποτέλεσμα μιας μεγάλης διαδικασίας που ξεκινήσαμε από την προηγούμενη θητεία μου ως Δήμαρχος, την ολοκλήρωση της νέας Λαϊκής Αγοράς. Υπάρχουν από τις προηγούμενες δημοτικές αρχές δεσμεύσεις που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Νομίζω όμως ότι θα ικανοποιήσουμε όλα τα αιτήματα των παραγωγών για καταστήματα στη νέα Λαϊκή. Θέλω να επισημάνω όμως ότι καμία δημοτική αρχή δεν υπέγραψε σύμβαση με χονδρεμπόρους. Η όποια συμφωνία έγινε ευθύνη της ΚΕΔ και του Υπουργείου Οικονομικών».


Το αποτέλεσμα
Μετά από διαλογική συζήτηση που διήρκεσε επί μακρόν και τη διαβεβαίωση ότι θα επιδιωχθεί από τούδε και το εξής οι νέες μισθώσεις να μην αφορούν χονδρεμπόρους αλλά παραγωγούς, οι συνεταιρισμοί που θα στεγαστούν στη Λαϊκή Αγορά θα είναι Κερκυραϊκοί και οι όροι θα αλλάξουν στις καινούργιες μισθώσεις, το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.