Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

Τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μπ. Χαραλάμπους για το ΕΚΑΒ στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής (15-09-11 )

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε, λυπούμαι γιατί έχει καταντήσει έθιμο να ξεκινώ πάντοτε με διαδικαστικά. Είχαμε, κύριε Πρόεδρε, μια πρόσκληση από την περασμένη εβδομάδα να συζητήσουμε σήμερα για το ΕΚΑΒ, χωρίς να έχουμε κανένα....
 συνοδευτικό στοιχείο. Σήμερα, ο κ. Πρόεδρος του ΕΚΑΒ μας έφερε ένα σημείωμα μέσα από το οποίο, κύριε Πρόεδρε πολλές φορές αναφερθήκατε, και είπατε να το χρησιμοποιήσουμε για να κάνουμε ερωτήσεις. Για να το χρησιμοποιήσουμε ουσιαστικά, έπρεπε να το έχουμε κάποιες μέρες πριν. Αυτό είναι το ένα, κύριε Πρόεδρε. Το δεύτερο, έρχεται σήμερα ο Υπουργός και μιλά επί παντός του επιστητού και στο τέλος λέει «να πω και δυο λόγια για το ΕΚΑΒ».
Μίλησε λοιπόν για τη συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας. Η άποψή μου είναι, κύριε Πρόεδρε, ότι οι πρώτοι που θα έπρεπε να θεωρήσουν θιγμένο τον εαυτό τους για το ότι προσπάθησε το Υπουργείο να το περάσει μέσα από ένα άσχετο νομοσχέδιο, θα ήταν το προεδρείο της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων και της υποεπιτροπής φαρμάκων. Εμείς ζητούμε, πραγματικά--το απεδέχθη ο Υπουργός μετά από παροτρύνσεις βουλευτών--, να γίνει συζήτηση, αλλά έπρεπε να γίνει, κύριε Πρόεδρε, πριν κατατεθεί σε ένα άσχετο νομοσχέδιο. Μας μίλησε για τις μεταμοσχεύσεις. Να το πω έτσι λαϊκά, ο Υπουργός είναι «μανούλα» στιςδημόσιες σχέσεις. Αναφέρθηκε και σε έναν – έναν ονομαστικά που τον βοηθούν για τις μεταμοσχεύσεις, αλλά το κυριότερο, το καθοριστικό που εμείς σαν Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδος, του το έχουμε θέσει χιλιάδες φορές όσον αφορά τις μεταμοσχεύσεις, που είναι οι ΜΕΘ να επανδρωθούν και να στελεχωθούν σωστά ούτως ώστε να συμπληρωθεί και το μέρος των μεταμοσχεύσεων, αφού η ΜΕΘ είναι ουσιαστικά η πρώτη πηγή νεκρών δοτών για μεταμοσχεύσεις, ο κύριος Υπουργός όχι μόνο δεν το κάνει, όχι μόνο σφυρίζει αδιάφορα, αλλά και φέρεται και αρνητικά, χρησιμοποιώντας, όπως είπαν και άλλοι συνάδελφοι, τα ΜΜΕ στα οποία έχει καθημερινή πρόσβαση, μιλά ενάντια στους γιατρούς με χοντρά ψέματα ότι δήθεν οι γιατροί αυτή τη στιγμή είναι υπερδιπλάσιοι απ’ ότι το ΕΣΥ χρειάζεται, και ουσιαστικά δηλώνει ότι δε θα προλάβει κανένα γιατρό. Αν δεν προλάβει κανένα γιατρό σημαίνει ότι οι ΜΕΘ όχι μόνο δεν θα βελτιώνεται η λειτουργία τους αλλά να υποχωρεί να μη δημιουργούνται νέες, τα κρεβάτια τα οποία χρειάζονται για τις ΜΕΘ είναι υπερδιπλάσια από όσα υπάρχουν και καταλαβαίνετε ότι το να κάνουμε το μέρος εκείνο το οποίο αρέσει στα ΜΜΕ, να κάνουμε επισκέψεις στα κέντρα μεταμοσχεύσεων ή στα διάφορα συνέδρια για τις μεταμοσχεύσεις, μπορεί να βελτιώνουν το προφίλ μας αλλά δεν βελτιώνουν το ουσιαστικό μέρος που αφορά τις μεταμοσχεύσεις.
Τρίτον, για τις απαντήσεις. Εγώ, αν κατάλαβα καλά, πολλές απαντήσεις που παίρνουμε υπογεγραμμένες, διότι υπογράφει πάντα ο κ. Υπουργός, ουσιαστικά ούτε τις είδε ούτε τις ξέρει. Ο ίδιος το ομολόγησε.
Έρχομαι τώρα στην ουσία. Απ’ ότι ομολόγησε ο κ. Υπουργός, ουσιαστικά σήμερα δεν έγινε αυτή η συνεδρίαση της Επιτροπής για τα πεπραγμένα του ΕΚΑΒ, αλλά επειδή ο κ. Κωνσταντινόπουλος, ίσως σε προσωπικό επίπεδο, ίσως στο ΚΤΕ του ΠΑΣΟΚ, έβαλε θέμα παράνομων μετατάξεων από το ΕΚΑΒ. Παρόλα αυτά εγώ θα μπω στην ουσία, κύριε Πρόεδρε του ΕΚΑΒ. Πριν έρθω εδώ έκανα μια ανασκόπηση στον Τύπο τους προηγούμενους 6 μήνες. Δεν περνά ούτε μια βδομάδα που να μην υπάρχουν κινητοποιήσεις εκ μέρους του ΕΚΑΒ. Είτε γιατί είχαν να πληρωθούν μήνες, είτε για την ανανέωση του στόλου όπου μας αποκαλύπτουν ότι έχουν αυτοκίνητα, ασθενοφόρα που έχουν κάνει 600.000 χιλιόμετρα, είτε γιατί είναι ολιγάριθμοι ενώ χρειάζονται πολύ μεγαλύτερο αριθμό διασωστών. Εδώ να συμφωνήσω ότι η απόσπαση οδηγών από άλλες υπηρεσές στο ΕΚΑΒ πραγματικά είναι εγκληματικό. Ο διασώστης, και το ξέρετε πολύ καλά, κύριε Πρόεδρε, είναι και οδηγός αλλά πρώτα απ’ όλα είναι διασώστης. Εμείς πιστεύουμε και είναι ολοφάνερο, είναι φυσική εξέλιξη, ότι όσο η νοσοκομειακή περίθαλψη υποβαθμίζεται, όσο ο κύριος Υπουργός βγαίνει στα ΜΜΕ και λέει δεν θα προσλάβει κανένα γιατρό, το ΕΚΑΒ ουσιαστικά θα καλείται πολύ πιο συχνά. Εκείνο που δεν κατάλαβα από συνάδελφο που είπε, ότι καλό είναι να πηγαίνει μια ομάδα, ας πούμε, αντί να μεταφέρουν τον τραυματία ή τον ασθενή να τον αντιμετωπίζει στο τόπο του συμβάντος, μπορεί να ηχεί εύηχα στα αυτιά μας αλλά ουσιαστικά δεν λύνει το πρόβλημα. Αν π.χ. στο νευροχειρουργικό περιστατικό, πάει η ομάδα, καταφέρνει και τον χειρουργεί, ο ασθενής εκεί πώς θα αντιμετωπισθεί στις πρώτες μετεγχειρητικές ημέρες; Ειπώθηκε, κύριε Πρόεδρε, θα μου επιτρέψετε να το πω επειδή είμαι βουλευτής από την Κέρκυρα, ότι κάποια κοσμογονία, όσον αφορά στο ΕΚΑΒ, έγινε στην Κέρκυρα. Δεν ξέρω ποιος σας τα μεταφέρει, αλλά θα σας απαντήσω με λόγια του Αισώπου: « Ούτε ότε ήλθες έγνω ούτε αν απέλθεις γνώσομαι». Υπάρχουν τεράστια προβλήματα με το ΕΚΑΒ στην Κέρκυρα, μην τα καλύπτετε κάτω από το χαλί, υπάρχουν ελάχιστοι εργαζόμενοι στους οποίους χρωστάτε χιλιάδες ρεπό και εσείς λέτε ότι έχετε μια κοσμογονία γιατί κάπου βάλατε ασθενοφόρα. Χάνονται ζωές γιατί δε μπορούν από το νότο που είναι μιάμιση ώρα, αν δεν έχει κίνηση, ή από το βορρά που είναι άλλο τόσο, να έρθουν έγκαιρα στο νοσοκομείο και βέβαια χάνονται και στο νοσοκομείο ζωές γιατί οι καιρικές συνθήκες είναι καμιά φορά τέτοιες που δεν επιτρέπουν ούτε στο αεροπλάνο του ΕΚΑΒ να έρθει. Να σας θυμίζω τρία και τέσσερα περιστατικά νεογνών. Όταν λοιπόν, έρχεται και λέει ο υπουργός δε θα προσλάβει γιατρούς σήμερα άρα δεν θα προσλάβει νεογνολόγο στην Κέρκυρα και άρα τα τραγκά αυτά γεγονότα θα επαναλαμβάνονται. Ευχαριστώ για την ανοχή σας.