Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Ε. ΚΕΡΚΥΡΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ

Τα ίδια τα στοιχεία που ανακοίνωσε η ΕΣΥΕ αποδεικνύουν ποιος πληρώνει την κα-πιταλιστική κρίση, την πολιτική της κυβέρνησης. Το μεγάλο μακελειό γίνεται ιδιαί-τερα στη νεολαία, στις γυναίκες και από την άλλη μεγαλώνουν τα κέρδη των μονο-πωλίων.
Τα στοιχεία βέβαια αυτά δεν αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Κρύβουν σκόπιμα...
την μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, της ελαστικές εργασιακές σχέσεις, τις άθλιες μορφές απασχόλησης.
Η ανεργία είναι η αγιάτρευτη πληγή της καπιταλιστικής ανάπτυξης και όσο η οικο-νομία θα σχεδιάζεται με βάση το καπιταλιστικό κέρδος, η ανεργία θα υπάρχει και θα αυξάνει.
Πολιτική της Κυβέρνησης και ΕΕ είναι κανένα μέτρο προστασίας των ανέργων, πε-ρισσότερα κίνητρα στους μεγαλοεπιχειρηματίες, δηλαδή νέα βάρβαρα μέτρα για την αύξηση των μισοαπασχολούμενων και των ανέργων.
Η πάλη για μέτρα προστασίας των ανέργων συνδέεται σήμερα άρρηκτα με την πάλη για ριζικές αλλαγές, με την ανατροπή της πολιτικής που υπηρετεί την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων.
Το ΚΚΕ καλεί τους ανέργους να μην αποδεχτούν τη θυσία των δικαιωμάτων τους για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου να μην αποδεχτούν ως λύση τα δίκτυα «φι-λανθρωπίας» ούτε τα διάφορα προγράμματα που δίνουν ζεστό χρήμα στις τσέπες της εργοδοσίας.
Οι άνεργοι δεν είναι επαίτες πρέπει να διεκδικήσουν το δικαίωμα να έχουν δουλειά μόνιμη και σταθερή με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.


Πρέπει να διεκδικήσουν μέτρα για την προστασία τους όπως:
1. Απλοποίηση των προϋποθέσεων για τη χορήγηση του επιδόματος ανεργίας, επέκτασή του σε όσους έκλεισαν τα μαγαζιά τους, ή εργάζονται περιστασιακά. Δε θα επιτρέψουμε τη μείωση και αυτών ακόμη των πενιχρών επιδομάτων.
2. Πλήρη, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με ανανέωση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ και των άλλων Ταμείων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Η κάλυψη να είναι από το κράτος με χρηματοδότηση 100%, συμπεριλαμβανομένων και των οικογενειών τους.
3. Μείωση 30% των τιμολογίων ΔΕΚΟ με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής νερού, ρεύματος και σταθερού τηλεφώνου.
4. Χορήγηση δωρεάν κάρτας απεριόριστων διαδρομών στις αστικές συγκοινωνίες.
5. Να δοθεί επίδομα 1.100 ευρώ σε όλους τους ανέργους με μοναδική προϋπόθε-ση την απόλυσή τους, καθώς και στους νέους που ψάχνουν για δουλειά και στους αυτοαπασχολούμενους που αναγκάστηκαν να κλείσουν τα μαγαζιά τους.
6. Ο χρόνος ανεργίας να υπολογίζεται ως συντάξιμος χρόνος ασφάλισης.
7. Το επίδομα ανεργίας να δίνεται για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.
8. Διαγραφή χρεών από τόκους και πάγωμα αποπληρωμής δανείων για όσο καιρό κάποιος είναι άνεργος, για φτωχούς αγρότες, με παράλληλη κατάργηση κατασ-χέσεων κάθε μορφής ιδιοκτησίας (σπίτι, αγροτική εκμετάλλευση, κλπ.).
9. Επιδότηση ενοικίου στο 100% της αξίας του.
10. Κρατική αγορά, συγκέντρωση και διάθεση τροφίμων σε ανέργους και χαμηλο-συνταξιούχους.
11. Δημιουργία κρατικών πρατηρίων για ανάγκες ένδυσης, υπόδησης, ατομικής υ-γιεινής σε τιμές κόστους.
12. Δωρεάν παροχή πακέτου απαραίτητων σχολικών ειδών για τα παιδιά των ανέρ-γων.
13. Πλήρη κάλυψη του κόστους των σπουδών για φοιτητές που οι γονείς τους είναι άνεργοι, φτωχοί αγρότες.
14. Καμία απόλυση συμβασιούχων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
15. Προσλήψεις της τομείς Υγείας, Πρόνοιας, Εκπαίδευσης και σε άλλα έργα κοινω-νικών υποδομών για μείωση της ανεργίας και κάλυψη των μεγάλων κενών που υπάρχουν.