Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Υπερτριπλασιασμός των ανέργων στα Επτάνησα, σε δύο μόλις χρόνια!

Μάιος 2009: 5,7 %
Μάιος 2010: 8,6 %
Μάιος 2011: 19,3 %
Είναι τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας για την ανεργία στα Ιόνια Νησιά.
Υπερτριπλασιασμός των ανέργων, σε δυο μόλις χρόνια!
Στοιχεία που δεν περιλαμβάνουν όσους δεν αναζητούν πλέον εργασία γιατί έχουν...
χάσει κάθε ελπίδα. Δεν περιλαμβάνουν όσους δούλεψαν έστω μια ώρα την εβδομάδα. Δεν περιλαμβάνουν όσους εργάζονται "μαύρα" ή αμισθί ως δήθεν "εκπαιδευόμενοι".
Η εικόνα είναι δραματική. Και γίνεται ακόμη πιο δραματική αν αναλογιστούμε ότι τα στοιχεία αφορούν τον πρώτο μήνα της τουριστικής περιόδου, όταν ξεκινούν και οι προσλήψεις των εποχιακά εργαζόμενων στα ξενοδοχεία και τον τουρισμό.
Ακόμα χειρότερες μέρες προοιωνίζονται από φθινόπωρο. Οι δεσμεύσεις της κυβέρνησης έναντι της τρόικας δημιουργούν κοινωνική έρημο. Την μετατροπή της ελληνικής κοινωνίας σε μια κοινωνία ανέργων, προσπαθούν να την κρύψουν μετονομάζοντας τους μισθωτούς σε δήθεν αυτοαπασχολούμενους, προωθώντας το πρωτοφανές τέχνασμα της "εργασιακής εφεδρείας", ενοχοποιώντας και απειλώντας τους εργαζόμενους στο δημόσιο.
Η κυβερνητική πολιτική, η τρόικα, τα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα προγράμματα, οι εφαρμοστικοί νόμοι, επιτείνουν αντί να αντιμετωπίζουν την κρίση. Φέρνουν την ανεργία, τη φτώχια και την απελπισία σε κάθε νοικοκυριό.
Ο σύγχρονος κοινωνικός εφιάλτης που βιώνει η χώρα, αποσυνθέτει πλήρως τον παραγωγικό ιστό και ναρκοθετεί οποιαδήποτε προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας.
Η συμπαράταξη όλων των δυνάμεων της Αριστεράς καθίσταται αναγκαία, προκειμένου μέσα από μαζικούς ενωτικούς και ταξικούς αγώνες να μπουν οι βάσεις για μια μεγάλη προοδευτική και σοσιαλιστική αλλαγή.
Μια αλλαγή που θα θέσει τις βάσεις ανασυγκρότησης της χώρας σε προοδευτική αναπτυξιακή, κοινωνική και οικολογική κατεύθυνση, έχοντας στο επίκεντρο την καθιέρωση συνθηκών που θα διασφαλίζουν το δικαίωμα των πολιτών για πλήρη και σταθερή εργασία με αξιοπρεπείς συνθήκες και αξιοπρεπείς αμοιβές.