Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

ΑΝΑΣΑ:Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΞΗΛΩΝΕΙ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ Της ΑΙΡΕΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι του εθνικού τυπογραφείου για τον νόμο 3852/2010 ,τον γνωστό και ως «Καλλικράτη», και η κυβέρνηση δια του υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου ξεκίνησε το …ξέφτισμα του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας αφαιρώντας αρμοδιότητες!
Συγκεκριμένα, με το άρθρο 15 του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα και....
το περιβάλλον που συζητείται αυτές τις ημέρες, αφαιρούνται όλες οι αρμοδιότητες της αιρετής περιφέρειας για σοβαρά θέματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος όπως υδατοκαλλιέργειες, αιολικά πάρκα, απόβλητα, εργοστάσια γαλακτοκομικών κ.α.
Οι αρμοδιότητες αυτές επανέρχονται στην κρατική αποκεντρωμένη διοίκηση και στο ίδιο το υπουργείο!
Ο πολιτικός κυνισμός της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ σε όλο του το μεγαλείο.
Βλέποντας η κυβέρνηση ότι τα Περιφερειακά συμβούλια επηρεαζόμενα από την πίεση των τοπικών φορέων και των κατοίκων είναι πιθανόν σε ορισμένες περιπτώσεις να δυσκολέψουν τα περιβαλλοντοκτόνα σχέδια των μεγάλων συμφερόντων που λυμαίνονται τις δραστηριότητες αυτές, σπεύδει να αναλάβει η ίδια μέσω των διορισμένων διοικητών της αποκεντρωμένης διοίκησης.
Εδώ στα Ιόνια έχουμε ήδη πικρή πείρα από τις αποφάσεις των διορισμένων περιφερειαρχών στο πρόσφατο παρελθόν αλλά και του αποκεντρωμένου διοικητή τις προηγούμενες ημέρες.
Η ΑΝ.Α.Σ.Α καταγγέλλει σε όλους τους τόνους την αντιλαϊκή και αντιπεριβαλλοντική εξέλιξη που παράλληλα υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο την ήδη αναιμική Περιφερειακή αυτοδιοίκηση του «Καλλικράτη».
• Καλεί τον περιφερειάρχη να αφήσει την …επιστολογραφία και επιτέλους να αντιδράσει, να θέσει το θέμα στην Ένωση των Περιφερειών.
• Καλεί τα κόμματα και τους φορείς να τοποθετηθούν δημόσια απέναντι στην εξέλιξη αυτή.
• Καλεί τον πρόεδρο και τις παρατάξεις του ΠΣ να προχωρήσουν σε έκτακτη σύγκλιση του ΠΣ.
Η ανάλογη συμπεριφορά του ιστορικού παρελθόντος όπου αμέσως μετά την ψήφιση του Ν. 2218/94 για την νομαρχιακή αυτοδιοίκηση άρχισε το ξήλωμα του θεσμού με αφαίρεση αρμοδιοτήτων από τα υπουργεία, δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού.
Αργοστόλι, 04/08/2011
Θεόδωρος Γαλιατσάτος
Περιφερειακός σύμβουλος
Επικεφαλής ΑΝ.Α.Σ.Α