Θα συζητηθεί η με αριθμό 1149/1-8-2011 επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας κ. Χαράλαμπου Χαραλάμπους προς τον Υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σχετικά με τις επιπτώσεις από το κλείσιμο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Κέρκυρας.
Την ερώτηση εκ μέρους της Κυβερνήσεως θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Μάρκος Μπόλαρης.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Είναι λοιπόν όλες αυτές οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που σκοπεύουν στην πλήρη επιχειρηματικότητα στο χώρο της υγείας δημόσιας και ιδιωτικής, στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας, στην πλήρη εμπορευματοποίηση ό,τι απομείνει στο χώρο της δημόσιας υγείας.
Ένα λοιπόν θύμα από τα μέτρα τα τελευταία της Κυβέρνησης είναι και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας, το οποίο ουσιαστικά συγχωνεύεται, κλείνει δηλαδή. Τη λέξη «κλείσιμο» δεν τη λέω εγώ, αναφέρεται στην εισήγηση του Υπουργείου Υγείας τουλάχιστον πέντε φορές. Και βέβαια με αυτόν τον τρόπο αφενός μεν ανοίγεται πεδίο δόξης λαμπρό στον ιδιωτικό τομέα να παραλάβει όλο αυτό που μέχρι στιγμής με μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα αντιμετωπιζόταν από το Ψυχιατρείο της Κέρκυρας.
Από την πρώτη στιγμή που έγινε η ανακοίνωση αυτή, κύριε Υφυπουργέ, ο κερκυραϊκός λαός, οι εργαζόμενοι, οι φορείς τους, βρίσκονται και σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις αλλά και με ομόφωνα ψηφίσματα εκφράζουν την απόλυτη αντίθεσή τους.
Και εμείς θεωρούμε, αλλά και οι Κερκυραίοι θεωρούν ότι το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας προσφέρει ένα τεράστιο έργο κι όχι μόνο για τους Κερκυραίους, αλλά επειδή είναι περιφερειακό και για ολόκληρη την περιοχή και στις απέναντι ακτές της Ηπείρου, αλλά και για όλη την περιφέρεια Ιονίων Νησιών. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να κλείσει, ότι εξυπηρετεί αυτήν τη στιγμή επτά ψυχιατρικές δομές, ξενώνες, οικοτροφεία και άλλα που εξυπηρετούν εκατόν εβδομήντα αρρώστους και κανένας δεν μας λέει τι θα γίνουν αυτοί οι άρρωστοι.
Και βέβαια κατηγορείται αν θέλετε και το Υπουργείο ότι με τον τρόπο αυτό θα μπαλώσει με προσωπικό που θα πάρει από το Ψυχιατρεία τα τεράστια κενά που υπάρχουν στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας. Τη δε τεράστια περιουσία θα την αξιοποιήσει, για να χρησιμοποιήσω τη λέξη που χρησιμοποίει πολύ τελευταία η Κυβέρνηση. Και μέσα βέβαια από αυτά που ψηφίστηκαν στον εφαρμοστικό νόμο για το μεσοπρόθεσμο, θα την ξεπουλήσει και τα χρήματα θα πάνε για την εξόφληση του δημόσιου χρέους της χώρας.
Θα πω περισσότερα στη δευτερολογία μου.
Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κύριο Χαράλαμπος Χαραλάμπους.
Παρακαλείται ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Μάρκος Μπόλαρης να λάβει το λόγο προκειμένου να απαντήσει στον ερωτώντα συνάδελφο.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, θέσατε στην ερώτησή σας δύο διαφορετικές διαδικασίες. Τις εμπλέξατε. Πιστεύω ότι δεν είναι σκόπιμο. Υπάρχει μία διαδικασία και το ξέρετε πάρα πολύ καλά, η διαδικασία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
Η διαδικασία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης έχει ξεκινήσει με το Πρόγραμμα «ΨΥΧΑΡΓΩ» εδώ και μια δεκαετία. Είναι σε εξέλιξη. Με βάση αυτή τη διαδικασία, έχουν ιδρυθεί οι επτά ψυχιατρικές μονάδες τις οποίες αναφέρατε και στις οποίες θα κάνω αναφορά στη συνέχεια. Υπάρχει σε εξέλιξη αυτό το μεγάλο πρόγραμμα, το οποίο επιχειρεί να στηρίξει τους ψυχικά ασθενείς, να εξαλείψει το στίγμα από τη χώρα, να περάσει την αποασυλοποίηση στους έγκλειστους στα ψυχιατρεία με τη δημιουργία αυτών των ευέλικτων μονάδων στις οποίες αναφερθήκατε και οι οποίες ήδη σήμερα στη χώρα είναι πάνω από δυο εκατοντάδες και αφορούν την αποασυλοποίηση ατόμων που νοσηλεύονταν σε αυτά τα μεγάλα ιδρύματα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη, στην Κέρκυρα.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Δημόσιες μονάδες;
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Αυτή η διαδικασία, την οποία η χώρα έχει επιβεβαιώσει και με την Ευρωπαϊκή Ένωση -το γνωστό σύμφωνο Σπίντλα- είναι σε εξέλιξη. Αυτή η διαδικασία δεν έχει σχέση με τις συνενώσεις των νοσοκομείων, τη συνένωση δυνάμεων η οποία γίνεται, η οποία δεν έχει καμία σχέση με κλείσιμο, όπως είπατε, νοσοκομείων ή κέντρων υγείας.
Τι κάνει σήμερα η Κυβέρνηση; Ποιο είναι το άλλο πρόγραμμα το οποίο είναι σε εξέλιξη; Το ένα είναι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση.
Το δεύτερο ποιο είναι; Προκειμένου να υπάρξει λειτουργική, διοικητική και οικονομική αποτελεσματικότητα, για να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους προσερχόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, συγχωνεύει διοικήσεις. Οι εκατόν σαράντα δύο διοικήσεις νοσοκομείων έγιναν ογδόντα τρεις. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι έκλεισαν νοσοκομεία ή μονάδες και κέντρα υγείας. Είναι άλλο πράγμα η περίπτωση των ψυχιατρείων, τα οποία είναι στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση εδώ και δέκα χρόνια.
Όμως, και πάλι το Ψυχιατρείο Κέρκυρας δεν κλείνει. Ο μέχρι σήμερα Διοικητής του Νοσοκομείου και η διοίκηση του Νοσοκομείου, που συμμετέχουν στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση, αυτή τη στιγμή, με τη συνένωση των δυνάμεων που γίνεται, γίνεται Υποδιοικητής στο Νοσοκομείο Κέρκυρας. Ποιος σας είπε ότι κλείνει το Ψυχιατρείο εξαιτίας των συγχωνεύσεων; Αυτό το Ψυχιατρείο, όπως και όλα τα ψυχιατρεία της χώρας, αυτές οι μεγάλες δομές συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργίας τους μέσα στο πρόγραμμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Δεν πρέπει να συγχέουμε τα δυο ζητήματα.
Κύριε Πρόεδρε, σέβομαι πάντα το χρόνο και γι’ αυτό θα συνεχίσω στη δευτερολογία μου.
Ευχαριστώ πολύ.
Παρακαλείται ο ερωτών συνάδελφος κ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους να λάβει το λόγο για δευτερολογία.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Κύριε Υφυπουργέ, πραγματικά εκπλήσσομαι, όταν με ρωτάτε ποιος μου είπε ότι θα κλείσει το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας. Μου το είπε το Υπουργείο Υγείας με γραπτή εισήγηση και θα καταθέσω στα Πρακτικά τουλάχιστον πέντε πίνακες που όταν αναφέρονται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας, έχουν στην παρένθεση τη λέξη «κλείσιμο».
Συνεπώς, είτε δεσμευτείτε ότι δεν θα το κλείσετε -και να δεσμευτείτε εδώ, δημόσια, μπροστά στον κερκυραϊκό λαό που θα σας ακούσει- είτε όλα τα άλλα ήξεις αφήξεις. Η λέξη «κλείσιμο» δεν είναι δικό μου δημιούργημα. Αυτό είναι το πρώτο που ήθελα να πω.
Δεύτερον, αναφερθήκατε στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Πράγματι, εδώ και δέκα χρόνια είχε ξεκινήσει. Εμείς ως Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας, επειδή προβλέπαμε ότι θα φτάσει σε αυτά τα άθλια αποτελέσματα που έχει σήμερα, είχαμε από τότε προειδοποιήσει ότι ουσιαστικά αυτό που πάει να γίνει δεν είναι αποασυλοποίηση των ψυχικά ασθενών, που κανένας δεν διαφωνούσε, δεν είναι η μεταφορά τους σε σύγχρονες δομές ψυχικής υγείας, αλλά είναι η παράδοση της ψυχικής υγείας στους ιδιώτες. Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρεις, κύριε Υφυπουργέ, δικαιωθήκαμε. Δικαιωθήκαμε σε τόσο μεγάλο βαθμό που ούτε εμείς οι ίδιοι δεν το πιστεύαμε.
Ξεκίνησαν οι κυβερνήσεις να κάνουν τη ψυχιατρική μεταρρύθμιση εντελώς ανέτοιμες. Και ήταν εντελώς ανέτοιμες σκόπιμα, γιατί το ζητούμενο ήταν να παραδοθεί η ψυχική υγεία, όπως σας είπα στους ιδιώτες. Έτσι, δεν υπήρχαν οι ελάχιστες δομές ψυχικής υγείας, κέντρα ψυχικής υγείας μίας ημέρας, γηραιοψυχιατρικά οικοτροφεία, οικοτροφεία βαριάς νοητικής στένωσης, κλίνες στα γενικά νοσοκομεία -τρεις χιλιάδες κλίνες χρειαζόντουσαν και είναι ζήτημα εάν σήμερα υπάρχουν πεντακόσιες- και αυτό το πράγμα οδήγησε τις οικογένειες των ψυχικά ασθενών να προστρέξουν στον ιδιωτικό τομέα. Από την εποχή που ξεκίνησε η ψυχιατρική μεταρρύθμιση ουσιαστικά τα ψυχιατρικά κρεβάτια στον ιδιωτικό τομέα υπερδιπλασιάστηκαν. Την ίδια στιγμή κάποιες «μη κερδοσκοπικές» αστικές εταιρείες που ήσαν έτοιμες από καιρό μπήκαν στο παιχνίδι και στην Κέρκυρα έχουμε πραγματικά πολύ κακή πείρα από τη δράση των ιδιωτών στο χώρο της ψυχικής υγείας. Δύο δομές δημιουργήθηκαν από την εταιρεία «Κλίμακα». Τη μία την έκλεισε γκανγκστερικά. Και παρά το ότι έχουμε κάνει τουλάχιστον δέκα ερωτήσεις επίκαιρες και απλές και παρά το ότι οι διαδοχικοί Υπουργοί και Υφυπουργοί και από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και από την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., δέχθηκαν ότι είχαμε απόλυτο δίκαιο και υποσχόντουσαν ότι θα θεραπεύσουν την κατάσταση, η κατάσταση είναι ίδια και χειρότερη.
Επαναλαμβάνω ότι εμείς θεωρούμε ότι αυτά τα οποία λέτε ουσιαστικά δεν ισχύουν. Δεν είναι αυτά που γίνονται στην πραγματικότητα. Κλείνετε το ψυχιατρικό νοσοκομείο –επαναλαμβάνω, εσείς το δηλώνετε- και την ίδια στιγμή βέβαια, αφήνετε τις δομές αυτές εντελώς ανυπεράσπιστες, χωρίς να μας απαντάτε –απαντήστε μας- πού θα ανήκουν επιτέλους.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Χαραλάμπους.
Παρακαλείται ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάρκος Μπόλαρης, να λάβει το λόγο για να δευτερολογήσει.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Βουλευτά, επιμένω ότι επιχειρείτε να συγχέετε δύο ζητήματα.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Εγώ δεν συγχέω τίποτε.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Θέλω να σας πω το εξής: Είστε υπέρ της λειτουργίας του ασύλου;
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Όχι βέβαια.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Συμφωνείτε με την αποασυλοποίηση;
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Εσείς είστε υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ψυχικής υγείας;
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Είστε υπέρ του στίγματος; Θέλετε να συνεχίζεται το στίγμα;
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Εσείς είστε υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ψυχικής υγείας;
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Θέλω, λοιπόν, να σας πω ότι δεν πρέπει να συγχέετε τις δύο διαδικασίες, οι οποίες είναι σε εξέλιξη και είστε από το χώρο της υγείας και το ξέρετε. Μία είναι η διαδικασία της αποασυλοποίησης και του μεγάλου προγράμματος του «ΨΥΧΑΡΓΩ»…
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Και της παράδοσης στον ιδιωτικό τομέα της ψυχικής…
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κατά την άποψή σας, κύριε Βουλευτά, αλλά εδώ δεν κάνουμε διάλογο. Απαντώ. Εγώ σας άκουσα χωρίς να σας διακόψω. Και θέλω να σας πω πως θεωρώ ότι αυτά τα οποία είπατε στην τοποθέτησή σας δεν είναι ακριβή.
Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο σήμερα στην Κέρκυρα λειτουργεί επτά μονάδες ψυχοκινητικής αποκατάστασης που σημαίνει ξενώνα, οικοτροφεία αποασυλοποίησης και μετανοσοκομειακό ξενώνα. Λειτουργεί νοσοκομείο ημέρας, υπάρχει το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και υπάρχει τμήμα οξέων περιστατικών, βραχείας νοσηλείας και κοινωνικός συνεταιρισμός περιορισμένης ευθύνης.
Ξέρετε πολύ καλά ότι η δέσμευση που υπάρχει με το Σύμφωνο Σπίντλα είναι να προβούμε σε σταδιακή κατάργηση των ψυχιατρείων, μέχρι το 2015 και την ένταξη στα γενικά νοσοκομεία, για να φύγει η λογική του στίγματος, για να φύγουμε από τη λογική του ασύλου, έτσι ώστε να λειτουργούμε ένα κοινωνικό δίκτυο υπηρεσιών ψυχικής υγείας κάτω από την ευθύνη των γενικών νοσοκομείων. Αυτή είναι η αλήθεια.
Αναφερθήκατε σωστά σε προβλήματα που υπάρχουν. Αλίμονο, εάν κρύβαμε ότι καθώς γίνεται αυτή η προσπάθεια με χιλιάδες ανθρώπους από κάτω, οι οποίοι ήταν μέσα στα ψυχιατρεία και με προσωπικό χιλιάδων ανθρώπων, δεν υπήρξαν προβλήματα. Θα ήταν ψεύτης όποιος το έλεγε.
Επίσης, θα ήταν αναληθές αν σας έλεγα ότι αυτοί οι οποίοι μπήκαν με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, δεν δημιούργησαν ή δεν αντιμετώπισαν προβλήματα. Και εκεί υπάρχουν προβλήματα. Ανθρώπινες ψυχές, ανθρώπινες υπάρξεις διαχειρίζονται, με τα δικά τους προβλήματα ο καθένας. Αλίμονο αν εδώ ωραιοποιούσαμε τα πράγματα και λέγαμε ότι δεν υπάρχει ένα ζήτημα. Μα, γι’ αυτό γίνεται η μεταρρύθμιση, ακριβώς επειδή ήταν τεράστιο το πρόβλημα.
Επίσης, θα ήταν αναληθές να σας έλεγα ότι όλα αυτά, όσον αφορά τα οικονομικά τους, είναι λυμένα και δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Παλεύει το Υπουργείο Υγείας γιατί θέλουμε να εξασφαλίσουμε την οικονομική στήριξη αυτών των μονάδων με τα προβλήματα που έχουν. Και είναι καθημερινές οι επαφές και του Υπουργού Υγείας του κ. Ανδρέα Λοβέρδου και της ηγεσίας σε όλα τα επίπεδα των υπηρεσιών για να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία αυτών των μονάδων και να εξασφαλίσουμε με σύμφωνο για την πιστοποιημένη λειτουργία αυτών των μονάδων και τον έλεγχο της πιστοποιημένης λειτουργίας αυτών των μονάδων.
Αυτές είναι οι προκλήσεις και θέλουμε τη στήριξη και τη δική σας και του Κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού, γιατί αυτοί οι άνθρωποι που νοσηλεύονταν εκεί, που σήμερα είναι στους ξενώνες, είναι δικοί μας, συγγενείς μας, φίλοι μας, πολίτες αυτής της κοινωνίας.
Την ερώτηση εκ μέρους της Κυβερνήσεως θα απαντήσει ο Υφυπουργός κ. Μάρκος Μπόλαρης.
Το λόγο έχει ο κ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους προκειμένου να αναπτύξει προφορικά την ερώτησή του.
Ορίστε, κύριε Χαραλάμπους. ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Υφυπουργέ, είναι ξεκάθαρη η θέση του Κομμουνιστικού Κόμματος για τα.....
τελευταία μέτρα που πήρε το Υπουργείο Υγείας όσον αφορά τις συγχωνεύσεις και το κλείσιμο νοσοκομείων, κρεβατιών, κέντρων υγείας κ.λπ..
Εμείς θεωρούμε ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις είναι ουσιαστικά αυτό που λέμε καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις στο χώρο της υγείας. Έρχονται να προστεθούν στις προηγούμενες, όπως είναι η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων σαν αυτόνομων οικονομικών μονάδων, όπως είναι ο αχταρμάς του ΕΟΠΥΥ με τον οποίο γίνεται σύνδεση ιδιωτικών και δημόσιων φορέων πρωτοβάθμιας υγείας και ισχυρίζεται η Κυβέρνηση ότι λύνει αυτό το πρόβλημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με αυτόν τον τρόπο. Είναι λοιπόν όλες αυτές οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, που σκοπεύουν στην πλήρη επιχειρηματικότητα στο χώρο της υγείας δημόσιας και ιδιωτικής, στην πλήρη ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας, στην πλήρη εμπορευματοποίηση ό,τι απομείνει στο χώρο της δημόσιας υγείας.
Ένα λοιπόν θύμα από τα μέτρα τα τελευταία της Κυβέρνησης είναι και το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας, το οποίο ουσιαστικά συγχωνεύεται, κλείνει δηλαδή. Τη λέξη «κλείσιμο» δεν τη λέω εγώ, αναφέρεται στην εισήγηση του Υπουργείου Υγείας τουλάχιστον πέντε φορές. Και βέβαια με αυτόν τον τρόπο αφενός μεν ανοίγεται πεδίο δόξης λαμπρό στον ιδιωτικό τομέα να παραλάβει όλο αυτό που μέχρι στιγμής με μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα αντιμετωπιζόταν από το Ψυχιατρείο της Κέρκυρας.
Από την πρώτη στιγμή που έγινε η ανακοίνωση αυτή, κύριε Υφυπουργέ, ο κερκυραϊκός λαός, οι εργαζόμενοι, οι φορείς τους, βρίσκονται και σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις αλλά και με ομόφωνα ψηφίσματα εκφράζουν την απόλυτη αντίθεσή τους.
Και εμείς θεωρούμε, αλλά και οι Κερκυραίοι θεωρούν ότι το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας προσφέρει ένα τεράστιο έργο κι όχι μόνο για τους Κερκυραίους, αλλά επειδή είναι περιφερειακό και για ολόκληρη την περιοχή και στις απέναντι ακτές της Ηπείρου, αλλά και για όλη την περιφέρεια Ιονίων Νησιών. Θεωρούμε ότι δεν πρέπει να κλείσει, ότι εξυπηρετεί αυτήν τη στιγμή επτά ψυχιατρικές δομές, ξενώνες, οικοτροφεία και άλλα που εξυπηρετούν εκατόν εβδομήντα αρρώστους και κανένας δεν μας λέει τι θα γίνουν αυτοί οι άρρωστοι.
Και βέβαια κατηγορείται αν θέλετε και το Υπουργείο ότι με τον τρόπο αυτό θα μπαλώσει με προσωπικό που θα πάρει από το Ψυχιατρεία τα τεράστια κενά που υπάρχουν στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας. Τη δε τεράστια περιουσία θα την αξιοποιήσει, για να χρησιμοποιήσω τη λέξη που χρησιμοποίει πολύ τελευταία η Κυβέρνηση. Και μέσα βέβαια από αυτά που ψηφίστηκαν στον εφαρμοστικό νόμο για το μεσοπρόθεσμο, θα την ξεπουλήσει και τα χρήματα θα πάνε για την εξόφληση του δημόσιου χρέους της χώρας.
Θα πω περισσότερα στη δευτερολογία μου.
Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κύριο Χαράλαμπος Χαραλάμπους.
Παρακαλείται ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Μάρκος Μπόλαρης να λάβει το λόγο προκειμένου να απαντήσει στον ερωτώντα συνάδελφο.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε.
Κύριε συνάδελφε, θέσατε στην ερώτησή σας δύο διαφορετικές διαδικασίες. Τις εμπλέξατε. Πιστεύω ότι δεν είναι σκόπιμο. Υπάρχει μία διαδικασία και το ξέρετε πάρα πολύ καλά, η διαδικασία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
Η διαδικασία της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης έχει ξεκινήσει με το Πρόγραμμα «ΨΥΧΑΡΓΩ» εδώ και μια δεκαετία. Είναι σε εξέλιξη. Με βάση αυτή τη διαδικασία, έχουν ιδρυθεί οι επτά ψυχιατρικές μονάδες τις οποίες αναφέρατε και στις οποίες θα κάνω αναφορά στη συνέχεια. Υπάρχει σε εξέλιξη αυτό το μεγάλο πρόγραμμα, το οποίο επιχειρεί να στηρίξει τους ψυχικά ασθενείς, να εξαλείψει το στίγμα από τη χώρα, να περάσει την αποασυλοποίηση στους έγκλειστους στα ψυχιατρεία με τη δημιουργία αυτών των ευέλικτων μονάδων στις οποίες αναφερθήκατε και οι οποίες ήδη σήμερα στη χώρα είναι πάνω από δυο εκατοντάδες και αφορούν την αποασυλοποίηση ατόμων που νοσηλεύονταν σε αυτά τα μεγάλα ιδρύματα στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη, στην Κέρκυρα.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Δημόσιες μονάδες;
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Αυτή η διαδικασία, την οποία η χώρα έχει επιβεβαιώσει και με την Ευρωπαϊκή Ένωση -το γνωστό σύμφωνο Σπίντλα- είναι σε εξέλιξη. Αυτή η διαδικασία δεν έχει σχέση με τις συνενώσεις των νοσοκομείων, τη συνένωση δυνάμεων η οποία γίνεται, η οποία δεν έχει καμία σχέση με κλείσιμο, όπως είπατε, νοσοκομείων ή κέντρων υγείας.
Τι κάνει σήμερα η Κυβέρνηση; Ποιο είναι το άλλο πρόγραμμα το οποίο είναι σε εξέλιξη; Το ένα είναι η ψυχιατρική μεταρρύθμιση.
Το δεύτερο ποιο είναι; Προκειμένου να υπάρξει λειτουργική, διοικητική και οικονομική αποτελεσματικότητα, για να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες υγείας στους προσερχόμενους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, συγχωνεύει διοικήσεις. Οι εκατόν σαράντα δύο διοικήσεις νοσοκομείων έγιναν ογδόντα τρεις. Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι έκλεισαν νοσοκομεία ή μονάδες και κέντρα υγείας. Είναι άλλο πράγμα η περίπτωση των ψυχιατρείων, τα οποία είναι στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση εδώ και δέκα χρόνια.
Όμως, και πάλι το Ψυχιατρείο Κέρκυρας δεν κλείνει. Ο μέχρι σήμερα Διοικητής του Νοσοκομείου και η διοίκηση του Νοσοκομείου, που συμμετέχουν στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση, αυτή τη στιγμή, με τη συνένωση των δυνάμεων που γίνεται, γίνεται Υποδιοικητής στο Νοσοκομείο Κέρκυρας. Ποιος σας είπε ότι κλείνει το Ψυχιατρείο εξαιτίας των συγχωνεύσεων; Αυτό το Ψυχιατρείο, όπως και όλα τα ψυχιατρεία της χώρας, αυτές οι μεγάλες δομές συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργίας τους μέσα στο πρόγραμμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. Δεν πρέπει να συγχέουμε τα δυο ζητήματα.
Κύριε Πρόεδρε, σέβομαι πάντα το χρόνο και γι’ αυτό θα συνεχίσω στη δευτερολογία μου.
Ευχαριστώ πολύ.
Παρακαλείται ο ερωτών συνάδελφος κ. Χαράλαμπος Χαραλάμπους να λάβει το λόγο για δευτερολογία.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Κύριε Υφυπουργέ, πραγματικά εκπλήσσομαι, όταν με ρωτάτε ποιος μου είπε ότι θα κλείσει το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας. Μου το είπε το Υπουργείο Υγείας με γραπτή εισήγηση και θα καταθέσω στα Πρακτικά τουλάχιστον πέντε πίνακες που όταν αναφέρονται στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας, έχουν στην παρένθεση τη λέξη «κλείσιμο».
Συνεπώς, είτε δεσμευτείτε ότι δεν θα το κλείσετε -και να δεσμευτείτε εδώ, δημόσια, μπροστά στον κερκυραϊκό λαό που θα σας ακούσει- είτε όλα τα άλλα ήξεις αφήξεις. Η λέξη «κλείσιμο» δεν είναι δικό μου δημιούργημα. Αυτό είναι το πρώτο που ήθελα να πω.
Δεύτερον, αναφερθήκατε στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Πράγματι, εδώ και δέκα χρόνια είχε ξεκινήσει. Εμείς ως Κομμουνιστικό Κόμμα της Ελλάδας, επειδή προβλέπαμε ότι θα φτάσει σε αυτά τα άθλια αποτελέσματα που έχει σήμερα, είχαμε από τότε προειδοποιήσει ότι ουσιαστικά αυτό που πάει να γίνει δεν είναι αποασυλοποίηση των ψυχικά ασθενών, που κανένας δεν διαφωνούσε, δεν είναι η μεταφορά τους σε σύγχρονες δομές ψυχικής υγείας, αλλά είναι η παράδοση της ψυχικής υγείας στους ιδιώτες. Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρεις, κύριε Υφυπουργέ, δικαιωθήκαμε. Δικαιωθήκαμε σε τόσο μεγάλο βαθμό που ούτε εμείς οι ίδιοι δεν το πιστεύαμε.
Ξεκίνησαν οι κυβερνήσεις να κάνουν τη ψυχιατρική μεταρρύθμιση εντελώς ανέτοιμες. Και ήταν εντελώς ανέτοιμες σκόπιμα, γιατί το ζητούμενο ήταν να παραδοθεί η ψυχική υγεία, όπως σας είπα στους ιδιώτες. Έτσι, δεν υπήρχαν οι ελάχιστες δομές ψυχικής υγείας, κέντρα ψυχικής υγείας μίας ημέρας, γηραιοψυχιατρικά οικοτροφεία, οικοτροφεία βαριάς νοητικής στένωσης, κλίνες στα γενικά νοσοκομεία -τρεις χιλιάδες κλίνες χρειαζόντουσαν και είναι ζήτημα εάν σήμερα υπάρχουν πεντακόσιες- και αυτό το πράγμα οδήγησε τις οικογένειες των ψυχικά ασθενών να προστρέξουν στον ιδιωτικό τομέα. Από την εποχή που ξεκίνησε η ψυχιατρική μεταρρύθμιση ουσιαστικά τα ψυχιατρικά κρεβάτια στον ιδιωτικό τομέα υπερδιπλασιάστηκαν. Την ίδια στιγμή κάποιες «μη κερδοσκοπικές» αστικές εταιρείες που ήσαν έτοιμες από καιρό μπήκαν στο παιχνίδι και στην Κέρκυρα έχουμε πραγματικά πολύ κακή πείρα από τη δράση των ιδιωτών στο χώρο της ψυχικής υγείας. Δύο δομές δημιουργήθηκαν από την εταιρεία «Κλίμακα». Τη μία την έκλεισε γκανγκστερικά. Και παρά το ότι έχουμε κάνει τουλάχιστον δέκα ερωτήσεις επίκαιρες και απλές και παρά το ότι οι διαδοχικοί Υπουργοί και Υφυπουργοί και από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και από την Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ., δέχθηκαν ότι είχαμε απόλυτο δίκαιο και υποσχόντουσαν ότι θα θεραπεύσουν την κατάσταση, η κατάσταση είναι ίδια και χειρότερη.
Επαναλαμβάνω ότι εμείς θεωρούμε ότι αυτά τα οποία λέτε ουσιαστικά δεν ισχύουν. Δεν είναι αυτά που γίνονται στην πραγματικότητα. Κλείνετε το ψυχιατρικό νοσοκομείο –επαναλαμβάνω, εσείς το δηλώνετε- και την ίδια στιγμή βέβαια, αφήνετε τις δομές αυτές εντελώς ανυπεράσπιστες, χωρίς να μας απαντάτε –απαντήστε μας- πού θα ανήκουν επιτέλους.
Ευχαριστώ.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Βύρων Πολύδωρας): Ευχαριστούμε τον κ. Χαραλάμπους.
Παρακαλείται ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Μάρκος Μπόλαρης, να λάβει το λόγο για να δευτερολογήσει.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Βουλευτά, επιμένω ότι επιχειρείτε να συγχέετε δύο ζητήματα.
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Εγώ δεν συγχέω τίποτε.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Θέλω να σας πω το εξής: Είστε υπέρ της λειτουργίας του ασύλου;
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Όχι βέβαια.
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Συμφωνείτε με την αποασυλοποίηση;
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Εσείς είστε υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ψυχικής υγείας;
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Είστε υπέρ του στίγματος; Θέλετε να συνεχίζεται το στίγμα;
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Εσείς είστε υπέρ της ιδιωτικοποίησης της ψυχικής υγείας;
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Θέλω, λοιπόν, να σας πω ότι δεν πρέπει να συγχέετε τις δύο διαδικασίες, οι οποίες είναι σε εξέλιξη και είστε από το χώρο της υγείας και το ξέρετε. Μία είναι η διαδικασία της αποασυλοποίησης και του μεγάλου προγράμματος του «ΨΥΧΑΡΓΩ»…
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ: Και της παράδοσης στον ιδιωτικό τομέα της ψυχικής…
ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ (Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης): Κατά την άποψή σας, κύριε Βουλευτά, αλλά εδώ δεν κάνουμε διάλογο. Απαντώ. Εγώ σας άκουσα χωρίς να σας διακόψω. Και θέλω να σας πω πως θεωρώ ότι αυτά τα οποία είπατε στην τοποθέτησή σας δεν είναι ακριβή.
Το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο σήμερα στην Κέρκυρα λειτουργεί επτά μονάδες ψυχοκινητικής αποκατάστασης που σημαίνει ξενώνα, οικοτροφεία αποασυλοποίησης και μετανοσοκομειακό ξενώνα. Λειτουργεί νοσοκομείο ημέρας, υπάρχει το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και υπάρχει τμήμα οξέων περιστατικών, βραχείας νοσηλείας και κοινωνικός συνεταιρισμός περιορισμένης ευθύνης.
Ξέρετε πολύ καλά ότι η δέσμευση που υπάρχει με το Σύμφωνο Σπίντλα είναι να προβούμε σε σταδιακή κατάργηση των ψυχιατρείων, μέχρι το 2015 και την ένταξη στα γενικά νοσοκομεία, για να φύγει η λογική του στίγματος, για να φύγουμε από τη λογική του ασύλου, έτσι ώστε να λειτουργούμε ένα κοινωνικό δίκτυο υπηρεσιών ψυχικής υγείας κάτω από την ευθύνη των γενικών νοσοκομείων. Αυτή είναι η αλήθεια.
Αναφερθήκατε σωστά σε προβλήματα που υπάρχουν. Αλίμονο, εάν κρύβαμε ότι καθώς γίνεται αυτή η προσπάθεια με χιλιάδες ανθρώπους από κάτω, οι οποίοι ήταν μέσα στα ψυχιατρεία και με προσωπικό χιλιάδων ανθρώπων, δεν υπήρξαν προβλήματα. Θα ήταν ψεύτης όποιος το έλεγε.
Επίσης, θα ήταν αναληθές αν σας έλεγα ότι αυτοί οι οποίοι μπήκαν με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, δεν δημιούργησαν ή δεν αντιμετώπισαν προβλήματα. Και εκεί υπάρχουν προβλήματα. Ανθρώπινες ψυχές, ανθρώπινες υπάρξεις διαχειρίζονται, με τα δικά τους προβλήματα ο καθένας. Αλίμονο αν εδώ ωραιοποιούσαμε τα πράγματα και λέγαμε ότι δεν υπάρχει ένα ζήτημα. Μα, γι’ αυτό γίνεται η μεταρρύθμιση, ακριβώς επειδή ήταν τεράστιο το πρόβλημα.
Επίσης, θα ήταν αναληθές να σας έλεγα ότι όλα αυτά, όσον αφορά τα οικονομικά τους, είναι λυμένα και δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Παλεύει το Υπουργείο Υγείας γιατί θέλουμε να εξασφαλίσουμε την οικονομική στήριξη αυτών των μονάδων με τα προβλήματα που έχουν. Και είναι καθημερινές οι επαφές και του Υπουργού Υγείας του κ. Ανδρέα Λοβέρδου και της ηγεσίας σε όλα τα επίπεδα των υπηρεσιών για να εξασφαλίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία αυτών των μονάδων και να εξασφαλίσουμε με σύμφωνο για την πιστοποιημένη λειτουργία αυτών των μονάδων και τον έλεγχο της πιστοποιημένης λειτουργίας αυτών των μονάδων.
Αυτές είναι οι προκλήσεις και θέλουμε τη στήριξη και τη δική σας και του Κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού, γιατί αυτοί οι άνθρωποι που νοσηλεύονταν εκεί, που σήμερα είναι στους ξενώνες, είναι δικοί μας, συγγενείς μας, φίλοι μας, πολίτες αυτής της κοινωνίας.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.